שתיית קפה נמצאה קשורה לירידה בסיכון לסוכרת, וכעת חוקרים סינים מאמינים כי גילו מדוע - שלושה מרכיבים הנמצאים בקפה חוסמים את ההצטברות הרעילה של חלבון הקשור לעלייה בסיכון לסוכרת מסוג 2.
החוקרים, מהאוניברסיטה למדע ולטכנולוגיה הואנזונג, גילו כי המרכיבים העיקריים בקפה יכולים לבטל את התהליך הרעיל, ובכך להסביר למעשה מדוע שתיית קפה קשורה לסיכון נמוך יותר לסוכרת מסוג 2. מחקרים קודמים גילו כי אנשים ששתו ארבעה כוסות קפה או יותר ביום היו בסיכון נמוך ב-50% לפתח סוכרת מסוג 2.
המחקר החדש פורסם בכתב העת Agricultural and Food Chemistry.
סוכרת מסוג 2 היא הסוג השכיח ביותר של המחלה. אצל אנשים הסובלים מהמחלה, לגוף אין כמות מספקת של אינסולין או שהתאים מתעלמים ממנו. ההורמון אינסולין, המיוצר על-ידי הלבלב, חיוני כדי להעביר את הגלוקוז לתאים לצורך אנרגיה.
מחקרים אחרים גילו קשר בין שיבוש בחלבון הנקרא hIAPP לעלייה בסיכון לסוכרת. ה-HIAPP דומה לחלבון העמילואיד המרמז על מחלת אלצהיימר. כאשר מרבצי HIAPP מצטברים, הם עלולים לגרום למוות של תאים בלבלב.
קפה נטול קפאין עושה את העבודה
החוקרים מסין בדקו שלושה מרכיבים אקטיביים עיקריים בקפה ואת ההשפעות שלהם על הפסקת ההצטברות הרעילה של החלבון:
במסגרת המחקר, הם חשפו את ה-hIAPP לתמציות קפה וגילו כי הקפאין, החומצה הקפאית והחומצה הכלורוגנית כולם דיכאו את היווצרות עמילואיד hIAPP רעיל והגנו על תאי הלבלב. לכל שלושת המרכיבים הייתה השפעה על החלבון אך לחומצה הקפאית הייתה את ההשפעה הגדולה ביותר ולקפאין את ההשפעה המעטה ביותר.
התוצאות מראות כי קפה נטול קפאין יכול להשפיע גם הוא על הורדת הסיכון. בקפה נטול קפאין, אחוז התכולה של החומצה הקפאית ושל החומצה הכלורוגנית גבוה יותר (מבקפה הרגיל), בעוד שרמת הקפאין נמוכה בהרבה. החוקרים סבורים כי לקפה נטול קפאין יש השפעה מועילה שווה, או אפילו גדולה יותר בהשוואה לקפה הרגיל.
אצל חולי סוכרת, מספר מחקרים הראו כי אצל חולי סוכרת קפה נטול קפאין מועיל להם יותר מקפה רגיל.
חשוב לציין כי המחקר נעשה במעבדה והצעד הבא יהיה לבצע מחקר בבעלי חיים, ומאוחר יותר בבני אדם, משום שממצאי מעבדה או ממצאים ממחקרים הנעשים בבעלי חיים לא תמיד ניתן להסיק מהם מסקנות מוחלטות לגבי בני אדם. כמו-כן, ריכוז מרכיבי הקפה שנעשה בו שימוש במחקר היה גבוה יותר מאשר הריכוז אותו מקבל הגוף מצריכת קפה טיפוסית.
חשוב לזכור כי ישנם אמצעים רבים אחרים להורדת הסיכון לסוכרת, כמו הליכה של 30 דקות ביום והורדת 5% ממשקל הגוף במקרים של עודף משקל.