|
מה יש בהן? [צילום: פלאש 90]
|
|
|
|
|
|
ביתא-קרוטן, סלניום וחומצה פולית - הנלקחים בכמויות גדולות עד פי שלושה מהכמות היומית המומלצת, הן תוספות תזונתיות בלתי מזיקות כפי הנראה. אך שימוש בכמויות גדולות מאלו - כפי שחלק מהיצרנים ממליצים - הוכח כעת כגורם המעלה את הסיכון לפתח מספר סוגי סרטן.
חוקרים מבית הספר לרפואה של אוניברסיטת קולורדו, הדגישו כי לא מדובר בחומרים מזינים רעילים, אלא בחומרים יעילים שאנו זקוקים להם, אך במידה מאוזנת.
עובדות אלו התפרסמו בעיתון של המוסד הלאומי לסרטן, במסגרת מאמר שדן בהשלכות הרפואיות והמדיניות של הסיכון הגובר לסרטן ממינונים גבוהים של תוספות תזונתיות.
החוקרים הדגישו כי כיום ידועה רק מחצית מההשפעה של חומרים אלו ברמה הביולוגית, תזונאים ויצרנים רבים מייחסים להם דברים כלליים מדי, וקוראים להם אנטי-חמצוניים או מינרלים חיוניים, אך מסתבר כי הביולוגיה שלהם מורכבת הרבה יותר.
ההשפעות של תוספות אלו אינן מוגבלות לאלו המופיעות על תווית המוצר, ולפעמים ההשפעות הלא מכוונות שלהן כוללות עלייה בסיכון לסרטן.
נכון לעכשיו, ה-FDA מתייחס לתוספות תזונתיות כמזון, אך החוקרים סבורים כי יש להתייחס לתוספות תזונתיות, במיוחד במינונים גבוהים, כמשהו בין מזון לתרופות.
כמו תרופות, מרכיבי התוספות התזונתיות פעילים ביולוגית - לפעמים לטובה ולפעמים לרעה. לכן, חשוב להבטיח כי המסר שאנשים מקבלים לגבי ערכן של התוספות לעומת הסיכון שהן נושאות מדויק. המסקנה אליה הגיעו החוקרים היא ששימוש במינונים גבוהים של כל חומר מזין שהוא, מזיק יותר מאשר מועיל.