|   15:07:40
מועדון VIP
להצטרפות הקלק כאן
בימה חופשית ב-News1
בעלי מקצועות חופשיים מוזמנים להעביר אלינו לפרסום מאמרים, מידע בעל ערך חדשותי, חוות דעת מקצועיות בתחומים משפט, כלכלה, שוק ההון, ממשל, תקשורת ועוד, וכן כתבי טענות בהליכים בבית המשפט.
דוא"ל: vip@news1.co.il
כתבות מקודמות
קבוצת ירדן
עיצוב הבית: לבד או בעזרת מעצב פנים?
מחלקה ראשונה
ניסן-אייר בספריו של איתמר לוין

חורף אפריקני חם מהפויקה

קצר ככל שיהיה, החורף הישראלי עושה חשק לתבשילי קדרה מחממי לב ובטן טל "אני שונאת חורף" מכניק השלימה פערים ב'פויקה' וחזרה מלאת אהבה ליבשת השחורה
14/12/2009  |   Rest Rest   |   חדשות   |   תגובות
מאת: טל מכניק  |    |  Rest   |  rest.co.il  |  תגובות
[צילום: פויקה]

החורף הישראלי הוא לא משהו ששווה להתעכב עליו יותר מידי, בעיקר כי עד שמתחילים להתעכב הוא כבר נגמר. אבל בכל זאת הוא כאן, גם אם לביקור קצרצר, מה שמחייב וידוי אישי: אני שונאת חורף. אולי זה לא פוליטקלי קורקט אבל הכי אמיתי שיש. הסיבה היחידה שאני מוכנה לסבול את הימים הקרים האלו (מבחינתי כל מה שהוא פחות מ-20 מעלות הוא קר) היא האוכל. אין מה לעשות, בדיוק כמו סיגריות, וויסקי וחבר, גם האוכל נעים יותר בזמן החורף.

לכן, מה שמחתי שביום בו הלכנו ל'פויקה', מקדש הסירים הכבדים היה יום גשום. אל יפו הרטובה הגענו ש' ואני לאחר זמן רב שלא נפגשנו. ש', כמוני, הגיע לפני מספר שנים אל העיר הגדולה ממחוז פריפריאלי משהו בדרום הארץ, וכאחת שהייתה קצת יותר בקיאה ממנו ברזי העיר הגדולה, פרשתי עליו מיד חסות של האחות הגדולה כשנפגשנו במקום עבודה ששנינו כבר מזמן עזבנו. לאורך השנים החיבור בינינו היה מעט חורק (לשנינו יש בעיה עם כל מה שקשור להתחייבויות), אבל אנחנו עדיין כאן, ואין חֶברה טובה ממנו לחלוק ארוחה טובה ולהשלים פערים שהצטברו בחודשים האחרונים.

ברגע שנכנסנו למסעדה, האווירה השתלטה עלינו: מוזיקה אפריקנית-לייט, תאורה חמה ומעומעמת ועיצוב שגורם לך להרגיש שקפצת לרגע לא ליפו, אלא ליבשת הדרומית השחונה. על-מנת להתרכז, מיד פצחנו בשתי כוסות קאווה (26 שקל האחת) והתפנינו לשמוע מה בפיו של שחר, המלצר הכי טוב בעיר. האחרון המליץ לנו על העסקית (68 שקל לאדם, עם אופציה לתוספת עבור מנות משודרגות).

זרמנו איתו והלכנו על שלוש מנות פתיחה: 'ג'ינגה' - ירקות קלויים ועדשים שחורות המוכנים בפויקה ומוגשים במחבת כבדה וחמה, קלאמרי מטוגן ברוטב מנגו ספייסי וחציל קלוי. המנות הוגשו עם מנת לחם טרייה בתוספת שלושה מטבלים - אבוקדו, חמאת קארי וחציל מעושן. הג'ינגה, שזה בעצם ירקות בטעם מדורה רק בלי תחושת השריפה המיותרת שהתרגלנו אליה בל"ג בעומר, כללה בטטה, פלפלים ועדשים שחורות והייתה מעולה. הקלאמרי, לשמחתנו הרבה, היה אחד הטריים שנתקלנו בהם בארץ, ועם החציל הקלוי - מנה שבדרך כלל קשה להרוס - עשו עבודה עדינה ונעימה לחיך.

