דוח העוני: עוד כ-123 אלף איש הפכו עניים

עלייה נרשמה בשיעור העוני בקרב משפחות ערביות וחרדיות ● שיעור הילדים העניים ל-850 אלף וגם העוני בקרב משפחות עובדות עלה ● נקודת האור: תחולת העוני בקרב הקשישים ירדה ונראה כי העלייה במימדי העוני ב-2009 היא ברובה תופעה זמנית
עופר וולפסון חדשות תגובות
בשנת 2009 התווספו 15,000 משפחות למעגל העוני. כך עולה (יום ב', 8.11.10) מדוח העוני והפערים החברתיים של הביטוח לאומי לשנה שעברה. בסך-הכל, מדובר על כ-435 אלף משפחות עניות בישראל, בהן 1.77 מיליון נפשות, מהן כ-850 אלף הם ילדים.

הנקודה המטרידה ביותר בדוח מעלה כי ברוב המשפחות שהתווספו למעגל העוני ראש משק הבית עבד. עקב המשבר הכלכלי המפרנס העיקרי ו/או המפרנס השני פוטר, או שחלה ירידה ברמת השכר שלהם. מתוך משפחות העניים שהצטרפו למעגל העוני ב-2009, 6,300 הם משפחות עם שני מפרנסים.

תחולת העוני של משפחות עם ילדים עלתה מ-24.5% ב-2008 ל-26.8% ב-2009. עלייה חדה נרשמה בקרב משפחות עם ילד אחד עד שלושה ילדים, מ-17.8% ב-2008 ל-20.2% ב-2009. נקודת אור קטנה נרשמה בקרב הקשישים, שמצבם הוטב מבחינת תחולת העוני. תחולת העוני ירדה אצל הקשישים מ-22.7% ב-2008 ל-20.1% ב-2009. השיפור נבע לא רק מהגדלת הקצבה אלא גם משיפור מצבם בשוק העבודה של מי שעדיין מעורב בו. תרומת תשלומי ההעברה והמיסים הישירים להפחתת העוני בקרב משפחות הקשישים הייתה 63.1% ב-2009.

האוכלוסיה הערבית היא הענייה ביותר, ובמיוחד במזרח ירושלים

מבדיקה ההתפרשות הגיאוגרפית של העוני מתגלה כי תחולת העוני של המשפחות העניות עלתה ברוב המחוזות, למעט בתל אביב ובדרום. במחוז הצפון עלתה תחלות העוני מ-30.9% ל-32.3%, במחוז המרכז היא עלתה מ-11.3% ל-13%, ובמחוז ירושלים היא עלתה כאשר משקללים את התושבים הערבים, אצלם נרשמה עליה חדה בתחולת העוני מ-59% ב-2008 ל-71.2% ב-2009. מנגד, במחוז תל אביב נרשמה ירידה מ-13.7% ל-13.1% בתחולת העוני, ובמחוז ירושלים, היא ירדה בקרב התושבים היהודים מ-23.7% ל-22.7%. במחוז הדרום נותרה תחולת העוני ללא שינוי - 23.6%, אך היא עלתה במונחי נפשות. יש לציין בנוסף, כי בכל המחוזות עלתה תחולת העוני של ילדים באופן ניכר.

כאמור, העניים ביותר בישראל על-פי הדוח הם ערביי מזרח ירושלים: משקלם באוכלוסיה הענייה ביותר גבוה פי חמישה ממשקלם בכלל האוכלוסיה. אצל החרדים והערבים הגרים במקומות אחרים ישנו סיכוי להיות עניים מאוד בשיעור גבוה מזה של כלל האוכלוסיה. רובם נמצאים בשליש התחתון ובשליש האמצעי של טווח הכנסות העניים. רוב העולים החדשים ושאר התושבים היהודים (שאינם עולים ואינם חרדים) נמצאים בשליש האמצעי והעליון של טווח הכנסות העניים.

