|
עדיין אין המלצות [צילום: AP]
|
|
|
|
|
|
תזונה עשירה במתיונין - חומצה אמינית הנמצאת בדרך-כלל בבשר אדום, בדגים, בשעועית, בביצים, בשום, בעדשים, בבצלים, ביוגורט ובגרעינים למיניהם - עלולה להעלות את הסיכון לפתח אלצהיימר. כך קובע מחקר חדש.
כאשר המתיונין מגיע לרמה גבוהה מדי, הגוף מנסה להגן על עצמו על-ידי כך שהוא הופך אותו לחומצה אמינית הנקראת הומוציסטאין. נתונים ממחקרים קודמים - גם בבני אדם - הראו כי במקרים בהם רמת ההומוציסטאין בדם גבוהה, קיים סיכון גבוה יותר לפתח דמנציה. החוקרים שיערו כי רמות גבוהות של הומוציסטאין במודלים של בעלי חיים עם אלצהיימר יאיצו את התקדמות המחלה.
החוקרים השתמשו במודל של עכברים בני שבעה חודשים עם המחלה. לאורך שמונה חודשים הם האכילו קבוצה אחת של עכברים בתזונה רגילה וקבוצה אחרת בתזונה עשירה במתיונין. העכברים נבדקו בגיל 15 חודשים - גיל שווה ערך ל-70 בבני אדם.
הם גילו כי אצל העכברים שקיבלו את התזונה הנורמלית היו רמות נורמליות של הומו-ציסטאין, אך אצל העכברים שקיבלו את התזונה העשירה במתיונין הייתה עלייה משמעותית ברמות ההומוציסטאין, מאוד דומה לזו שבבני אדם עם מצב של יתר הומוציסטאין. אצל הקבוצה עם התזונה העשירה במתיונין זוהתה גם עלייה של 40% ברמות הפלאק במוח, שהוא אמצעי מידה לרמת ההתקדמות של מחלת האלצהיימר.
החוקרים בדקו גם את היכולת ללמוד משימות חדשות, וגילו כי היא נעלמה אצל הקבוצה שקיבלה את התזונה העשירה במתיונין.
למרות הממצאים, החוקרים הדגישו כי המתיונין הוא חומצת אמינו חיונית לגוף האדם והפסקת צריכת המתיונין לא תמנע אלצהיימר. יחד עם זאת, אנשים שהתזונה שלהם עשירה בבשר אדום, לדוגמא, עלולים להיות בסיכון גבוה יותר לפתח רמה גבוהה של הומוציסטאין בדם.
המחקר מומן על-ידי קרנות מהמוסד הלאומי האמריקני לבריאות ומאיגוד האלצהיימר וכן בעזרת תמיכה משירותי הרווחה של פנסילבניה ומרכז הסרטן פוקס צ'ייס.