|
לא להגזים [צילום: בורודה קפלן]
|
|
|
|
בשר אדום - בריא מעכשיו?
|
יפעת גדות
|
בשר מעובד מכיל את אותה כמות של שומן רווי כמו בשר אדום לא מעובד - ולמעשה מכיל פחות כולסטרול ופחות ברזל * מרכיבים אחרים כמו הנתרן שונים בין סוגי הבשר - בשר מעובד מכיל 622 מיליגרם של נתרן בכמות של 60 גרם, בעוד שבשר לא מעובד מכיל 155 מיליגרם
|
לרשימה המלאה
|
|
|
|
|
|
|
|
|
לאוהבי הבשר מביניכם כדאי אולי לוותר על התענוג מדי פעם, במיוחד אם אתם רוצים להישאר רזים. כך מבטיח מחקר שכלל מאות אלפי משתתפים מאירופה.
חוקרים מאימפריאל קולג' לונדון גילו כי אנשים שאכלו יותר בשר העלו גם יותר במשקל לאורך 5 שנים, לעומת אלו שאכלו פחות בשר אך צרכו את אותה כמות קלוריות. תוצאות המחקר מראות כי ירידה בצריכת הבשר יכולה לשפר את השליטה בשמירה על המשקל. הממצאים פורסמו ב-Journal of Clinical Nutrition.
המחקר כלל יותר מ-100,000 גברים ו-270,000 נשים מעשר מדינות שונות באירופה שהשתתפו במחקר בנושא סרטן, תזונה וסגנון חיים. דנים, גרמנים, ספרדים ושבדים היו בין אוכלי הבשר הגדולים ביותר, כשגברים צרכו סביב 300 קלוריות מבשר על בסיס יומי ונשים צרכו כ-200 קלוריות. בקרב כל אוכלוסיית אוכלי הבשר, היוונים אכלו את הכמות הקטנה ביותר (כ-200 קלוריות ליום לגברים ו-140 לנשים).
לאורך חמש שנות מעקב, הן גברים והן נשים העלו כחצי קילו בשנה, בממוצע, למרות שנשים העלו מעט פחות. ככל שאדם אכל כמות רבה יותר של בשר, כך העלייה במשקל הייתה גדולה יותר; לכל 250 גרם נוספים של בשר שאדם אכל על בסיס יומי (שווה-ערך לסטייק של 200 גרם, 450 קלוריות) העלייה במשקל לאורך חמש שנים הייתה גדולה בשני קילוגרם בערך.
כאשר החוקרים בחנו סוגים שונים של בשר בנפרד, הם גילו כי הקשר החזק ביותר עם העלייה במשקל היה לעוף, אחריו לבשרים מעובדים ואחריהם לבשר אדום. אכילת בשר מרובה עשויה להיות חלק מתזונה כללית שאינה בריאה או הרגלי-חיים לא בריאים, ציינו החוקרים.
מאחר שבשר הוא מזון עם צפיפות אנרגיה גבוהה, כלומר הוא מכיל מספר גדול יותר של קלוריות למשקל מאשר ירקות או פירות, לדוגמה - הוא יכול להשפיע על השליטה בתיאבון. החוקרים לקחו בחשבון גם דפוסים תזונתיים כמו גם השכלה, רמת הפעילות הפיסית, עישון וסה"כ צריכת קלוריות.
על בסיס הממצאים, אדם שמצמצם את צריכת הבשר שלו ב-250 גרם ליום יכול להוריד את העלייה במשקל לאורך חמש שנים בכ-1.8 קילוגרם.
למרות שמדובר בכמות קטנה של משקל מנקודת המבט האינדיבידואלית, החוקרים מציינים כי עלייה של 1.8 קילוגרם לאורך חמש שנים היא בעלת השפעה חשובה בהיבט של האוכלוסיה בכללותה; ומה שחשוב עוד יותר, לדברי החוקרים, הוא שתוצאות המחקר אינן תומכות בתיאוריה שתזונה עשירה בפרוטאין מונעת השמנה או תורמת לירידה במשקל לאורך זמן, אלא להפך.