רמות נמוכות של ויטמין D במחזור הדם נמצאו קשורות לסיכון גבוה יותר לפתח סוכרת. חוקרים אוסטרליים שעקבו אחר יותר מ-5,000 איש במשך חמש שנים, גילו כי אלו עם רמות ויטמין D נמוכות מהממוצע היו בסיכון גבוה ב-57% לפתח סוכרת מסוג 2 בהשוואה לאנשים עם רמות שהיו בטווח הרצוי.
מחקרים כמו המחקר האחרון, שנעשה על-ידי חוקרים מאוניברסיטת מלבורן, מראים כי רמות גבוהות של ויטמין D בדם - הדרוש לבריאות העצם - הכרחיות כדי להוריד את הסיכון לפתח סוכרת מסוג 2.
ויטמין D מיוצר על-ידי הגוף בתגובה לאור השמש וקיים בצורה טבעית בחלק מהמזונות כמו ביצים, בקלה וסלמון. הוויטמין ידוע במיוחד בתפקידו יחד עם הסידן בבניית העצמות. ההמלצות הרפואיות הן על 600 יחידות בינלאומיות של ויטמין D ביום לאנשים בוגרים, זאת כדי לשמור על רמות הוויטמין בטווח הרצוי.
מחקרים שנעשו בעבר הראו כי ויטמין D יכול לשמור גם על רמות סוכר בדם תחת שליטה.
סיכון גבוה פי שניים
במצב של סוכרת מסוג 2, הצורה השכיחה ביותר של המחלה, הגוף אינו יכול להשתמש באינסולין אותו הוא מייצר כדי לשלוט ביעילות ברמות הסוכר בדם. ויטמין D משחק תפקיד חשוב בהגברת שחרור האינסולין.
כדי לבדוק אם רמות ויטמין D בדם וצריכת סידן משפיעות על הרגישות לאינסולין ועל הסיכון לסוכרת, צוות החוקרים מדד את רמות הוויטמין אצל אנשים ללא סוכרת. לאחר חמש שנים, כ-200 מבין 5,200 איש שהשתתפו במחקר פיתחו סוכרת, והחוקרים מדדו את רמות הוויטמין פעם נוספת. הם גילו כי 6 מכל 100 איש עם רמות נמוכות של ויטמין D פיתחו בשלב מאוחר יותר סוכרת, בהשוואה לאלו עם רמות ויטמין בטווח הנורמה (3 מכל 100).
כאשר החוקרים לקחו בחשבון גורמי סיכון לסוכרת כמו גיל, היקף מותניים והיסטוריה משפחתית של המחלה, העלייה בסיכון מרמות נמוכות של ויטמין D תורגמה ל-57%, זאת בהשוואה לאלו עם הרמות הגבוהות של הוויטמין.
סידן גם הוא משתתף בשחרור האינסולין, אך החוקרים לא זיהו קשר בין המינרל לסיכון לפתח סוכרת בשלב מאוחר יותר.
התעמלות ותזונה נכונה
רמות נמוכות של ויטמין D בדם נמצאו קשורות לעלייה בסיכון לפתח סוכרת מסוג 2, למרות שהממצאים אינם מוכיחים קשר של סיבה ותוצאה. החוקרים הדגישו כי עדיין נדרשים מחקרים נוספים כדי לבדוק אם תוספות ויטמין D מועילות בהיבט של הסיכון לסוכרת, ובמידה שכן - לקבוע את הרמה האופטימלית שתקטין את הסיכון למחלה.
לדבריהם, קשה לזהות במדויק את הקשר בין ויטמין D לסוכרת, אך השמנה וחוסר פעילות גופנית - גורמי הסיכון הגדולים ביותר לסוכרת מסוג 2 - עשויים להיות הגורמים לרמות נמוכות של ויטמין D.
ויטמין D נמצא קשור גם לסיכון נמוך יותר לאסתמה, למחלות לב ולסוגים מסוימים של סרטן. למרות זאת, אין עדיין ראיות משכנעות לכך ששימוש בתוספות עוזר למצבים אלו. השמש היא המקור העיקרי לוויטמין D עבור רוב האנשים, אך דגי סלמון ומוצרי חלב מועשרים גם הם מכילים כמות רבה של הוויטמין.
הדרכים הטובות ביותר להוריד את הסיכון לסוכרת הן עדיין התעמלות ותזונה בריאה.