|
להקפיד על אכילת כל הפירות [צילום: AP]
|
|
|
|
|
|
מדענים מספקים את הראיות הראשונות לכך שאכילת אוכמניות, תותים ואקאי יכולים לעזור למוח המזדקן ולשמור עליו בריא בדרך קריטית שלא הייתה ידועה עד כה. המחקר, שהוצג בכינוס הלאומי השנתי ה-240 של האגודה האמריקנית לכימיה, הגיע למסקנה כי פירות גרגריים, ואולי גם אגוזי מלך, מפעילים מנגנון טבעי במוח, מעין "מנהל משק-בית", המנקה וממחזר פרוטאינים רעילים הקשורים לאיבוד זיכרון תלוי-גיל ולהידרדרות מנטלית אחרת.
מחקרים קודמים הראו כי אחד הגורמים המעורבים בהזדקנות הוא הידרדרות עקבית ביכולתו של הגוף להגן על עצמו מפני נזק דלקתי וחמצוני. הפגיעה ביכולת חשובה זו חושפת אנשים רבים למחלות ניווניות של המוח, למחלות לב, לסרטן ולהפרעות אחרות תלויות-גיל.
החדשות הטובות הן שלמרכיבים טבעיים הנקראים פוליפנולים הנמצאים בפירות, בירקות ובאגוזים יש השפעה אנטי-חמצונית ואנטי-דלקתית שיכולה להגן מפני הידרדרות תלוית-גיל.
מחקרים שנעשו בעבר הראו כי אצל חולדות מעבדה זקנות שקיבלו במשך חודשיים תזונה ש-2% ממנה היו תמציות תותים או אוכמניות עשירות בנוגדי חמצון, זוהה שינוי לטובה בתהליך ההידרדרות תלוית-גיל הן בתפקוד העצבים והן בהתנהגות שהייתה קשורה ללמידה ולזיכרון.
במסגרת המחקר החדש, החוקרים התמקדו בסיבה הנוספת לכך שהתפקוד העצבי מידרדר עם השנים - הירידה בקצב תהליך ה"ניקוי" הטבעי של המוח.
תאים הנקראים מיקרוגאליה הם "מנהלי משק-הבית" של המוח, ובתהליך הנקרא אטופאג'י הם מסלקים וממחזרים פסולת ביוכימית שמפריעה לתפקוד המוח. אך בתהליך ההזדקנות, המיקרואגליה אינם פועלים כראוי והפסולת מצטברת. בנוסף, המיקרוגאליה הופכים פעילים יתר על המידה ולמעשה מתחילים לפגוע בתאים הבריאים שבמוח. המחקר הראה כי לפוליפנולים שבפירות הגרגריים הייתה השפעה על תיקון המצב והם הצליחו לשקם את תפקוד ה"ניקיון" הנורמלי. הממצאים הם הראשונים שמדגימים את השפעות הפירות הללו.
הממצאים מבוססים על ניסיונם של החוקרים לגלות גורמים המעורבים בהזדקנות המוח ובאיבוד היכולת הנורמלית של "תהליך הניקיון". בעזרת שימוש בתרביות תאי מוח של עכברים הם גילו כי תמציות של פירות גרגריים דיכאו את פעולת הפרוטאין שאחראי להפיק את פעולת האטופאג'י.
לדברי החוקרים, המחקר מספק ראיות נוספות לחשיבות של אכילת מזונות עשירים בפוליפנולים. למרות שפירות גרגריים ואגוזי מלך הם מקורות עשירים, פירות וירקות אחרים גם הם מכילים כימיקלים אלו - במיוחד אלו בצבעים אדום כהה, כתום או כחול. צבעים אלו מקורם בפיגמנטים הנקראים אנתוציאנינים, שהם חומרים נוגדי חמצון. הם מדגישים כי חשוב מאוד לצרוך את כל הפירות, המכילים את כל מאות הכימיקלים הבריאים שאנו זקוקים להם.