|
העשירון התחתון מוציאים יותר על בשר ועופות [צילום: פלאש 90]
|
|
|
|
|
מחירי המזון (כולל ירקות ופירות) עלו בשנת 2010 ב-4.7%. עיקר העליות התבטאו במחירי פירות וריקות טריים, סוכר, משקאות אלכוהוליים ובשר בקר - כך עולה מנתונים שמפרסמת הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה לרגל יום המזון הבינלאומי.
מהנתונים עולה כי סך ההוצאות של משקי הבית על מזון בשנה שעברה הגיע ל-1,789 שקלים לחודש, כאשר סך ההוצאות של משקי הבית על ירקות ופירות הגיע ל-416 שקלים לחודש. משקל סעיף המזון כולל ירקות ופירות, בסל ההוצאות לתצרוכת של משקי הבית, במסגרת מדד המחירים לצרכן, ירד מ-18.4% בשנת 2009 ל-16.9% בשנת 2011.
העשירון העליון מוציא יותר על ארוחות מחוץ לבית
העשירון העליון מוציא פי 7.3 בהשוואה לעשירון התחתון, על ארוחות מחוץ לבית, בעוד שבעשירון התחתון ההוצאה החודשית על בשר ועופות (352 שקלים לחודש) גבוהה יותר מאשר העשירון העליון (310 שקלים לחודש). הוצאות כמעט דומות בין העשירון התחתון לעליון נמצאו בהוצאות על חטיפים, משקה שוקו קקאו, קפה, משקאות קלים וסלט חומוס.
תלות בייבוא סוכר, דגים וממתקים
מנתוני הלמ"ס עולה כי בישראל עדיין קיימת תלות גבוהה בייבוא מוצרי מזון כמו סוכר, ממתקים, דגנים, בשר בקר, קטניות, בוטנים ואגוזים. תלות גבוהה נרשמה גם בייבוא דגים - 86% מאספקת הדגים של ישראל תלויה בייבוא. 32% מאספקת שמנים ושומנים ו-29% מאספקת ירקות, פירות ותפוחי אדמה מקורם בייבוא. לעומת זאת, ישראל מייצרת כ-100% מבשר העוף וההודו שעומד לרשות הציבור, והתלות בחלב ובמוצרי החלב מהווה רק 6%. מדד התלות בייבוא של סוכר וממתקים עומד על 181%.
על-פי נתון מעניין נוסף בשנת 2010 עמדו לרשות כל נפש בישראל, בממוצע - 193 ק"ג ירקות, 190 ק"ג פירות, 128 ק"ג לחם ודגנים, 75 ק"ג בשר ודגים ללא עצמות, 40 ק"ג תפוחי אדמה ועמילנים, 21 ק"ג סוכר, ממתקים ודבש, 166 ליטרים חלב ומוצריו, ו-254 ביצים.