|
להעלות את הצריכה [צילום: פלאש 90]
|
|
|
|
|
מחקר חדש מגלה כי צריכת פלבנואידים - קבוצת מרכיבים הנמצאת בפירות, בירקות, בשוקולד מריר וביין האדום - יכולה להוריד את הסיכון לשבץ בקרב נשים.
מחקרים קודמים הראו כי צריכת פירות, ירקות ובמיוחד ויטמין C קשורה לירידה בסיכון לשבץ. החוקרים, מאוניברסיטת מזרח אנגוליה שבבריטניה.
הפלבנואידים מספקים חלק מהגנה זו דרך מספר מנגנונים, כולל דרך שיפור תפקוד כלי הדם והשפעה אנטי-דלקתית.
החוקרים השתמשו בנתונים מ'מחקר בריאות אחיות', שנאספו לאורך 14 שנה, וכללו 69,622 נשים שדיווחו כל ארבע שנים על צריכת המזון שלהם, כולל פרטים על צריכת פירות וירקות. הם בחנו את הקשר בין שש תת קבוצות עיקריות של פלבנואידים שבדרך כלל נמצאים בתזונה האמריקנית: פלבנונים, אנתוציאנינים, פלבנולים 3-ols, פלבנואידים פולימרים, פלבונולים ופלבונים לבין הסיכון לשבץ איסכמי, לשבץ מדמם ולשבץ בכלל.
כצפוי, החוקרים לא גילו קשר מועיל בין צריכת פלבנואידים באופן כללי לסיכון לשבץ, מאחר שהפעילות הביולוגית שונה בין תת הקבוצות. למרות זאת הם גילו כי נשים שאכלו כמות גדולה של פלבנואידים מפירות הדר היו בסיכון נמוך ב-19% לשבץ שמקורו בקרישי דם (איסכמי) לעומת נשים שצרכו את הכמויות הקטנות ביותר.
במחקר, מקור הפלבנונים היה בעיקר מתפוזים וממיץ תפוזים (82%) ומאשכוליות ומיץ אשכוליות (14%). החוקרים ממליצים להעלות את צריכת הפירות ולא את המיץ בשל תכולת הסוכר הגבוהה הקיימת במיצי פירות המשווקים בחנויות.
עדיין נדרשים מחקרים נוספים כדי לאשר את הקשר בין צריכת פלבנונים לבין הסיכון לשבץ וכן להבין טוב יותר מדוע הקשר קיים.