|
מונע שינויים מטבוליים [צילום: פלאש 90]
|
|
|
|
|
|
בצל, תה ירוק ותמצית עלי זית זוהו כמזונות הטובים ביותר למלחמה בהשמנה, לפחות על-פי מחקר שהוצג בכינוס רפואי היום (א', 15.5.11). פרופ' למחקר ביו-רפואי זיהה מזונות שלטענתו נלחמים בהשמנה ובמחלות הקשורות אליה כמו מחלות לב, סוכרת וכבד שומני, גם כאשר הם חלק מתזונה עשירה בפחמימות ובשומן.
פרופ' לינדסי בראון, מאוניברסיטת דרום קווינסלנד, יפרסם את הממצאים גם בכתב העת "Nutrition and the Current Pharmaceutical Biotechnology" במסגרת הכינוס הבינלאומי לרפואה טבעית.
פרופ' לינדסי בדק מספר מזונות על חולדות שהוזנו בתזונה לא בריאה העשירה בסוכר ובשומן. הוא גילה כי המזונות עזרו למנוע את גדילת התאים הדלקתיים ברפידות השומן של בעלי החיים, הממוקמות בבטן.
אצל חולדות שקיבלו מזונות כמו בצלים, תה ירוק, תמצית עלי זית, גזרים סגולים וגרעיני צ'יה זוהתה ירידה במספר תאי השומן וירידה במשקל בסוף המחקר, למרות שהתזונה הכללית שלהן הייתה גרועה. ההשפעה על המכרסמים שיפרה גם את בריאות הכבד ואת תפקוד הלב.
לאחרונה חוקרים רבים החלו להתייחס להשמנה כהפרעה דלקתית, כשמזונות שידוע כי הם בעלי מאפיינים אנטי-דלקתיים מצליחים לשפר את המצב בדומה לתרופות אנטי-דלקתיות.
לדברי פרופ' בראון המסר העיקרי של המחקר הוא שאנשים צריכים לאכול נכון יותר ולא פחות יותר. יחד עם זאת הזהיר כי אנשים הסובלים מהשמנה לא צריכים להפסיק להתעמל, לא להפסיק להשתמש בתרופות לסוכרת וללחץ דם גבוה ולהמשיך להגיע לביקורת אצל הרופא.
בצלים ותמצית עלי זית מכילים פלבנואיד הקרוי רוטין - הנמצא גם בתפוחים, בתה וביין אדום - שפרופ' בראון גילה כי הוא מפסיק או מונע שינויים מטבוליים בחולדות שהוזנו בתזונה עשירה בסוכר ובשומן.
התה הירוק שיפר את התסמינים הקרדיווסקולריים (של הלב וכלי הדם) והמרכיב העיקרי בגרעיני צ'יה היה דומה בהשפעותיו לחומצות השומן שבשמן הדגים.
הסברה היא שפיטוכימיקל בשם אנתוציאנין הנמצא בגזרים הסגולים אחראי להשפעות האנטי-חמצוניות והאנטי-דלקתיות של הירק.