|
גם מועילים וגם מסכנים [צילום: פלאש 90]
|
|
|
|
|
|
אכילת דגים בארוחה מספר פעמים בשבוע היא אולי דרך מצוינת להורדת הסיכון למחלת לב, אך יש לה השפעה שונה לגמרי כשמדובר בסוכרת. במסגרת מחקר חדש, חוקרים לא זיהו ראיות לירידה בסיכון לסוכרת בקרב אנשים שאכלו כמות רבה יותר של דגים. או של חומצות שומן אומגה-3 הקיימות בראש ובראשונה במאכלי ים. במקום זאת, הממצאים הראו כי אכילת שתי מנות של דגים או יותר בשבוע מעלה מעט את הסיכון לסוכרת.
תזונה היא גורם מפתח במניעת התפתחות סוכרת בקרב אנשים בוגרים, אך הדרך בה הצריכה של חומצות שומן אומגה-3 משפיעה על הסיכון לסוכרת עדיין לא ברורה. החוקרים, מבית הספר לרפואה הארוורד שבבוסטון, ניסו להסביר אותה. את הממצאים פרסמו בעיתון האמריקני לתזונה רפואית.
הם בדקו את הקשר בין צריכת דגים וחומצות שומן אומגה-3 להתפתחות סוכרת בקרב 152,700 נשים שלקחו חלק במחקר מקיף בשם "Nurses' Health Study" ובקרב 42,504 גברים שלקחו חלק במחקר תחת השם "Health Professionals Follow-Up Study".
בסך-הכל, 9,380 מקרים של סוכרת (שהחלה בגיל מבוגר) התפתחו בקרב הגברים במהלך 18 השנים של המעקב.
לאחר שלקחו בחשבון גורמים כמו סגנון חיים וגורמים תזונתיים אחרים, בנוסף למשקל גוף, להיסטוריה משפחתית ולסוכרת, וכן לגיל המעבר ולשימוש בהורמונים, צוות החוקרים זיהה עלייה בסיכון לסוכרת בכל הקבוצות שצרכו רמות גבוהות של חומצות שומן אומגה-3.
סוכרת הייתה שכיחה פי 1.17 בקרב אנשים שאכלו דגים פעמיים עד ארבע פעמים בשבוע, ופי 1.22 בקרב אלו שאכלו דגים חמש פעמים בשבוע או יותר, יחסית לאלו שאכלו כמויות קטנות יותר של דגים.
החוקרים הדגישו, כי מספר מחקרים הראו השפעות מועילות לדגים ולחומצות שומן אומגה-3 על גורמי סיכון מרובים הקשורים לסוכרת ולמחלות לב - התוצאה העיקרית של הסוכרת. לכן הם מאמינים כי נדרש מחקר נוסף שיגלה את הרלוונטיות הקלינית של ממצאי המחקר הנוכחי ויקבע מה הם המנגנונים העומדים מאחורי הראיות לכך שצריכה גבוהה של דגים עלולה להעלות את הסיכון לסוכרת.