הוועדה שמינה ראש המטה הכללי, רב אלוף
בני גנץ, לבחינת נוסח תפילת היזכור קובעת כי מעתה יהיה נוסח התפילה "יזכור עם ישראל את בניו ובנותיו שנפלו" ולא "יזכור אלוהים את בניו ובנותיו שנפלו".
בכך התקבלה דעתם של המתנגדים לדעת הפיקוד העליון של צה"ל אשר אישרר את הנוסח "יזכור אלוהים" כנוסח הרשמי בטקסי הזכרון של צה"ל. הרב הראשי לצה"ל, תת-אלוף רפי פרץ, היה בדעת מיעוט וסבר כי יש לשלב בין שני הנוסחים ולומר "יזכור עם ישראל ויזכור אלוהים".
אחר-הצהריים (יום ה', 4.8.11) הגיש אלוף (במיל.) פרופ' ישי בר, אשר עמד בראש הוועדה, את מסקנותיה לרמטכ"ל גנץ. יחד עם אלוף בר היו חברים בוועדה הרב הצבאי הראשי, תת-אלוף רפי פרץ, קצין החינוך והנוער הראשי, תת-אלוף
אלי שרמייסטר וראש מינהל הנפגעים וקציני הערים, אלוף-משנה יאיר בן-שלום.
חברי הצוות גיבשו את המלצותיהם תוך היוועצות בנציגי המועצה להנצחת החייל שליד משרד הביטחון, ארגון "יד לבנים" וארגון אלמנות ויתומי צה"ל, כמו גם במגוון אנשי רוח ורבנים.
"כולנו מסכימים כי מן הראוי לאפשר ביטוי בטקסי הזכרון לכלל השותפים בהם. אשר על כן, מן הראוי לאפשר בפקודת המטכ"ל את השמעת המרכיבים הדתיים המובהקים של הטקס: קדיש ו'אל מלא רחמים' וכן את פרקי התהילים. לדעת רוב חברי הצוות, יש לאמץ לצד כל אלה את הנוסח הממלכתי של יזכור עם ישראל", לשון המלצת הוועדה.
עוד נכתב כי "יש להשמיע ברבים את היזכור הממלכתי המופנה דווקא לעם ישראל והמביא לידי ביטוי את ערכי תרבות הזיכרון הישראלית".
|
|
|
"נגענו בשני עצבים חשופים של החברה הישראלית"
|
|
אלוף בר ציין עם הגשת המסקנות כי מדובר בדיון כואב אשר נוגע בשני עצבים חשופים של החברה הישראלית - האבל והשכול מחד ויחסי דתיים וחילוניים מאידך.
"על כן החלטנו לדון בסוגיה הנידונה ברגישות הראויה, תוך שנתנו דעתנו לעמדות השונות הרווחות בחברה הישראלית בכלל ובקרב בני משפחת השכול בפרט. הנוסח המוצע על-ידי הוועדה מקבע את המרכיבים הדתיים שבטקס ולצד זה מכבד את תרבות הזיכרון החילונית", אמר.
הרמטכ"ל גנץ הודה לחברי הוועדה והוסיף כי חובתו של עם ישראל לזכור את הנופלים ולהשמיע את ציווי הזיכרון הזה בטקסים הממלכתיים שסביבם מתקבצת החבורה הישראלית.
"נדע להשמיע קול זה באופן צלול וברור עת נחלוק עם המשפחות את הכאב הצורב אותו הן נושאות עימן יום יום, שעה שעה", אמר.
|
|
|
|
ברל כצנלסון חיבר, הרב גורן שינה את הנוסח
|
|
תפילת יזכור חוברה במקורה על-ידי ברל כצנלסון בעקבות מאורעות תל חי, בשנת 1920, בנוסח "יזכור עם ישראל". הרב שלמה גורן, שהיה הרב הראשי לצה"ל בתקופת מלחמת ששת הימים, שינה את הנוסח ל"יזכור אלוהים". מאז לא נשמר נוסח אחיד של התפילה - פעמים היא נאמרה בנוסח המקורי ופעמים בנוסח של הרב גורן.
|
|
|
|
ח"כ וילף: גדולתו של ברל - שילוב בין מסורת להתחדשות
|
|
ח"כ עינת וילף, שיזמה את הדיון בנושא "יזכור" בוועדת החינוך בכנסת והגישה מכתב ליו"ר ועדת השרים לענייני סמלים וטקסים השר סטס מסז'ניקוב בבקשה להשאיר את הנוסח המקורי "יזכור עם ישראל" ברכה על החלטת הוועדה המיוחדת.
"גדולתו של ברל כצנלסון שניסח טקסט חכם שהיה בו את השילוב הנכון בין עבר להווה, בין יהדות לציונות, בין מסורת להתחדשות. "יזכור עם ישראל" הוא נוסח שיש בו כבר מן השילוב אליו אנו שואפים והוא זה שמכבד יותר מכל את זכרם של הלוחמים על קיומה של ריבונות יהודית מתחדשת בארץ ישראל", אמרה.
|
|
|
|
יו"ר ארגון אלמנות צה"ל: חשוב לשמור על האמירה הניטרלית
|
|
יו"ר ארגון אלמנות ויתומי צה"ל, נאוה שוהם-סולן, אמרה כי היא מברכת על החלטת הוועדה שמינה הרמטכ"ל.
"צה"ל הוא צבא העם, מדינת ישראל שמורכבת מפסיפס רב ומגוון השכילה להקים צבא שמסוגל להכיל את כל רבדי החברה הישראלית", אמרה.
לדבריה, כמו צה"ל גם הרכב חלליו מורכבים ממגוון רחב של דתות ועדות. יזכור עם ישראל היא אמירה כללית המכוונת לכלל העם ולכלל הנופלים.
"מוסדות רבים במדינת ישראל כבר שנים אינם מהווים גוף הומוגני ושוויוני כבעבר. צה"ל הוא השריד האחרון המהווה כור ההיתוך השומר על אחדותנו. לכן חשוב לשמור על אמירת היזכור הניטרלית. שינוי נוסח היזכור עלול היה ליצור קרע עמוק ממנו אין דרך חזרה", אמרה.
|
|
איציק וולף / Itzik Wolf
עיתונאי. כתב כלכלי. דוא"ל itzik@News1.co.il. רשימות
| תאריך: |
04/08/2011
|
|
|
עודכן: |
05/08/2011
|
|
|