|
המזון הנכון [צילום: פלאש 90]
|
|
|
|
|
|
כולסטרול גבוה - סיכון לאלצהיימר?
|
יפעת גדות
|
מחקר חדש מגלה כי אנשים עם סיכון גבוה למחלות לב וכלי דם נטו לתפקד פחות טוב ברמה הקוגנטיבית, ובקרב אנשים אלו זוהה שיעור גבוה יותר של הידרדרות קוגנטיבית בהשוואה לאלו עם הסיכון הנמוך ביותר למחלת לב
|
לרשימה המלאה
|
|
|
|
|
|
|
תזונה המבוססת על צמחים, אגוזים ודגנים עתירי סיבים הורידה את הכולסטרול ה"רע", יותר מאשר תזונה דלה בשומן רווי שהייתה גם היא מבוססת על צמחונות. אלו ממצאי מחקר חדש.
הירידה בליפופרוטאין בצפיפות נמוכה - הכולסטרול LDL - הייתה גדולה מספיק כדי שניתן יהיה להתייחס לשינויים תזונתיים כאלטרנטיבה לסטטינים עבור אנשים רבים.
החוקרים, מאוניברסיטת טורונטו, הדגישו כי אינם חולקים על העובדה שהסטטינים תרמו לשינוי גדול במונחים של שליטה במחלות קרדיווסקולריות (של הלב וכלי הדם). בארצות הברית בלבד, אחד מכל ארבעה אנשים בגיל 45 ויותר משתמשים בתרופות להורדת הכולסטרול.
החוקרים רצו לבדוק מה מידת ההשפעה של תזונה המבוססת על עמודי התווך של מזונות המעודדים רמות כולסטרול נמוכות, על נתוני ה-LDL, ללא שימוש בסטטינים. הם חילקו באופן רנדומלי 351 קנדים עם רמות כולסטרול גבוהות לשלוש קבוצות. המשתתפים בקבוצה אחת קיבלו ייעוץ תזונתי שעודד תזונה דלה בשומן רווי למשך שישה חודשים.
בשתי הקבוצות האחרות, תזונאים סייעו למשתתפים לאכול מזונות רבים יותר התורמים להורדת הכולסטרול, כולל חלב סויה, טופו, אגוזים, שיבולת שועל, אפונה וקטניות, כל זאת במסגרת תזונה כללית בריאה. התזונאים נפגשו עם חלק מהמשתתפים פעמיים במהלך המחקר, ועם אחרים שבע פעמים. כל סוגי התזונות היו על בסיס צמחונות.
לאחר שישה חודשים, המשתתפים שהקפידו על תזונה דלה בשומן רווי נהנו מירידה ברמות הכולסטרול LDL של 8 מיליגרם לדציליטר (מ"ג/ד"ל), בממוצע. זאת, בהשוואה לירידה של 24 מ"ג/ד"ל ו-26 מ"ג/ד"ל אצל משתתפים שהקפידו על תזונה להורדת הכולסטרול (ה-LDL הממוצע בתחילת המחקר היה כ-170 מ"ג/ד"ל. 160 מ"ג/ד"ל ויותר נחשב גבוה).
ממצאי המחקר פורסמו בכתב העת שמוציא לאור איגוד הרפואה האמריקני.
המשתתפים בקבוצה בה הקפידו על תזונה להורדת הכולסטרול צרכו כ-1 גרם סטרולים צמחיים דרך מרגרינה מועשרת לכל 1,000 קלוריות, כמו גם כ-10 גרם סיבים בצורה של שיבולת שועל, שעורה ופסיליום, 22.5 גרם של חלבון סויה ו-22.5 גרם אגוזים, לכל 1,000 קלוריות.
הגנטיקה - משחקת תפקיד
אנשים רבים מסתמכים על תרופות, אך חשוב לזכור כי התזונה היא כלי בעל כוח רב ביותר, ורבים מתעלמים מכך. רבים גם משוכנעים כי אם הם משתמשים בסטטינים הם יכולים לאכול מזונות עתירי שומן משום שהסטטינים "יטפלו בזה".
אחד מכל חמישה משתתפים הפסיק את התוכנית לפני שחלפו שישה חודשים מלאים, גם כאלו שלא התקשו לשמור על הדיאטה, אך רבים מהמשתתפים נהנו מהיתרונות של הורדת הכולסטרול.
החוקרים הקפידו שכל המשתתפים שהשתתפו במחקר והשתמשו בסטטינים יפסיקו את השימוש בתרופות לצורך המחקר.
עבור אותם אנשים שמעדיפים לשנות את הרגלי התזונה במקום להשתמש בתרופות, הרי שמדובר באפשרות הגיונית. אחרים, שאינם מעוניינים להתאים את הרגלי האכילה שלהם לרמות הכולסטרול, חשוב שימשיכו להשתמש בסטטינים.
חשוב לציין כי ישנם אנשים עבורם הגנטיקה של רמות כולסטרול גבוהות היא כזו שתזונה אינה מספיקה כדי להוריד את רמות ה-LDL ללא השימוש בסטטינים.
החוקרים הדגישו כי רופאים צריכים לעודד את המטופלים שלהם הסובלים מרמות כולסטרול גבוהות לנסות ולבצע שינויים בהרגלי התזונה. מספר ביקורים אצל תזונאי יכולים גם הם להספיק כדי ללמוד כיצד להתנהל עם תזונה המבוססת על צמחים ועשירה בסיבים.