אנשים רבים שותים תה או קפה לאורך היום, ופעולה פשוטה זו, מסתבר, עוזרת להם להוריד את הסיכון לשבץ. כך מדווחים חוקרים מיפן.
מחקר שכלל כ-83,000 איש הראה כי שתיית תה ירוק או קפה על בסיס יומי עשויה להוריד את הסיכון לשבץ ב-20% בערך, והיא מגנה עוד יותר אפילו מסוג מסוים של שבץ.
שתייה יומית של תה ירוק וקפה מועילה במניעת שבץ. כך כתבו החוקרים מהמרכז הקרדיווסקולרי והמוחי הלאומי באוסקה. "אם אינכם יכולים לשפר את סגנון החיים שלכם, נסו למנוע שבץ על-ידי שתיית תה ירוק בכל יום", אמרו.
למרות שלא ברור כיצד קפה ותה משפיעים על הסיכון לשבץ, החוקרים משערים כי הסיבה לכך היא תכונות מסוימות במשקאות אלו המונעים קרישת דם.
בנוסף, תה ירוק מכיל קטצ'ינים, שהם בעלי השפעה אנטי-חמצונית ואנטי-דלקתית. כימיקלים מסוימים בקפה, כמו חומצה כלורוגנית, יכולים להוריד את הסיכון לשבץ על-ידי כך שהם מורידים את הסיכוי לפתח סוכרת מסוג 2.
הקפה מכיל גם קפאין, שיש לו השפעה על רמות הכולסטרול ועל לחץ הדם, ועשוי לגרום לשינויים ברגישות לאינסולין, המשפיע על רמות הסוכר בדם.
מומחים שהגיבו למחקר ציינו כי סוג זה של מחקר אינו יכול להצביע בוודאות על כך שסיכון נמוך לשבץ הוא אכן תוצאה של שתיית קפה או תה. מחקרים מסוג זה מוגבלים, לדבריהם, ביכולת שלהם לגלות אם חלק מהמרכיבים שבקפה או בתה הם שאחראים לקשר או שהתנהגויות נפוצות אחרות הקשורות לשתיית קפה או תה הן האחראיות.
קשר ברור
מחקרים אחרים שנעשו בעבר גילו השפעות מגנות של הקפה והתה על בריאות המוח, מה שמראה כי ישנן דרכים תזונתיות פשוטות דרכן ניתן לשפר את הבריאות.
המחקר פורסם במהדורה המקוונת של Stroke.
לצורך המחקר, צוות החוקרים אסף נתונים על קרוב ל-83,000 גברים ונשים, בני 74-45, ושאל אותם על כמות הקפה והתה הירוק ששתו. לאורך תקופת המחקר, החוקרים עקבו אחר תיעוד מבית החולים, תעודות פטירה ונתונים על מקרי מוות ממחלות לב או משבץ.
לאורך תקופת מעקב של 13 שנה, הם גילו כי אלו ששתו לפחות כוס קפה אחת ביום הורידו את הסיכון שלהם לשבץ ב-20%.
בהשוואה לאנשים שלעתים נדירות שתו תה ירוק, אלו ששתו שלוש כוסות או יותר ביום היו בסיכון נמוך יותר ב-14% לשבץ. ואנשים ששתו ארבע כוסות לפחות הורידו את הסיכון שלהם ב-20%.
הסיכון לסוג של שבץ הנקרא שבץ מדמם, מצב בו כלי דם במוח נקרע והדם מציף חלק מהמוח, ירד ב-32% בקרב אלו ששתו כוס קפה או שתי כוסות של תה ירוק על בסיס יומי. כ-13% ממקרי השבץ הם שבץ מסוג מדמם.
כדי לוודא שהממצאים מצביעים על קשר ברור לקפה ולתה, צוות החוקרים לקח בחשבון גורמים כמו גיל, מין, עישון, אלכוהול, משקל, תזונה ופעילות גופנית. יצוין, כי אנשים ששתו תה ירוק נטו גם להיות אלו שעסקו יותר בפעילות גופנית בהשוואה לאלו שלא שתו תה ירוק.