חוקרים גילו כי עכברים שקיבלו ארוחות דומות לאלו שבדיאטת אטקינס, היו עם מוח קל יותר ב-5% לעומת יתר העכברים. הם גילו גם כי החלק של ההיפוקמפוס במוח, האחראי על הזיכרון, היה פחות מפותח אצל אותם מכרסמים שקיבלו ארוחות עתירות פרוטאין.
לדברי המדענים, הממצאים, שפורסמו בעיתון "Molecular Neurodegeneration", מרמזים על כך שאת ההרס הנוצר במוח כתוצאה מדמנציה ניתן לפתור או למנוע בעזרת תזונה בריאה.
מחקר קודם שנעשה בתחום גילה כי תזונה בסגנון ים תיכוני - דלה בקלוריות, דלה בשומן ועשירה בירקות, בפירות ובדגים - יכולה לעכב את ההתחלה, או להאט את ההתקדמות של מחלת אלצהיימר.
[
תזונה ים תיכונית תעזור לנו לזכור]
החוקרים השתמשו בעכברים שהונדסו גנטית לפתח אלצהיימר. חלק מהעכברים קיבלו תזונה רגילה, חלק מהם תזונה עשירה בשומן ודלה בפחמימות, קבוצה נוספת של עכברים קיבלו גירסה עשירה בפרוטאין ודלה בפחמימות והשאר תזונה עשירה בפחמימות ודלה בשומן.
החוקרים בדקו את משקל המוח והגוף של העכברים, כמו גם את הצטברות הפלאק הקשור למחלת אלצהיימר, והופתעו לגלות כי לעכברים שקיבלו תזונה עשירה בפרוטאין ודלה בפחמימות היה מוח קטן יותר. לעכברים שקיבלו את התזונה העשירה בשומן היו רמות גבוהות יותר של פלאק, אך אלו לא השפיעו עליהם.
לדברי החוקרים, התוצאה הפחות צפויה מכולם הייתה איבוד מסת המוח הקשורה לתזונה עשירה בפרוטאין ודלה בפחמימות. תזונות עשירות בפרוטאין משמשות לשליטה במשקל, ותזונות אלו מורכבות לעיתים מכמויות גבוהות של שומן וכמויות גבוהות של פרוטאין, שעלולות לגרום לנזק כפול. כמות השומן הגבוהה מגבירה את הצטברות הפלאק וכמות הפרוטאין הגבוהה גורמת לתאי העצב להיות רגישים לרעל המשתחרר מהפלאק.
לאור הקשר עליו דווח כבר בעבר בין תזונה עשירה בפרוטאין לבין רעילות עצבית הקשורה להזדקנות, מתעוררת השאלה האם דיאטות מסוימות, בגיל מסוים, עלולות להעלות את הרגישות להתקדמות מחלת אלצהיימר.
בשיא הצלחתה, מיליוני בני אדם בעולם בחרו בדיאטת אטקינס - ששווקה כמהפכה בדיאטה ואיפשרה לאנשים לאכול כמויות גדולות של בשר, ביצים וגבינות, אך לצמצם בצריכת הפחמימות. המסר של הדיאטה היה מנוגד לכל הגיון רפואי קונבנציונלי ומשך אליו חיצי ביקורת מרופאים שהזהירו מהסכנות של אכילת כמות רבה מדי של שומן.
הדיאטה לא כוללת ספירת קלוריות והיא הייתה פופולרית במיוחד בקרב גברים. אך בסופו של דבר, היא ירדה מגדולתה לאחר חששות שעלו כי היא עלולה להעלות את הסיכון למחלות לב ולבעיות בכליות.
מי שהמציא את דיאטת אטקינס הוא רופא לב אמריקני בשם רוברט אטקינס. הדיאטה במקורה כוללת אכילת כמות מרובה של פרוטאין אך הגבלת כמות הפחמימות כמו סוכר, לחם, אורז ופסטה. בשנים האחרונות היא תוקנה והיא מאפשרת לאכול כמות פחמימות גדולה יותר.