אכילה מרובה של אוכמניות, תפוחים ואגסים קשורה כפי הנראה לסיכון נמוך יותר לסוכרת. כך לפחות על סמך מחקר חדש שנעשה בארצות הברית.
פירות אלו עשירים בפלבנואידים, מרכיב טבעי הנמצא בפירות, בירקות ובדגנים מסוימים, שמספר מחקרים קשרו טנטטיבית ליתרונות בריאותיים כמו סיכון נמוך יותר למחלות לב או לסרטן.
החוקרים, מבית הספר לרפואה הרווארד, גילו כי אנשים שאכלו את הכמות הגדולה ביותר של אוכמניות או תפוחים היו בסיכון נמוך יותר לסוכרת מסוג 2. הממצאים מצביעים על קשר, אך אינם מוכיחים כי הפירות עצמם הם שמנעו את המחלה.
המחקר החדש, שפורסם בעיתון האמריקני לתזונה רפואית, תומך במחקר שפורסם באותו כתב עת בשנה שעברה, וגילה קשר בין פירות עשירים בפלבנואידים לבין ירידה בסיכון ללחץ דם גבוה.
מיליוני בני אדם בעולם סובלים מהמחלה, שפוגמת ביכולת של הגוף לייצר או להשתמש באינסולין, הורמון הממיר את הגלוקוז שבדם לאנרגיה. סוכרת מסוג 2 ניתנת בדרך כלל לשליטה בעזרת פעילות גופנית ושינויים בתזונה גם ללא אינסולין.
תומכים במחקרים אחרים
לצורך המחקר, שמומן על-ידי המוסד האמריקני הלאומי לבריאות, עקבו החוקרים אחר דפוסי התזונה של כ-200,000 גברים ונשים במשך 24 שנה. המשתתפים, שגויסו במסגרת שלושה מחקרים מתמשכים גדולים של אנשי רפואה אמריקנים, מילאו שאלונים שעסקו בתדירות בה צרכו מזונות ומשקאות מסוימים. לאף אחד מהמשתתפים לא הייתה סוכרת בתחילת המחקר, אך כ-12,600 מהמשתתפים אובחנו עם המחלה במהלך תקופת מחקר.
המשתתפים שאכלו את הכמות הקטנה ביותר של האוכמניות דיווחו על פחות ממנה אחת (חצי כוס) מהפרי בחודש, בעוד שה"אכלנים הגדולים" ביותר אכלו שתי מנות או יותר בשבוע.
צוות החוקרים גילה כי אוהבי האוכמניות היו בסיכון נמוך ב-23% לפתח סוכרת מסוג 2 בהשוואה לאלו שלא אכלו אוכמניות. אנשים שאכלו חמישה תפוחים או יותר בשבוע גם הם היו בסיכון נמוך ב-23% לפתח את המחלה בהשוואה לאלו שלא אכלו תפוחים.
ההנחה היא כי פלבנואידים מסוימים, שפירות אלו עשירים בהם במיוחד, הם שעומדים מאחורי ההשפעה המועילה שלהם על הסיכון לסוכרת.
החוקרים הדגישו כי הממצאים היו עוקבים לאורך שלושת המחקרים ולכן ניתן להסיק מהם כי אוכמניות מועילות בהיבט של סוכרת מסוג 2, גם לאחר שנלקחו בחשבון גורמי סיכון אחרים כמו משקל גוף, עישון סיגריות והיסטוריה משפחתית של סוכרת. התוצאות תומכות גם במחקר שנעשה בפינלנד וגילה קשר בין צריכת פירות גרגריים לסיכון לסוכרת.
מומחים מדגישים כי למרות שהסוכר שבפירות מעלה את רמות הגלוקוז בדם במהירות, לחומרים אחרים שבפירות, כמו לסיבים ולפקטין, יש יתרונות בהקשר של סוכרת.