|
מחדדים את המוח [צילום: הדר פרבר]
|
|
|
|
|
כשקוראים ושומעים על מזונות ותוספות תזונתיות מאמינים שהם יכולים לעשות הכל - מחידוד הריכוז, דרך שיפור הזיכרון ועד שיפור תפקוד המוח.
אי-אפשר להכחיש שהגוף מזדקן יחד עם השנים שעוברות, אך החדשות הטובות הן שאפשר לשמור על מוח בריא - אם מוסיפים מזונות ומשקאות חכמים לתזונה.
קפאין - לערנות
אין גלולת קסם שתשפר את מנת המשכל שלכם או תהפוך אתכם לחכמים יותר, אך חומרים מסוימים, כמו הקפאין, יכולים להמריץ ולעזור לכם להתמקד ולהתרכז. הקפאין, הנמצא בקפה, בשוקולד, במשקאות אנרגיה ובתרופות מסוימות, מספק לכם "זריקת" התעוררות שאי-אפשר לטעות בה - למרות שההשפעות הן לטווח הקצר. ויותר, זה בדרך-כלל פחות: מינון יתר של קפאין יכול לגרום לכם להרגיש עצבניים ומתוחים.
סוכר - מעורר גם הוא?
הסוכר הוא מקור הדלק המועדף על המוח - לא סוכר רגיל, אלא גלוקוז, שהגוף מעבד אותו בתהליך חילוף החומרים מהסוכרים והפחמימות שאתם אוכלים. זוהי הסיבה מדוע כוס של משקה מתוק יכולה לספק "דחיפה" קצרה לזיכרון, לתהליך החשיבה וליכולת המנטלית.
צריכה מרובה מדי עלולה לפגוע בזיכרון, ובדברים נוספים. אל תגזימו עם הסוכר וכך תוכלו לשפר את הזיכרון מבלי להעלות קילוגרמים עודפים.
ארוחת בוקר - דלק למוח
מתפתים לדלג על ארוחת הבוקר? מחקרים גילו כי ארוחת בוקר יכולה לשפר את הזיכרון ואת הריכוז בטווח הקצר. סטודנטים שאכלו ארוחת בוקר נטו לבצע מטלות טוב יותר במידה משמעותית בהשוואה לאלו שלא. מזונות הנמצאים בראש רשימת "המזונות למוח" כוללים דגנים מלאים עשירים בסיבים, מוצרי חלב ופירות. רק אל תגזימו: חוקרים גילו גם כי ארוחת בוקר עתירת קלוריות פוגעת בריכוז.
דגים - המזון של המוח
מקור לפרוטאין הקשור לשיפור אמיתי של תפקוד המוח הוא דגים - העשירים בחומצות שומן אומגה-3, החיוניות להתפתחות ותפקוד המוח. שומנים בריאים אלו קשורים להורדת הסיכון לדמנציה ולשבץ, להידרדרות מנטלית איטית יותר, ומשחקים תפקיד חיוני בשיפור הזיכרון, במיוחד כשאנו מזדקנים.
לבריאות המוח והלב, איכלו שתי מנות דגים בשבוע.
מנה יומית של אגוזים ושוקולד
אגוזים וגרעינים הם מקורות טובים לנוגדי חמצון כמו ויטמין E, הקשור להורדת רמת ההידרדרות המנטלית במהלך ההזדקנות. לשוקולד מריר יש גם תכונות נוגדות חמצון חזקות אחרות והוא מכיל מעוררים טבעיים כמו קפאין, שיכולים לשפר את הריכוז.
איכלו כ-30 גרם אגוזים ושוקולד מריר שיספקו לכם את כל היתרונות שאתם זקוקים להם ללא קלוריות עודפות, שומן או סוכר.
להוסיף אבוקדו ודגנים מלאים
כל איבר בגוף תלוי בזרימת הדם, במיוחד הלב והמוח. תזונה עשירה בדגנים מלאים ובפירות כמו אבוקדו יכולה להוריד את הסיכון למחלות קרדיווסקולריות (של הלב וכלי הדם) ולהוריד את רמות הכולסטרול "הרע", וכך להוריד את הסיכון להצטברות פלאק ולשיבוש זרימת הדם, ולהציע דרך פשוטה וטעימה לטובת בריאות תאי המוח.
דגנים מלאים, כמו פופקורן וחיטה מלאה, מספקים גם סיבים תזונתיים וויטמין E. למרות שאבוקדו מכיל שומן, הוא מועיל לכם משום שמדובר בשומן חד לא רווי התורם לזרימת דם בריאה.
אוכמניות - מאכל-על
מחקר שנעשה בבעלי חיים הראה כי אוכמניות עזרו להגן על המוח מלחץ חמצוני והן יכולות להחליש את ההשפעות של מצבים הקשורים להזדקנות כמו מחלת אלצהיימר או דמנציה. מחקרים הראו גם כי תזונה עשירה באוכמניות שיפרה במידה משמעותית הן את יכולות הלמידה והן את הכישורים המוטוריים בחולדות מזדקנות, ואיפשרה להן לבצע מטלות בצורה זהה לחולדות צעירות.
היתרונות של תזונה בריאה
למרות ששמעתם זאת ודאי גם קודם, מדובר באמת לאמיתה: אם התזונה שלכם חסרה בחומרים מזינים חיוניים, היא יכולה לפגוע בריכוז שלכם. אכילה רבה מדי או מעטה מדי יכולה לשבש את היכולת להתרכז. ארוחה כבדה יכולה לגרום לכם להרגיש מנומנמים, ומצד שני מעט מדי קלוריות יכולות לגרום לרעב שיסיח את הדעת.
דאגו לבריאות המוח והקפידו על תזונה מאוזנת עשירה במגוון רחב של מזונות בריאים.