|
לא רק יתרונות [צילום: AP]
|
|
|
|
הנחיות חדשות לאספירין: מי צריך מי לא?
|
יפעת גדות
|
צוות מומחים עצמאי שהתכנס מטעמו של משרד הבריאות האמריקני, פרסם קווים מנחים, שלדבריהם, אמורים לשים סוף לבלבול בנושא האספירין * עיקר ההמלצות: גברים צריכים להתחיל להשתמש באספירין על בסיס יומי בגיל 45, נשים צריכות להתחיל את השימוש בתרופה בגיל 55
|
לרשימה המלאה
|
|
|
|
|
|
|
אנשים המשתמשים באספירין על בסיס קבוע למשך שנה או יותר עלולים להעלות את הסיכון שלהם לפתח מחלת קרוהן.
מחלת קרוהן, הפוגעת במאות אלפי אנשים, מאופיינת בדלקתיות ובנפיחות של כל חלק ממערכת העיכול. התסמינים יכולים להתיש ביותר והחולים חייבים לקבל טיפול תרופתי כל חייהם. חלק מהחולים זקוקים לניתוח וחלק סובלים גם מעלייה בסיכון לסרטן המעי.
למרות שיש גורמים רבים למחלה, מחקר קודם בתחום שעשה שימוש בדגימות של רקמות, הראה כי לאספירין יכולה להיות השפעה מזיקה על המעי. במסגרת המחקר הנוכחי, שנעשה על-ידי חוקרים מבית הספר לרפואה של אוניברסיטת מזרח אנגליה (UEA), נעשה מעקב אחר 200,000 מתנדבים בגילאים 74-30 מבריטניה, משבדיה, מדנמרק, מגרמניה ומאיטליה. המתנדבים גויסו למחקר בשם EPIC (חקר אירופי בנושא סרטן ותזונה) בין השנים 1993 ל-1997.
כל המשתתפים היו בריאים בתחילת המחקר, אך בשנת 2004 מספר קטן מתוכם פיתח מחלת קרוהן. כשהחוקרים חיפשו אחר השוני בשימוש באספירין בין אלו שפיתחו את המחלה לבין אלו שלא, הם גילו כי אלו שהשתמשו באספירין במשך שנה או יותר היו בסבירות גבוהה פי חמישה לפתח מחלת קרוהן.
המחקר הראה גם כי לשימוש באספירין לא הייתה השפעה כלשהי על הסיכון לפתח דלקת כיבית בכרכשת (מצב חוזר ונשנה ממקור לא ידוע המתאפיין בכיבים ובגירוי חריף של המעי הגס והרקטום, הגורם לדימום בצואה, טחורים וכאב בטן) - הדומה למחלת קרוהן. מדובר אומנם בעבודה מוקדמת, אך הממצאים לדברי החוקרים בכל זאת מראים כי שימוש קבוע באספירין עלול להיות אחד מהגורמים המשפיעים על התפתחות המחלה אצל חלק מהחולים.
לאספירין יש השפעות מועילות רבות, כולל מניעת התקפי לב ושבץ, והחוקרים קוראים לאנשים המשתמשים באספירין להמשיך ולקחת את התרופה מאחר שהסיכון שיפתחו קרוהן נותר מאוד נמוך - רק אחד מכל 2,000 משתמשים - והקשר לא הוכח בצורה מוחלטת עדיין.
עדיין נדרשת עבודה נוספת באוכלוסיות אחרות כדי לקבוע אם אכן קיים קשר מוחלט, וכן יש לבדוק שהשימוש באספירין אינו רק סמן לגורם סיכון אחר, שהוא הגורם האמיתי למחלת קרוהן. צוות החוקרים ימשיך את המחקר ויבחן גורמים פוטנציאליים חשובים של מחלת קרוהן, כולל גורמים תזונתיים.
הממצאים הוצגו בוועידה "Digestive Disease Week" שתקיימה בניו-אורלינס.