מחקר חדש מראה כי מזונות שומניים לא רק מספקים את התשוקה של הקיבה שלנו, אלא גם מנחמים ומרגיעים את הנפש, כלומר, משרתים אותנו כמזונות מנחמים.
אכילת שומנים גורמת לנו להיות פחות פגיעים לרגשות עצובים, אפילו אם אנחנו לא מודעים לכך שאנחנו אוכלים שומן. זוהי המסקנה אליה הגיעו חוקרים שעקבו אחר התגובות של אנשים לחוויות עצובות ונייטרליות בזמן שחומצות שומן הוחדרו לקיבתם. המזון גרם לשינויים רגשיים ופיסיים.
כל מי שצלל אל חבילת גלידה אחרי פרידה או ריב עם הבוס יודע שמזונות מסוימים תורמים לריפוי רגעי של הנפש. אך השאלה היא האם ההשפעה היא רק בראש שלנו? קשר כלשהו לזכרונות ילדות מנחמים למשל? או האם אלו אותות הנשלחים מהפה או מהקיבה למוח?
חוקרים כבר עוררו שאלות אלו בעבר אך התמקדו בדרך בה הריח, הטעם והתיאבון משפיעים על הרגשות. המחקר החדש, לעומת זאת, שנעשה על-ידי חוקרים מאוניברסיטת לובן שבבלגיה, הוא ראשוני משום שהחוקרים עקפו את הגירויים התחושתיים על-ידי כך שהחדירו בעירוי חומצות שומן ישירות לקיבה, ללא שהמשתתפים ידעו אם הם מקבלים שומן או תמיסת מי מלח.
לצורך המחקר, שפורסם בכתב העת Clinical Investigation, החוקרים גייסו 12 מתנדבים בריאים שלא סבלו מהשמנה וקיבלו חומצות שומן או תמיסת מלח דרך צינור הזנה. בעזרת MRI (סורק תהודה מגנטי) תפקודי, החוקרים סרקו גם את גלי המוח של המתנדבים כשנחשפו למוזיקה עצובה או נייטרלית ולהבעות פנים עצובות או נייטרליות.
המאמצים לעורר עצב לכשעצמם - דרך מוזיקה ותמונות עצובות - גרמו למצב הרוח של המשתתפים לרדת ב-2.5 נקודות מתוך 10. אך חומצות השומן עזרו לצמצם את השקיעה במצב הרוח בנקודה.
במוח עצמו, החוקרים זיהו כי עצבות גרמה לשינויים ברמה של 3%-4% אך רמת השינוי ירדה לפחות מ-1% ברגע שהמשתתפים קיבלו מנה של חומצות שומן, לפחות בכל אותם אזורים במוח שנבדקו.
לא ברור אם למרכיבים אחרים במזון ישנה השפעה דומה, והחוקרים הדגישו את הצורך במחקר שיקבע אם לממצאים יש ערך בטיפול בהשמנה, בדיכאון או בהפרעות אכילה.
למחקר מספר הגבלות, כולל המספר הקטן של המשתתפים והיעדר משתתפים שסבלו מהשמנה. ולמרות זאת, הממצאים יוכלו לעזור להבין טוב יותר את בעיית ההשמנה.
הצעד הבא יהיה לבחון את ההשפעות של מזון עתיר שומן ועתיר סוכר כדי לגלות אם שומן, סוכר או שילוב של השניים מוריד את מצב הרוח השלילי ולכמה זמן.
בסופו של דבר, החוקרים מקווים כי המחקר יעזור במציאת דרכים למנוע מאנשים להשתוקק למזונות עתירי שומן ועתירי סוכר.