מחיר הדבש הממוצע בארה"ב עומד על כ-6 שקל - כ-28% בלבד ממחיר הדבש הממוצע בארץ, העומד על כ-21 שקל. כך עולה (ד', 21.9.11) ממחקר חדש של מכון ירושלים לחקר שווקים המתפרסם לקראת ראש השנה. המחקר בדק גם את מחיר הדבש בבריטניה, ומצא כי שם הוא עומד על כמחצית ממחירו בארץ. מחיר דבש ממוצע עומד על כ-2.1 אירו (10.7 שקל) בבריטניה. למעשה, ניתן למצוא בבריטניה דבש שמחירו 16% ממחיר הדבש הממוצע בארץ (כ-3.5 ש"ח).
גם מחירי הייבוא של דבש מארצות כמו קנדה, מקסיקו, ארגנטינה, וסין עומדים על כ-15% מהמחיר הממוצע בארץ (בין 5.69 שקל ל-6.29 שקל).
יש לציין, כי 40% מהתצרוכת השנתית של דבש בישראל נצרכת סביב חגי תשרי, ובעיקר סביב ראש השנה. מדובר ב-1,500 טון הנצרכים בחודש אחד, בשווי כולל של כ-60 מיליון שקל. ישראלי ממוצע צורך בחודש תשרי כ-300 גרם דבש בממוצע.
כלכלנית מכון ירושלים, קרן הראל-הררי, טוענת שסיבת המחירים הגבוהים בתעשיית הדבש זהה לזו הקיימת בתעשיית החלב והגבינות: תוצאה ישירה של מדיניות מוטעית של הממשלה וריכוזיות יתר בענף.
המחקר מראה כי מחיר הדבש בישראל עלה ב-26% בשנים 2010-2005, וחלה מגמת עלייה בהוצאה החודשית המשפחתית על דבש במהלך שנים אלה. על-פי מועצת הדבש, שני שלישים ממחיר הדבש הוא פער השיווק שגובים המשווקים והרשתות.
על-פי המחקר, מכסים שערורייתיים מונעים ייבוא מתחרה, כאשר המכס על צנצנת דבש טבעי הוא כ-17 שקל ותקרת המכס מגיעה ל-255% - הגבוהה ביותר מבין יתר מוצרי המזון.
עוד נמצא כי מפאת חוסר כדאיות, ישראל מייבאת דבש משבע מדינות בלבד מתוך רשימה של 56 מדינות אפשריות המאושרות על-ידי האיחוד האירופי.
המחקר מעביר ביקורת קשה גם על "מועצת הדבש", המעניקה מכסות של ייבוא פטור ממכס רק לגופים החזקים שבענף, מה שמסייע ליצור התנהגות מונופוליסטית ומונע מכוורנים קטנים להתחרות. עוד נמצא, כי "דבש יד מרדכי" שולט בלמעלה מ-50% מהשוק. כוורת יד מרדכי, יש לציין, היא בבעלות משותפת של הקיבוץ ושל קבוצת שטראוס.
ביטול מכסים וציון ארץ המקור על הצנצנות
מכון ירושלים ממליץ על צמצום וביטול המכסים המוטלים על דבש המיובא ארצה, על-מנת להגדיל את כמויות הייבוא ואת מספר המדינות מהן מייבאים דבש. בנוסף, ממליץ המכון כי המשווקים יציינו על הצנצנות את ארץ המקור ממנה מיובא הדבש. המכון גם דורש בדיקת חלוקת המכסות הפטורות ממכס המוקצות על-ידי מועצת הדבש דווקא לחזקים. המלצה נוספת של המכון היא לבדיקת שקיפות התנהלות מועצת הדבש והקריטריונים לפיהם היא פועלת, תוך הפקת לקחים ובדיקה אם ישנו צורך בהחלת שינויים או צמצום סמכויות.