|
שתייה מתונה בלבד [צילום: פלאש 90]
|
|
|
|
|
|
חלב, דגים וירקות ירוקים כולם מזונות שיכולים לעזור למנוע אוסטאופורוזיס. כעת, חוקרים מגלים לנו שאפשר להוסיף משהו נוסף לרשימה - אלכוהול.
חוקרים מאוניברסיטת אורגון בחנו את ההשפעות של הפסקת שתיית אלכוהול על שינויים בעצמות של נשים לאחר גיל המעבר שנהגו לשתות משקה או שניים ביום מספר פעמים בשבוע. המחקר הראה עלייה משמעותית בסמנים בדם המצביעים על שינויים בעצם אצל הנשים לאחר שהפסיקו לשתות שבועיים בלבד.
הגוף שלנו בונה מחדש את העצמות, מסלק עצמות ישנות ומחליפן בחדשות. אצל אנשים הסובלים מאוסטאופורוזיס קיים חוסר איזון וכמות רבה מדי של עצם הולכת לאיבוד ולא מוחלפת בחדשה, וכך נוצר מצב של עצמות חלשות ופריכות. נשים מהוות 80% מחולי האוסטאופורוזיס ונשים לאחר גיל המעבר נמצאות בסיכון גבוה יותר בגלל הירידה ברמות האסטרוגן - הורמון השומר על איזון ביצירת העצם.
השפעה משמעותית
בגיל המעבר, נשים מאבדות עצם בגלל שהספיגה החוזרת של העצמות גבוהה יותר מהיווצרות העצם וכך נוצר מצב של חוסר איזון. בעבר, מחקרים הראו כי שתייה מתונה תורמת לעלייה בצפיפות העצם לעומת הינזרות משתייה או שתייה כבדה, אך לא נמצא הסבר לשוני בצפיפות העצם. החוקרים סבורים כי האלכוהול משפיע כפי הנראה על העצם בצורה דומה לאסטרוגן.
לצורך המחקר, החוקרים בדקו 40 נשים לאחר גיל המעבר ששתו על בסיס קבוע כוס משקה או שתיים ביום, לא השתמשו בתחליפי הורמונים וללא היסטוריה של שברים כתוצאה מאוסטאופורוזיס.
החוקרים זיהו עלייה בספיגה החוזרת של העצמות, שהיא גורם סיכון לשברים מאוסטאופורוזיס, במהלך השבועיים לאחר שהמשתתפות הפסיקו לשתות. הם גילו גם כי פחות מיום לאחר שהחלו לשתות שוב, שיעור הספיגה החוזרת חזר לרמות שהיו קודם לכן.
החוקרים הצליחו להראות כי לאלכוהול הייתה השפעה משמעותית על איבוד ובניית עצם, וכי צריכה מתונה של אלכוהול יכולה להועיל בשיפור בניית העצם לאחר גיל המעבר.
המחקר הראה כי מנגנונים מסוימים בתאים האחראים לעלייה בצפיפות העצם מזוהים לעתים קרובות אצל נשים לאחר גיל המעבר ששותות אלכוהול בצורה מתונה. למרות שהמנגנונים עדיין אינם ברורים לגמרי, החוקרים מקווים שביצוע מחקרים עתידיים בתחום יגלה מה עומד מאחוריהם.