|
לשים או לא לשים? [צילום: פלאש 90]
|
|
|
|
מלח - נזק לכלי הדם בתוך חצי שעה בלבד
|
יפעת גדות
|
תוצאות מחקר חדש מראות הראו כי זרימת הדם נפגעת בצורה משמעותית בתוך 30 דקות מרגע אכילת ארוחה מלוחה * מזונות מלוחים נמצאו קשורים לעלייה בסיכון להתקפי לב, לשבץ, למחלות כליות, לאוסטאופורוזיס ולסרטן הקיבה
|
לרשימה המלאה
|
|
|
|
|
|
|
במסגרת ניתוח נתונים שעורר מחלוקות רבות לגבי ההשפעות הבריאותיות של המלח, חוקרים דיווחו הבוקר (יום ד', 6.7.11) כי לא גילו ראיות לכך שצמצום צריכת המלח הוריד את הסיכון למחלות לב או למוות בטרם עת.
במסגרת סקירה מערכתית שפורסמה ב-The Cochrane Library, מדענים בריטים גילו כי למרות שהורדת צריכת המלח אכן תרמה לירידה קלה בלחץ הדם, לא ניתן לומר כי היא תרמה לירידה במספר מקרי המוות או בסיכון למחלות לב. לדבריהם, הניסויים הרפואיים שבוצעו עד כה לא היו גדולים מספיק כדי להוכיח יתרונות כלשהם בהיבט של בריאות הלב והם קוראים לבצע במהרה מחקרים מקיפים יותר.
כשממשלות בכל העולם קובעות כמטרה בריאותית צריכת מלח נמוכה מאי פעם, ויצרני מזון מסירים את המלח מהמוצרים שלהם, חשוב ביותר שיבוצעו מחקרים מקיפים כדי להבין בצורה ברורה את היתרונות והסיכונים שבהורדת צריכת המלח. כך לדברי החוקרים מאוניברסיטת אקסטר.
הסקירה של The Cochrane review (קבוצה של 27,000 מתנדבים מיותר מ-90 מדינות שסוקרים את ההשפעות הבריאותיות של התערבויות רפואיות, שנבדקו בניסויים מבוקרים אקראיים) משכה אליה את חיצי הביקורת ממומחים רבים בתחום התזונה. פרנסיסקו קפוסיו, מי שעומד בראש המרכז לתזונה של ארגון הבריאות העולמי, אמר כי מדובר "למרבה הפלא בעבודה גרועה". לדבריו, המחקר אינו משנה את העדיפות שיש ברמה העולמית להורדת צריכת המלח באוכלוסיה כולה במטרה למנוע התקפי לב ושבץ, גורמי המוות המשמעותיים ביותר בעולם.
ההמלצות הטובות ביותר
סימון קייפוול, פרופ' לאפידמיולוגיה רפואית באוניברסיטת ליברפול, אמר בראיון לרויטרס כי הסקירה "מאכזבת ולא חד-משמעית", והיא אינה משנה את ההסכמה הכללית הקיימת ביחס לציבור כולו כי המלח התזונתי גורם לעלייה בלחץ הדם.
רוב המומחים מסכימים כי צריכה גבוהה מדי של מלח אינה מועילה וכי הורדת צריכת המלח יכולה להביא לירידה של יתר לחץ דם אצל אנשים עם לחץ דם נורמלי ועם לחץ דם גבוה. מדינות מפותחות רבות מפרסמות קווים מנחים ממשלתיים הקוראים לצמצום צריכת המלח או הסודיום לטובת בריאות ממושכת. ארגון הבריאות העולמי (WHO) שם את הורדת צריכת המלח בין עשר "ההמלצות הטובות ביותר" להורדת שיעור המחלות הכרוניות.
בבריטניה, למשל, משרד הבריאות קרא להגברת הורדת צריכת המלח באוכלוסיה הכללית ממקסימום של 6 גרם ביום עד 2015 ל-3 גרם בשנת 2025.
הקווים המנחים בארצות הברית ממליצים על צריכה שאינה עולה על 2.3 גרם מלח ביום, או על 1.5 גרם מלח לאנשים מסוימים הנמצאים בסיכון גבוה ללחץ דם גבוה ולמחלות לב.
למרות שניסויים קודמים גילו כי אכן ישנו יתרון בהיבט של לחץ דם מהורדת צריכת המלח, אין עדיין מחקרים שהראו אם ניתן לתרגם זאת לבריאות כללית טובה יותר של הלב באוכלוסיה רחבה יותר. לחץ דם גבוה, או יתר לחץ דם, הוא גורם סיכון עיקרי למחלות קרדיווסקולריות (של הלב וכלי הדם) - הגורם העיקרי למוות בעולם כולו.
העובדה שלא נמצאו ראיות המצביעות על יתרונות משמעותיים נובעת מכך שמספר האנשים שנחקרו והירידה בצריכת המלח היו קטנים יחסית. משתתפי המחקרים הורידו את צריכת המלח שלהם במידה מתונה, ולכן ההשפעה על לחץ הדם ועל מחלות הלב לא הייתה בולטת במיוחד.
לצורך הסקירה, צוות החוקרים בחר שבעה מחקרים שכללו יחד 6,489 משתתפים, וכך היו לחוקרים מספיק נתונים כדי להצליח ולהגיע למסקנות כלשהן. אך למרות זאת, המדענים משוכנעים כי יש צורך בנתונים מ-18,000 איש לפחות לפני שניתן יהיה לזהות יתרונות בריאותיים ממשיים.