|
גורם סיכון לא בלעדי [צילום: פלאש 90]
|
|
|
|
טיפול הורמונלי מעלה הסיכון לסרטן השד
|
יפעת גדות
|
ממצאים חדשים: נשים שקיבלו טיפול יותר מ-15 שנה היו בסיכון גבוה ב-19% לפתח סרטן שד * נשים שקיבלו טיפול משולב של אסטרוגן ופרוגסטין יותר מ-15 שנה העלו את הסיכויים שלהן ב-83% לפתח את המחלה
|
לרשימה המלאה
|
|
|
|
|
|
|
למרות שמומחים חושדים כבר זמן רב כי אלכוהול הוא גורם סיכון לסרטן השד, מחקר חדש מראה כי הוא קשור בצורה משמעותית לסוגים מסוימים של גידולי שד. חוקרים, שפרסמו את ממצאי המחקר שערכו בעיתון של המוסד הלאומי לסרטן, גילו כי נשים ששתו משקה אלכוהולי אחד ביום היו בסיכון גבוה לפתח סרטן שד עם רצפטור חיובי לאסטרוגן ולפרוגסטרון.
צריכת אלכוהול נמצאה קשורה גם לעלייה בסיכון לסרטן שד לא פולשני, אך לא לגידולים פולשניים.
האלכוהול הוא, כפי הנראה, לא הגורם היחיד במשוואה, ציינו החוקרים, מהמרכז הרפואי באוניברסיטת דיוק. למרות שלדבריהם מדובר בממצאים לא מפתיעים, במקרים בהם נעשה שימוש בתחליפי הורמונים, ההשפעה נעלמה, ולכן ייתכן שמעורבים בה גורמים נוספים ולא רק האלכוהול.
לצורך המחקר, עקבו החוקרים אחר קרוב ל-88,000 נשים לאחר גיל המעבר שהשתתפו במחקר Women's Health Initiative study שנמשך בין השנים 1993 ל-1998.
הנשים דיווחו על כמות השתייה שלהן אך רק בנקודת זמן אחת: הן לא סיפקו מידע לגבי היסטוריה של צריכת אלכוהול, והמידע גם לא התעדכן לאורך המחקר. נשים ששתו 7 משקאות או יותר בשבוע היו בסיכון גבוה לסרטן שד עם רצפטור חיובי להורמון, אך רק מהסוג של קרצינומה לובולרית - תאים לא נורמלים הנמצאים בקצוות האונה, לרוב, לא מתפתח למחלת סרטן פולשנית - ולא מהסוג של קרצינומה דאקטלית - תאים לא נורמלים הנמצאים בקצוות הצינורות, עדיין לא במצב פולשני שיפתחו את סרטן השד ללא טיפול, שהם גם הגידולים השכיחים יותר. זאת בהשוואה לנשים שהתנזרו משתייה.
מה שהפתיע את החוקרים היה העובדה שלגבי רוב סוגי הסרטן השד השכיחים, מסוג קרצינומה דאקטלית, לא נמצא קשר לאלכוהול, כלומר שהקשר היה מוגבל לסרטן מסוג קרצינומה לובולרית בלבד.
הסיכון לגידולים שהיו חיוביים הן לאסטרוגן והן לפרוגסטרון עלה ב-8% עם כל משקה נוסף ביום. הסיכון לסרטן חיובי לאסטרוגן ושלילי לפרוגסטרון עלה ב-12% לכל משקה נוסף ביום.
הן בסרטן לובולארי והן בסרטן עם רצפטור חיובי להורמון יש סיכויי הישרדות טובים יותר מבסוגי סרטן שד אחרים.
החוקרים כתבו כי הקטנת צריכת האלכוהול למינימום יכולה להוריד את הסיכון לסרטן השד, והדגישו כי ישנם גורמים רבים שידוע כי הם מעלים את הסיכון בדומה לאלכוהול ואין גורם אחד מסוים שגורם לסרטן השד. ידוע כי אלכוהול הוא גורם סיכון מוכר הקשור לסרטן השד, אך הייחודיות במחקר הנוכחי היא שהחוקרים ניסו להבדיל בין סוגי הסרטן. ישנם סוגי סרטן רבים, והשכיח ביותר הוא הדאקטלי והפולשני שמהווה 70% מכל אבחוני סרטן השד.
למרות שלממצאים אין רלוונטיות רפואית, מאחר שנשים אינן יודעות מראש איזה סוג של סרטן שד הן עלולות לפתח, החוקרים מציעים לבצע מחקרים נוספים שיבדקו גורמי סיכון אחרים, לדוגמה, כמו מחזור ראשון בגיל צעיר, שאולי קשורים לסוגים מסוימים של סרטן.
הממצאים הראו, לדבריהם, כי האלכוהול הוא גורם סיכון להתפתחות סרטן שד ונשים צריכות לדעת זאת ולקבל החלטה לגבי השימוש בו.