בביטוח לאומי מסרו בעקבות ממצאי הדוח כי נראה שההרעה בשיעור העניים ב-2009 הייתה זמנית, בין היתר לנוכח השילוב של ירידה מסתמנת בשיעור האבטלה ב-2010 והמשך צמיחה כלכלית ברמה סבירה, כפי שהם באים לידי ביטוי בהתפתחות הצריכה יחסית להכנסה. נמצא כי שיעור המשפחות העניות באופן מתמשך (משפחות עניות שמלבד הכנסותיהן גם הוצאותיהן הכספיות נמוכות מקו העוני) ירד בין 2008 ל-2009 מ-61% ל-59%. תמונת הראי היא ששיעור המשפחות העניות באופן זמני עלה.

השר יצחק הרצוג, שר הרווחה, מסר בתגובה לממצאי הדוח: "למרות שדוח העוני הנוכחי מצביע על עלייה זמנית בממדי העוני בשל המשבר הכלכלי העולמי, הוא לא מותיר ספק באשר לאחריות הרובצת לפתחה של הממשלה כולה ועל העומד בראשה לשנות פרדיגמה. מול עיננו הולכת ומתהווה 'ישראל השנייה החדשה' - המורכבת מערבים וחרדים. בשתי קבוצות אלו מתרחשות תמורות ואסור להשאיר עוד את המצב הקיים. אציג את דוח העוני בפני ראש הממשלה והשרים ואדרוש לאשר בהקדם תוכנית מקיפה להקטנת מימדי העוני".
דוח העוני - מצגת
עו
תאריך: 08/11/2010 | עודכן: 08/11/2010
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט סדום ועמורה עיתונות
דוח העוני: עוד כ-123 אלף איש הפכו עניים
תגובות  [ 6 ] מוצגות   [ 6 ]  לכל התגובות        תפוס כינוי יחודי            
כותרת התגובה שם הכותב שעה    תאריך
1
מוסלמים חמודים
8/11/10 13:08
2
שושית
8/11/10 14:23
 
אליהו חיים
8/11/10 19:12
3
ישע
8/11/10 23:15
4
איש עצוב
9/11/10 20:29
5
אזרח פשוט
27/06/13 18:58
ברחבי הרשת / פרסומת
News1 ׳ž׳—׳œ׳§׳" ׳¨׳׳©׳•׳ ׳" :  ניוז1  |   |  עריסת תינוק ניידת  |  קוצץ ירקות מאסטר סלייסר  |  NEWS1  |  חדשות  |  אקטואליה  |  תחקירים  |  משפט  |  כלכלה  |  בריאות  |  פנאי  |  ספורט  |  הייטק  |  תיירות  |  אנשים  |  נדל"ן  |  ביטוח  |  פרסום  |  רכב  |  דת  |  מסורת  |  תרבות  |  צרכנות  |  אוכל  |  אינטרנט  |  מחשבים  |  חינוך  |  מגזין  |  הודעות לעיתונות  |  חדשות ברשת  |  בלוגרים ברשת  |  הודעות ברשת  |  מועדון +  |  אישים  |  פירמות  |  מגשרים  |  מוסדות  |  אתרים  |  עורכי דין  |  רואי חשבון  |  כסף  |  יועצים  |  אדריכלים  |  שמאים  |  רופאים  |  שופטים  |  זירת המומחים  | 
׳ž׳•"׳œ ׳•׳¢׳•׳¨׳š: ׳™׳•׳׳‘ ׳™׳¦׳—׳§ ֲ© ׳›׳œ ׳”׳–׳›׳•׳™׳•׳× ׳©׳ž׳•׳¨׳•׳×     |    ׳©׳™׳•׳•׳§ ׳•׳₪׳¨׳¡׳•׳ ׳‘ News1     |     RSS
׳›׳×׳•׳‘׳×: ׳“"׳¨ ׳׳œ׳™׳”׳• ׳›׳”׳Ÿ 1 ׳₪׳×׳— ׳×׳§׳•׳” 4976012 ׳˜׳œ: 03-9345666 ׳₪׳§׳¡ ׳ž׳¢׳¨׳›׳×: 03-9345660 ׳“׳•׳׳œ: [email protected]