|
עניין של סוכרים [צילום אילוסטרציה: Flash90]
|
|
|
|
|
|
תאי גידול של הלבלב משתמשים בפרוקטוז כדי להתחלק ולשגשג, כך עולה ממחקר חדש שסותר את הסברה כי כל הסוכרים דומים.
תאי גידול שהוזנו הן בגלוקוז והן בפרוקטוז השתמשו בשני סוגי הסוכר בדרכים שונות. כך גילה צוות החוקרים מאוניברסיטת קליפורניה שבלוס אנג'לס. לדבריהם, הממצאים, שפורסמו בכתב-העת Cancer Research, יוכלו לעזור להסביר מחקרים אחרים שגילו קשר בין צריכת פרוקטוז לסרטן הלבלב, אחד מסוגי הסרטן הקטלניים ביותר.
ממצאי המחקר הנוכחי מראים כי תאי סרטן יכולים להשתנות בתהליך חילוף החומרים של הפרוקטוז ולהתרבות מהר יותר. לממצאים יש השלכות משמעותיות לגבי חולי סרטן הצורכים פרוקטוז תזונתי והם מראים כי המאמצים להוריד את צריכת הפרוקטוז המזוקק או לדכא פעולות הקשורות לפרוקטוז יכולים לפגוע ולשבש את תהליך התקדמות הסרטן.
בארצות הברית, אנשים צורכים כמויות גדולות ביותר של פרוקטוז, בעיקר מסירופ תירס, תערובת של פרוקטוז וגלוקוז המשמשת בייצור משקאות קלים, לחם ומגוון רחב של מוצרים. פוליטיקאים, קובעי תקנים, מומחי רפואה ותעשיית המזון, כולם דנו בשאלה אם סירופ תירס, העשיר בפרוקטוז ומרכיבים אחרים הם שגרמו לאמריקני להשמין כל-כך ולסבול מבעיות בריאות רבות.
רצוי לזכור כי כמות רבה מדי של סוכר מכל סוג שהוא לא רק שתורמת לעלייה במשקל אלא גם אחראית להתפתחות סוכרת, מחלות לב ושבץ.
מיסים על המשקאות הקלים
מספר מדינות, כולל ניו-יורק וקליפורניה, העלו את המיסים על המשקאות הממותקים הקלים כדי לממן את עלות הטיפול במחלות הקשורות להשמנה כמו מחלות לב, סוכרת וסרטן. איגוד המשקאות האמריקני, שחבריו כוללים את קוקה-קולה ואת קראפט-פוד, התנגד בצורה תקיפה ויעילה למאמצים להטיל מיסים על המשקאות.
צוות החוקרים גידל תאי סרטן של הלבלב במעבדה והזין אותם הן בגלוקוז והן בפרוקטוז. תאי סרטן משגשגים בנוכחות סוכר, אך הם משתמשים בפרוקטוז כדי להתרבות. עובדה חשובה היא שחילופי החומרים של הפרוקטוז ושל הגלוקוז שונים למדי.
החוקרים מאמינים כי לממצאים השלכה משמעותית על בריאות הציבור, והם מקווים כי ברמה הממשלתית ייעשו מאמצים להגביל את כמות השימוש בסירופ התירס העשיר בפרוקטוז. כעת הם מקווים לפתח תרופה שתמנע מתאי הגידול מלהשתמש בפרוקטוז.
צריכת סירופ תירס עשיר בפרוקטוז בארצות-הברית עלתה ב-1,000% בין השנים 1970 ל-1990. כך על-פי נתונים שפורסמו בעיתון האמריקני לתזונה רפואית.