|
השפעות ארוכות-טווח [צילום: פלאש 90]
|
|
|
|
חלבונים - מה אתם יודעים עליהם?
|
יפעת גדות
|
הדרישות לחלבון מורכבות מפני שהכמות שאנו זקוקים לה משתנה עם הגיל * ההמלצות: החלבון צריך להוות 10% לפחות מצריכת הקלוריות ולא יותר מ-35% * מידת הבריאות של מזון עשיר בחלבון תלויה בדרך-כלל בכמות החומרים המזינים האחרים שהוא מכיל
|
לרשימה המלאה
|
|
|
|
|
|
|
|
|
תזונה עשירה בחלבונים ודלה בפחמימות - שאנשים רבים בוחרים בה כדי לרדת במשקל - עלולה לגרום להשפעות ארוכות-טווח במעיים. אלו ממצאי מחקר קטן שנעשה לאחרונה.
במסגרת מחקר שכלל 17 גברים שסבלו מהשמנה, חוקרים בריטיים גילו כי תזונה עשירה בחלבונים ודלה בפחמימות יצרה שינויים מסוימים במעי שעלולים, לאורך זמן, להעלות את הסיכון לסרטן המעי הגס.
המחקר בחן רק את השינויים קצרי-הטווח במרכיבים מסוימים שהם תוצרי לוואי של חילוף החומרים, ולא את הסיכון הממשי למחלה. לכן, הוא אינו מוכיח כי תזונה עשירה בחלבונים אכן מעלה את הסיכון למחלה כלשהי במעי.
ממצאי המחקר פורסמו ב-American Journal of Clinical Nutrition.
לדברי החוקרים, מאוניברסיטת אברדן, החשש שעלה מן המחקר הוא שהסיכון לסרטן המעי הגס עלול לעלות כתוצאה מדבקות לאורך זמן בתזונה עשירה בחלבונים ודלה בפחמימות, במיוחד סיבים.
תזונות העשירות יחסית בחלבונים ודלות בפחמימות עוזרות לאנשים שמנים להוריד במשקל, ולא ניתן להתעלם מהעובדה שהשמנה היא גורם סיכון למספר מחלות, כולל סרטן המעי הגס. יחד עם זאת, חשוב להמשיך ולעודד אנשים להוריד במשקל כדי ליהנות מהיתרונות הבריאותיים הנלווים לכך, אך לוודא כי הם מקפידים לבחור בתוכנית תזונה הכוללת כמויות מספיקות של סיבים. חשוב להיות מודעים לכך שצריכה גבוהה של חלבונים לאורך חודשים עד שנים עלולה לגרום לתופעות של חולי במעי.
סכנות לאורך זמן
הממצאים מבוססים על 17 גברים שמנים שכל אחד מהם הקפיד על שלושה סוגי תזונה קצרי-טווח; שבוע אחד שמטרתו הייתה שמירה על משקלם; תוכנית תזונה בת ארבעה שבועות עשירה בחלבונים עם כמות מתונה של פחמימות; ותוכנית תזונה בת ארבעה שבועות עשירה בחלבונים ודלה בפחמימות.
התוכנית התזונתית הראשונה, שאיפשרה למשתתפים לאכול כ-360 גרם פחמימות ביום, כללה דגנים, ביצים וטוסט לארוחת הבוקר, כריך וסלט לארוחת הצהריים ועוף, דגים או סויה, יחד עם פסטה, לארוחת הערב.
תוכנית התזונה הדלה בפחמימות - שאיפשרה למשתתפים לאכול רק 22 גרם של פחמימות ביום - הורכבה מארוחות בוקר שכללו ביצים ובייקון, ומארוחות צהריים וערב שכללו כמות בשר מרובה, עוף ודגים, יחד עם ירקות וגבינה.
התזונה עם כמות הפחמימות המתונה איפשרה למשתתפים לאכול 180 גרם של פחמימות ביום. שני סוגי התזונה העשירה בחלבונים הכילו מעט יותר מ-40 גרם חלבונים ביום.
בסוף כל תקופה, צוות החוקרים ניתח דגימות צואה מהגברים כדי לבדוק את רמות תוצרי הלוואי של חילוף החומרים. בממוצע, כשהגברים הקפידו על התזונה העשירה בחלבונים, זוהו רמות גבוהות יותר של חומרים שידועים כ-N-nitroso ושל תוצרי לוואי אחרים שידוע כי הם קשורים לסרטן. בנוסף, כאשר הגברים הקפידו על תזונה עשירה בחלבונים אך דלה בפחמימות נמצאו ריכוזים נמוכים יותר של מרכיבים נגזרי סיבים שאמורים להגן מפני סרטן.
משמעות השינויים בטווח הארוך אינה ברורה, אך ייתכן שהיא מצביעה על כך שיש להיזהר מצריכה מוגזמת של חלבונים ומצריכה מעטה מדי של פחמימות לאורך תקופה ממושכת.
אנשים שרוצים לרדת במשקל צריכים לוודא כי הם מקבלים כמות מספקת של סיבים כחלק מהתזונה. באופן כללי, מומחים ממליצים לאנשים בוגרים לצרוך 28 גרם סיבים בכל יום, זאת למרות שלא ידוע אם כמות זו מספיקה למי שבוחר בתזונה עשירה בחלבונים במטרה לרדת במשקל.