לעיקריות, ההוא הטוב בעיר המליץ על 'פויקה ציידים' (תוספת של 20 שקל) - בשר צלעות המבושל בפויקה בליווי של ירקות שורש - ופילה יען (תוספת של 30 שקל) - סטייק העשוי בפויקה ומוגש עם בצלצלי שאלוט ורוטב פטריות ופירות יער. הפחמימה המוגשת כתוספת בשתי המנות הללו היא 'מיליפאפ', שמזכיר במראהו פירה, אך זו מעין מחית על בסיס מים העשויה מקמח תירס לבן ומשלבת בתוכה גם את שדרוגי השף - חמאה, גבינת גאודה ותבלינים. אני בטוחה שזה לא נשמע מאודה מגרה, אבל מדובר בסוג של הברקה, במיוחד בזכות ליווי הרוטב העשיר של המנות.

עכשיו, אחרי שבטננו נרגעה פערי הידע והרכילות הראו סימני צמצום, התפננו לעסוק בדבר האמיתי, הלוא הוא הכלי שנתן למקום את שמו: הפויקה. מכיוון שאני בחורה שאוהבת לחקור (למרות שש' טוען שהפער בין לחקור ובין לחפור הוא קטן ממה שנדמה לי), באתי עם כמה שאלות מהבית. הרי כבר כמעט כולנו מכירים את הסיר השחור הכבד שהפציע בכל מדורת ל"ג בעומר בורגנית בשנים האחרונות, אבל איך זה שהוא הופיע פתאום? מה זה בכלל, ולמה זה טוב ליהודים?

לטובת הסוגיות הנ"ל, ישבנו עם אורי, מנהל התפעול של המסעדה, שהסביר שהפויקה הגיע לאפריקה בחסות ההולנדים לאפריקה והיו רגילים לאכול בשר 'מתורבת', דהיינו רך. מכיוון שבאפריקה בשר רך לא היה בנמצא, נאלצו ההולנדים לאלתר וכדי להגיע לרמת הריכוך הנכונה, בישלו את הבשר הפראי במשך שעות בסיר ברזל יצוק, במתכונת נזיד עד לריכוך הבשר לרמה הרצויה. התבשיל המתקבל נקרא במקור 'פויקהקוס', אך עם עלייתו ארצה זכה לכינוי 'פויקה' כי ישראלים אנו, וקיצורי דרך זה חלק מה-דנ"א שלנו.

הפויקה עשה עלייה לארץ הקודש בעזרת אריאל כהן - איש שטח, ג'יפאי אמיתי וחותר קיאקים בנשמה, שטייל בדרום אפריקה לאחר שחרורו מהצבא. בזמן הטיול נקלע למצוקת מזומנים ולכן חיפש עבודה כשוטף כלים במסעדה. מכיוון שבאותן השנים לא היה מקובל שאנשים לבָנים יעסקו במלאכה זו, הסכימו לקבלו בתור גריל מן. כך התוודע אריאל לבישול הדרום אפריקני המסורתי, ולאחר שובו ארצה פתח, יחד עם חבריו תמיר וברי, את מסעדת 'פויקה'.

המסעדה הייתה הראשונה בעולם (!) שהגישה סטייק בפויקה, תוך ניצול העובדה שהסיר הלוהט 'סוגר' את הנתח, החום האחיד לא דורש להפוך את הסטייק מצד לצד, ומכיוון שהפויקה אינו מונח על אש גלויה כי אם על גחלים לוחשות, הסטייק אינו מתייבש. כל זה היה לפני חמש שנים, והשאר - היסטוריה.

בחזרה לשולחן. סיימנו את העיקריות ועתה נועד להתמודד עם שלב הקינוחים. כמישהי שאינה חובבת מתוק חשבתי לוותר על קינוח, אך ש' רטן: "רוצה שוקולד!". אל שולחננו הגיע לאחר כבוד ה'שוקונגו' (42 שקל' אינו נכלל בעסקית) המוגש בפויקל'ה קטן וחמוד. אכן, אחות גדולה וטובה אני. והקינוח? ובכן, אתאר זאת כך: מדובר בקינוח השוקולד היחידי בעולם (שוב!) שמבושל בפויקה וכולו עונג צרוף.

מדושני עונג ונפוחי קיבה, יצאנו מאפריקה הקטנה אל הרחוב הגשום. אין אוכל מנחם יותר מתבשילי קדרה, ועל אחת כמה וכמה אם הם מבושלים בפויקה. נצלו את החורף המגיח קלות, רוצו אל פויקה ופנקו את עצמכם בעסקית נפלאה.

