אנשים שמקפידים על דיאטה ואוכלים ארוחת צהריים בשעה מוקדמת נוטים לרדת יותר במשקל לעומת אלו שאת ארוחת הצהריים שלהם אוכלים בשעה מאוחרת. אלו ממצאי מחקר חדש.
הממצאים אינם מוכיחים כי שינוי שעת אכילת ארוחת הצהריים יעזור לכם להוריד את הקילוגרמים העודפים, אך ייתכן שזמן האכילה משחק תפקיד בדרך בה הגוף מווסת את המשקל.
לדברי החוקרים, מבית החולים בריגהאם ונשים ומבית הספר לרפואה הרווארד, כדאי להתחיל לשקול את תזמון האכילה ולא רק את הרכב הארוחה.
המחקר כלל 420 איש שהגיעו למרפאה תזונתית בדרום-מזרח ספרד. בנוסף להשתתפות בקורס טיפולי קבוצתי על בסיס קבוע עם תזונאי ויועץ כושר, המשתתפים מדדו, שקלו ותיעדו את המזון שאכלו ואת הפעילות הפיסית שעשו על בסיס יומי.
משתתפי המחקר הקפידו על תזונה ים תיכונית, ש-40% מהקילוגאול היומי נצרך בארוחת הצהריים. כמחצית מהמשתתפים דיווחו על אכילת ארוחת הצהריים לפני השעה שלוש אחר-הצהריים ומחצית מאוחר יותר.
גורמים אחרים
לאורך 20 שבועות של ייעוץ, המשתתפים שאכלו ארוחות צהריים מוקדמות ומאוחרות צרכו כמות דומה של מזון, על בסיס היומנים שניהלו, ושרפו כמות דומה של קלוריות בפעילויות היומיומיות שביצעו.
המשתתפים שאכלו את ארוחת הצהריים בשעה מוקדמת איבדו בממוצע 9.9 קילוגרם - מעט יותר מ-11% ממשקל ההתחלה - ואלו שאכלו את ארוחת הצהריים מאוחר יותר איבדו 7.7 קילוגרם - 9% ממשקלם ההתחלתי.
הזמן בו אכלו המשתתפים את ארוחת הצהריים או הערב לא נמצא קשור לירידה שלהם במשקל.
ממצאי המחקר פורסמו ב-International Journal of Obesity.
אחת ממגבלות המחקר הייתה שהחוקרים לא הורו למשתתפים לאכול מוקדם או מאוחר ולכן ייתכן שהיו הבדלים נסתרים אחרים בין המשתפים בנוסף להבדלים במועד ארוחת הצהריים. גרסאות גנטיות שונות שנמצאו קשורות להשמנה גם הן שכיחות יותר אצל אנשים שאוכלים ארוחת צהריים מאוחר, לדוגמה.
בנוסף, לאנשים שאוכלים בדרך כלל מאוחר יש כמות עודפת של מזון בקיבתם כשהם הולכים לישון - כלומר, חלק גדול ממנו לא נשרף ונאגר כשומן.
היבט אחר נוסף הוא עמידות לגלוקוז, לדוגמה - מה מידת היכולת של הגוף להתמודד עם הסוכר שבמזון. ידוע כי הגוף מסוגל להתמודד טוב יותר עם הגלוקוז בבוקר מאשר בערב.