הפוך לדף הבית אימייל אדום
    |  
ראשי יומן ראשי בלוגים אקטואליה בעולם סקופים ספורט משפט כלכלה בריאות המגזין
רשימות  |  ארכיב יומי  |  כל הקישורים  |  סיפורים חמים  |  משובים  |  נדל"ן  |  תגיות  |  פורומים  |  ספרייה מקוונת  |  בימה חופשית  |  מיוחדים  |  ערוצים נוספים
חדשות
ראשי  /   בריאות/רפואה  חקלאות וכפר  תזונה    |  שתף:    |    |  דוא''ל:    |  הדפסה: 
פורומים
בריאות/רפואה
חקלאות וכפר
תזונה
ביטוח ופיננסים
כלל פיננסים
כלל פיננסים
הרשמה לניוזלטר
הרשמה ל-SMS
מועדון +
כסף רופאים שמאים יועצים אדריכלים
שופטים עורכי דין עיתונאים רואי חשבון
 
 
 
 
 
בלוגרים News1  /  דעות ▪ כתבות ▪ תחקירים
 
שבבים מסוכנים
09/11/2012   |   יואב יצחק
 
 
 
הלוקחים ניצחו
09/11/2012   |   יובל ברנדשטטר
 
 
 
סנדי ושאר הישגי העולם הערבי
09/11/2012   |   משה שאול
 
 
 
"למנכ"ל שימונה תחת יונס לא יהיה אוויר לנשימה"
09/11/2012   |   חגי עמית
 
 
 
לחותן של בן-צבי יש גם נדל"ן
09/11/2012   |   אלעזר לוין
 
 
 
 
לרשימות נוספות לבימה חופשית לרשימת הכותבים
 
 
לא לזרוק את קליפות הבצל
לא לזרוק [צילום: פלאש 90]

הקליפה החומה והשכבות החיצוניות של הבצל עשירות בסיבים ובפלבנואידים, והגבעול, שלעתים נזרק גם הוא, מכיל מרכיבים גפריתיים ופרוקטנים היעילים לבריאות

▪  ▪  ▪
יותר מ-500,000 טון קליפות בצל נזרקות בכל שנה במדינות האיחוד האירופי. כעת מדענים טוענים כי הקליפות יכולות לשמש כמרכיבים במזון. הקליפה החומה והשכבות החיצוניות של הבצל עשירות בסיבים ובפלבנואידים, והגבעול, שלעתים נזרק גם הוא, מכיל מרכיבים גפריתיים ופרוקטנים (רב-סוכר). כל החומרים הללו יעילים לבריאות.

כמות הפסולת מהבצלים עלתה בשנים האחרונות, במקביל לדרישה הגוברת לגבעולים. יותר מ-500,000 טון של פסולת נוצרים, כאמור, באיחוד האירופי בכל שנה, בעיקר בספרד, בהולנד ובבריטניה, היכן שהם מהווים כבר בעיה סביבתית. הפסולת כוללת את הקליפה החומה, השכבות החיצוניות, השורשים והגבעולים, כמו גם בצלים שאינם גדולים מספיק כדי להתאים לשיווק, או בצלים פגועים.

אחד הפתרונות יכול להיות שימוש בפסולת זו כמקור טבעי למרכיבים עם ערך תפקודי גבוה, משום שהירק עשיר במרכיבים המספקים יתרונות בריאותיים רבים. כך לדברי החוקרים, מהמחלקה לכימיה חקלאית באוניברסיטה האוטונומית של מדריד.

הצוות שיתף פעולה עם חוקרים מאוניברסיטת קרנפילד שבבריטניה ויחד ביצעו ניסויים מעבדתיים כדי לזהות את החומרים והשימושים האפשריים של כל חלק מהבצל. תוצאות הניסויים פורסמו בכתב העת "Plant Foods for Human Nutrition".

על-פי המחקר, הקליפה החומה יכולה לשמש כמרכיב תפקודי העשיר בסיבים תזונתיים (מהסוג הלא-מסיס) ובמרכיבים פנולים (תרכובות אורגניות), כמו קוורצטין ופלבנואידים אחרים (מטבוליטים צמחיים עם תכונות רפואיות). שתי השכבות החיצוניות הבשרניות של הבצל מכילות גם הן סיבים ופלבנואידים.

אכילת סיבים מפחיתה את הסיכון לסבול ממחלות קרדיווסקולריות (של הלב וכלי הדם), מבעיות של הקיבה והמעיים, מסרטן המעי הגס, מסוכרת מסוג 2 ומהשמנה.

מרכיבים פנולים עוזרים למנוע מחלות כליליות והם בעלי תכונות אנטי-סרטניות. רמות גבוהות של מרכיבים אלו בקליפה היבשה ובשכבות החיצוניות של הבצל הן שמעניקות לו את היכולת האנטי-חמצונית הגבוהה שלו.

החוקרים ממליצים להשתמש בחלקים הפנימיים וכן בבצל כולו, כולל באותם חלקים המושלכים כפסולת, כמקור לפרוקטנים וכמרכיבים גפרתיים. הפרוקטנים הם פרוביוטים, כלומר יש להם השפעות בריאותיות חיוביות, מאחר שהם מעודדים בצורה סלקטיבית את הצמיחה והפעילות של החיידקים במעי.

מרכיבים גפרתיים מפחיתים את הצטברות טסיות הדם וכך משפרים את זרימת הדם ואת הבריאות הקרדיווסקולרית באופן כללי. יש להם גם השפעה חיובית על המערכות האנטי-חמצוניות והאנטי-סרטניות אצל יונקים.

תוצאות הניסויים מראות כי רצוי להפריד את החלקים השונים של הבצלים במהלך שלב העיבוד התעשייתי וכך לאפשר להם לשמש כמקור למרכיבים תפקודיים אותם יוסיפו למזון אחר.

תאריך:  17/07/2011   |   עודכן:  17/07/2011

News1 מחלקה ראשונה :  ניוז1 |   |  NEWS1 |  חדשות |  אקטואליה |  תחקירים |  משפט |  כלכלה |  בריאות |  פנאי |  ספורט |  הייטק |  תיירות |  אנשים |  נדל"ן |  ביטוח |  פרסום |  רכב |  דת  |  מסורת |  תרבות |  צרכנות |  אוכל |  אינטרנט |  מחשבים |  חינוך |  מגזין |  הודעות לעיתונות |  חדשות ברשת |  בלוגרים ברשת |  הודעות ברשת |  מועדון + |  אישים |  פירמות |  מגשרים |  מוסדות |  אתרים |  עורכי דין |  רואי חשבון |  כסף |  יועצים |  אדריכלים |  שמאים |  רופאים |  שופטים |  זירת המומחים |