* הכותבת הייתה אורחת המקום.
תאריך:  14/12/2009   |   עודכן:  14/12/2009
טל מכניק
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
שנים שלא ביקרנו, אשתי ואני, באזור התעשיה של ראשון לציון. את הבית סיימנו לרהט ואני לא איש של קניונים, מה כבר יש לחפש שם? אז הנה, לאחרונה שמענו על מסעדת 'לישנסקי בר דגים' שנפתחה בראשון בראשות השף אילן אבנר, לו יש רזומה עשיר בעולם מסעדות הדגים, ולכן החלטנו לתת גיחה ראשל"צית לטעימות מהמצולות.
14/12/2009  |  נתי שפריר  |   חדשות
ועדת העבודה והרווחה של הכנסת אישרה (יום ב', 14.12.09) את הצעת שר הרווחה, יצחק הרצוג, אשר גובשה על-ידי המוסד לביטוח הלאומי, במסגרתה תינתן תוספת של ימי אבטלה למובטלים צעירים.
14/12/2009  |  עופר וולפסון  |   חדשות
ספינת טילים של חיל הים חילצה בשעות הצהרים (יום ב', 14.12.09) בים סוער מערבית לחופי עכו, אזרח אוסטרלי אשר הפליג לבדו על כלי שיט קטן ונקלע למצוקה מזה מספר ימים בלב הים התיכון.
14/12/2009  |  איציק וולף  |   חדשות
"על-רקע המשבר הגלובלי, צמיחת התוצר הישראלי הייתה בין האחרונות בעולם שירדו מתחת למגמתן ארוכת הטווח, הייתה בין אלו שנפגעו באופן המתון ביותר והייתה בין הראשונות שהראו סימני התאוששות - עם עלייה ברמת התוצר הן ברבעון השני והן ברבעון השלישי של 2009" - כך, במילים מחמיאות, נכתב (יום ב', 14.12.09) בהודעת סיכום משלחת קרן המטבע הבינלאומית, לקראת הגשת הדוח השנתי שלה על כלכלת ישראל לשנת 2009, באמצע חודש ינואר.
14/12/2009  |  עופר וולפסון  |   חדשות
ישראל וקפריסין חתמו על הסכם ספנות ראשון המעניק לישראל מעמד של מדינה מועדפת ביותר בהובלת סחורות ובשירותים נמליים.
14/12/2009  |  עידן יוסף  |   חדשות
בלוגרים
דעות  |  כתבות  |  תחקירים  |  לרשימת הכותבים
איתמר לוין
איתמר לוין
למחדל של 7 באוקטובר מוסיפה הממשלה את סכנות החורבן הכלכלי, האנטישמיות והמפלגתיות בארה"ב    הערות על נצח יהודה ומינוי ראש אמ"ן, ולקח מאיר עיניים ממשה רבינו
אלי אלון
אלי אלון
המתחם המיועד לשימור נבנה בשלבים במהלך המחצית השנייה של המאה ה-19 ותחילת המאה ה-20    על-אף שמדובר במתחם בעל ערך היסטורי ואדריכלי רב, המתחם נמצא מזה שנים במצב של הזנחה מבישה
רון בריימן
רון בריימן
התקשורת הישראלית, ואפילו זו הרואה את עצמה כ"ממלכתית", חוטאת ב"עכשיוויזם" מסוכן ובעידוד הפיכת עסקת החטופים לכניעה ללא תנאי
לרשימות נוספות  |  לבימה חופשית  |  לרשימת הכותבים
הרשמה לניוזלטר
הרשמה ל-SMS
ברחבי הרשת / פרסומת
ברחבי הרשת / פרסומת
News1 מחלקה ראשונה :  ניוז1  |   |  עריסת תינוק ניידת  |  קוצץ ירקות מאסטר סלייסר  |  NEWS1  |  חדשות  |  אקטואליה  |  תחקירים  |  משפט  |  כלכלה  |  בריאות  |  פנאי  |  ספורט  |  הייטק  |  תיירות  |  אנשים  |  נדל"ן  |  ביטוח  |  פרסום  |  רכב  |  דת  |  מסורת  |  תרבות  |  צרכנות  |  אוכל  |  אינטרנט  |  מחשבים  |  חינוך  |  מגזין  |  הודעות לעיתונות  |  חדשות ברשת  |  בלוגרים ברשת  |  הודעות ברשת  |  מועדון +  |  אישים  |  פירמות  |  מגשרים  |  מוסדות  |  אתרים  |  עורכי דין  |  רואי חשבון  |  כסף  |  יועצים  |  אדריכלים  |  שמאים  |  רופאים  |  שופטים  |  זירת המומחים  | 
מו"ל ועורך: יואב יצחק © כל הזכויות שמורות     |    שיווק ופרסום ב News1     |     RSS
כתובת: רח' חיים זכאי 3 פתח תקוה 4977682 טל: 03-9345666 פקס מערכת: 03-9345660 דואל: New@News1.co.il