תינוקות הנולדים בסתיו או בחורף הם בסבירות גבוהה יותר לפתח אלרגיות למזון בהשוואה לאלו הנולדים באביב או בקיץ. כך גילו חוקרים אמריקנים. המדענים מאמינים כי ניתן אולי להסביר את המגמה בחוסר ב"ויטמין השמש" - ויטמין D.
ויטמין D מחשיפה טבעית לשמש דרוש להתפתחות בריאה של מערכת החיסון של הילד, ותינוקות הנולדים בחורף נהנים מכמות קטנה יותר של אור השמש.
ממצאי המחקר פורסמו ב-journal Annals of Allergy, Asthma & Immunology.
הרופאים, מבית החולים הכללי במסצ'וסטס שבבוסטון, ראיינו 1,002 חולים עם אלרגיות למזון שהגיעו למחלקות החירום בשלושה בתי חולים מקומיים לאורך תקופה של שש שנים. לאחר מכן הם השוו את חודשי הלידה של חולים שסבלו מאלרגיות למזון עם אלו של חולים שהגיעו לחדרי המיון מסיבות אחרות שאינן אלרגיה למזון.
השפעה עונתית
מהמגמה שהתגלתה עולה כי האלרגיות היו קשורות אומנם לעונת הלידה, אך רק אצל חולים בני חמש או פחות. מבין הילדים שטופלו באלרגיה והיו מתחת לגיל חמש, 41% מהם נולדו באביב או בקיץ בהשוואה ל-59% מהילדים שנולדו בסתיו או בחורף.
החוקרים ציינו כי גורמים אחרים, כמו זיהומים, היסטוריה משפחתית של אלרגיות, דפוסי תזונה של האם והתינוק, וחשיפה למזהמים בבית תורמים גם הם לאלרגיות למזון. למרות זאת, הם מאמינים כי חוסר בוויטמין D ולכן גם חודש הלידה הם גורם סיכון משמעותי פוטנציאלי בהתפתחות אלרגיות למזון.
חשיפה לרמות נמוכות של ויטמין D ברחם, מיד לאחר הלידה ובמהלך הילדות המוקדמת, היא המפתח לכך.
מחקרים קודמים גילו קשר בין חודש הלידה למצבים אלרגיים אחרים כמו אסתמה, עיטושים חוזרים ונשנים ודלקות עור.
ויטמין D מסייע לגוף להילחם בזיהומים ומדכא את התאים האלרגים. כאשר הגוף מתמודד עם מולקולה של מזון הוא צריך להחליט אם מדובר ב"ידיד" או ב"אויב". ויטמין D תורם לסבילות אך רמות נמוכות שלו גורמות לחוסר סבילות של הגוף.
החוקרים הדגישו כי הממצאים אינם מרמזים על כך שהורים צריכים להגביר את צריכת הוויטמין של הילד כדי להילחם באלרגיות.