הרפורמה המוצעת בחוק התכנון והבניה מטילה על הציבור גזרות ומסים חדשים, ומקפחת את הזכויות של אלו שהמדינה מפקיעה את הנדל"ן שלהם - אמרו היום (8.5.12) מומחי נדל"ן. הם דיברו בכינוס השנתי הראשון לתכנון ובניה , שנערך בת"א מטעם מרכז "הלכה ומעשה" ומשרדי עוה"ד אגמון ורוזנברג-הכהן.
עו"ד גלעד הס, העומד בראש כמה ועדות ערר בנושאי נדל"ן שונים, חשף בדבריו בכינוס גזרות ומסים החדשים שהחוק מטיל על הציבור:
- אם ערכו של מגרש עולה, כתוצאה מאישור תשריט של איחוד וחלוקה, תוכל הרשות המקומית לגבות מהבעלים הטל השבחה בגובה 50% מעלית ערכו של הנכס. לדוגמא: ברמות השבים היה מגרש בן 6 דונם, שבעליו חילק אותו לששה מגרשים בני 1 דונם. לא הייתה השבחה של ממש, ולא גבו הטל. החוק החדש קובע - אפשר לגבות הטל, בסכומים המגיעים למיליוני שקלים.
- אם אחד מבעלי המגרש המחולק קיבל תשלום איזון (=הוא מקבל חלק קטן יחסית מהמגרש, וכפיצוי משלמים לו כסף) - עד היום יש פטור מתשלום הטל, ולפי החוק החדש, ישולם גם כאן הטל השבחה.
- כיום, ניתן לנכות הוצאות שונות מהסכום שיחויב בתשלום הטל השבחה. החוק החדש מבטל זאת.
"מהיכן בא הקשקוש הזה?!"
השמאית נחמה בוגין, מומחית למקרקעין, תקפה בחריפות את ההנחיות החדשות, הכלולות בחוק הרפורמה, בקשר למתן פיצויים למי שהמדינה מפקיעה את המגרש שלו.
בוגין: "לא די בכך שפוגעים בזכות הקניין של האדם, לוקחים ממנו את המגרש או הבית שלו, שיש להם גם ערך רגשי, אלא שעל-פי החוק החדש, אף לא ישלמו לו פיצוי הוגן! החוק המוצע קובע, שהפיצוי ישולם לפי שוויו הנוכחי של המגרש. החוק מתעלם מהאפשרות לעלית ערכו של המגרש בעתיד. מהיכן בא הקשקוש הזה? זו שערורייה, שהמחוקק מנסה להתערב בעבודתו המקצועית של השמאי, ולהכתיב לו מה לכלול בחישוב ערך המגרש, ומה לא לכלול. שווי המגרש נקבע אך ורק לפי שוויו , ברגע נתון, ממוכר ברצון לקונה ברצון".
הדוברת הוסיפה ותקפה את החוק המוצע: "סעיף אחר בחוק קובע, שאם השבחת המגרש גבוהה משויו הנוכחי, לא ישולם פיצוי. איך זה יתכן?! יש גם סעיף שמבטל את פיצויי ההפקעה, במקרה שלבעלי המגרש יש מגרשים נוספים באזור. חוץ מכל אלו, החוק לא מביא בחשבון את המסים שישלם בעל המגרש על הפיצוי שיקבל, ואת ההוצאות הרבות שיהיו לו, בהעסקת שמאים ועורכי דין!"
דירות בבעלות - ת"א בסוף הרשימה
עו"ד אייל מאמו, ראש מחלקת תכנון ובניה במשרד אגמון, אמר שבדצמבר 2011 היו כ-80 אלף דירות בבניה פעילה, גידול של 14% לעומת דצמבר 2012. לדבריו, 69% מהישראלים דרים בדירה בבעלותם -ראשון לציון מובילה, ות"א במקום האחרון.
נשיא התאחדות בוני הארץ, נסים בובליל, חזר ואמר, בדבריו בכינוס, שהענף סובל ממחסור בעובדים, דבר המאט את קצב הבניה. בעיה נוספת, לדבריו, היא קשיי מימון, בשל מגבלות על אשראי לנדל"ן המוטלות על הבנקים.
יו"ר לשכת שמאי מקרקעין, אוהד דנוס: "משרד הפנים הודיע אתמול (7.6.12) על תוכניות לבניית 7,000 דירות בקריית גת. היינו מעדיפים שדירות אלו יבנו בתל אביב, רצוי במרכז העיר".
ראש מינהל התכנון במשרד הפנים, בינת שוורץ, הבטיחה, בדבריה בכינוס, כי משרדה והועדות לבנין ערים יאשרו השנה תוכניות לבניית 60,000 דירות, לעומת 25,000 דירות לשנה בחמש השנים האחרונות. מ-1 בינואר ועד היום - הודיעה - אושרו תוכניות לבניית 50,000 דירות.