ממשלת בריטניה מממנת ביד רחבה ובאופן ישיר שורה ארוכה של ארגונים בישראל המזוהים עם השמאל הפוליטי ומתיימרים להיות ארגוני זכויות אדם. לעומת זאת, היא מקמצת מאוד בסיוע לארגוני זכויות אדם בעולם הערבי ולא תומכת כלל בגופים הקשורים לימין בישראל. הדברים נחשפים במסמך רשמי וראשון מסוגו מטעם מחלקת הסיוע למזרח התיכון וצפון אפריקה במשרד החוץ הבריטי שהגיע ל'מקור ראשון'.
מדובר בין היתר ב
שלום עכשיו, בבצלם, בוועד נגד עינויים, בעיר עמים, בשוברים שתיקה ובארגונים נוספים שזכו למענקים ישירים מהממשלה הבריטית בעשור האחרון. עצם התמיכה אינה חדשה אך זו הפעם הראשונה שמסמך רשמי מטעם משרד החוץ הבריטי חושף את המספרים. עולה מהם בכל הנוגע למזרח התיכון, משרד החוץ הבריטי הוא שמתקצב את הארגונים בעוד בשאר העולם משרד הסיוע הבינלאומי עושה זאת.
מאות אלפי שקלים לארגוני שמאל
ואלה המספרים: 'שלום עכשיו' קיבלה ממשלת בריטניה מאה ליש"ט (כ-600 אלף ש"ח) בשנת הכספים 2009, כלומר עד אפריל 2010. 'יש דין' תוקצבו באותה תקופה בסכום גדול עוד יותר של המתקרב למיליון ש"ח. לארגון 'שוברים שתיקה' הועברו כ-300 אלף ש"ח. נהנים אחרים היו עיר עמים, הוועד נגד עינויים, המועצה לשלום וביטחון, המוקד להגנת הפרט, בצלם ועוד. בסך-הכל, העבירו הבריטים 615,183 לארגונים הישראלים בשנת הכספים 2009 (כשלושה מיליון וחצי ש"ח). התמיכות לרוב הארגונים בסכומים שונים נמשכו לכל אורך העשור הקודם. המידע רלוונטי רק עד מרס 2010, ואינו מגלה האם הסיוע נמשך גם בימים אלה. יצוין כי אף לא אחד מהנהנים מזוהה עם הימין בישראל.
לא רק לארגונים הישראלים מסייעת הממשלה בלונדון אלא למקביליהם ביהודה ובשומרון, שקיבלו גם הם ב-2009 כחצי מיליון ליש"ט. סיוע דומה הועבר ל-NGO בעירק. התמיכה הנדיבה הזה בולטת במיוחד על-רקע מי שכמעט לא קיבלו אותה: עמותות למען זכויות האדם בכל רחבי העולם הערבי. לארגוני זכויות האדם במדינה הנאורה סוריה הועברו באותה שנה רק 70 אלף ליש"ט. גם תימן, בחריין ולבנון נהנו מתמיכה בריטית מצומצמת למדי. אשר למצרים, ללוב, לסעודיה, לתוניס וליתר מדינות האזור, הן על-פי המסמך לא קבלו דבר. יצוין עם זאת כי בדברי ההסבר לטבלה נאמר כי בחלק מהמקרים לא נחשפו שמות הארגונים כדי לשמור על שלום פעיליהם.
השפעה על תהליכים פנימיים בישראל
בדיון שנערך לפני כשנה בפרלמנט הבריטי בסוגייה, הודה השר לענייני המזרח התיכון, אליסטר ברט, כי התקצוב הבריטי משפיע באופן ישיר על תהליכים פנימיים בישראל. "מאז שהתחלנו לתמוך בתוכניות האלה התרחשו שינויים במערכות המשפט בישראל - האזרחית והצבאית - ובהחלטות שקיבלו. הן גם גררו דיון ציבורי ער בסוגיות האלה. אנו מאמינים שהמשך התמיכה יחזק את התהליכים הדמוקרטיים (בתוך ישראל)", דברי ברט.
יו"ר מועצת יש"ע, דני דיין, אמר בתגובה: "העובדה שמדינות זרות מממנות ארגונים שתפקידם להשפיע על התודעה הציבורית היא שערורייה. בעיני, הכנסת אינה ממלאת את תפקידה. לא מספיק לחוקק חוקי שקיפות אלא יש לאסור לחלוטין תרומות ממדינות זרות לגופים פוליטיים. ברור לחלוטין, שהמימון הזה גם משפיע על פעילות הארגונים האלה. הם צריכים לרצות את 'בעלי המניות' הזרים ולהשמיץ את ישראל קבל עם ועולם. זהו מעגל קסמים שפוגע בישראל ויש להפסיקו".
מהשגרירות הבריטית בישראל נמסרה התגובה הבאה: "המסמך הנ"ל מצטט מידע הזמין לציבור. באמצעות כספים השייכים ל'קרן למניעת סכסוכים', הממשלה הבריטית מממנת ארגוני זכויות אדם בישראל וברשות הפלשתינית, כמו ביתר העולם. ישראל היא מדינה בעלת קשת רחבה של דעות והשקפות אלטרנטיביות. לפרויקטים כמו אלו יש תפקיד לגיטימי בתרומה לדיון הפנימי. הגישה של בריטניה למימון פרויקטים בישראל זהה לגישתנו במימון פרויקטים ברחבי העולם. בישראל, באותה שנה, גם העברנו מימון לארגונים כמו 'חברים של כדור הארץ', קרן אברהם וביה"ס הדו לשוני 'יד ביד'. בשנה שעברה, תמכנו בארגוני זק"א, 'למען אחיי', מרכז הרכיבה טיפולי ומקלטי ויצ"ו לנשים, כמו בארגונים נוספים".