|
פעמיים בשבוע [צילום: פלאש 90]
|
|
|
|
דגים פעם בשבוע ימנעו אלצהיימר
|
יפעת גדות
|
במסגרת מחקר, אצל אנשים שאכלו דגים אפויים או צלויים לפחות פעם בשבוע נמצא נפח גדול יותר של החומר האפור במוח באזורים של המוח שידוע כי הם מעורבים בזכרון ובלמידה
|
לרשימה המלאה
|
|
|
|
|
|
|
|
|
אנשים מבוגרים עם רמות גבוהות של חומצות שומן אומגה-3 בדם - הנמצאות בדגים שומניים ובפירות ים - יכולים להוריד את הסיכון הכללי שלהם למוות בכ-35%. כך על בסיס ממצאי מחקר חדש שערכו חוקרים מבית הספר לרפואה הרווארד ומאוניברסיטת וושינגטון.
למרות שאכילת דגים כבר ידועה מזה זמן רב כחלק מתזונה בריאה, מעט מחקרים בדקו רמות של חומצות שומן אומגה-3 אצל אנשים מבוגרים ואת הסיכון שלהם למוות. כך לדברי עורכי המחקר, שטוענים כי הממצאים תומכים בחשיבות של רמות כשירות של חומצות שומן אומגה-3 לבריאות הקרדיווסקולרית (של הלב וכלי הדם), ומראים כי בגיל מבוגר היתרונות מתבטאים בתוחלת חיים ארוכה יותר.
המחקר, הראשון שבדק כיצד סמנים לצריכת דגים - שנמדדו בצורה אובייקטיבית - קשורים לתמותה כללית ולגורמים ספציפיים לתמותה באוכלוסיה הכללית, פורסם ב-Annals of Internal Medicine.
תמונה ברורה
מחקרים קודמים גילו כי דגים, העשירים בחלבון ובחומצת שומן, מורידים את הסיכון למוות ממחלות לב אך ההשפעה על גורמים אחרים למוות או על התמותה הכוללת לא הייתה ברורה.
במסגרת המחקר החדש, החוקרים רצו לקבל תמונה ברורה יותר על-ידי כך שבדקו סמנים ביולוגיים בדם של אנשים שלא לקחו תוספות של שמן דגים כדי לספק את ההערכה הטובה ביותר של ההשפעות הפוטנציאליות של צריכה תזונתית של דגים על גורמים שונים למוות.
החוקרים בדקו 16 שנות תיעוד שכללו כ-2,700 אמריקנים בוגרים בני 65 או יותר שהשתתפו במחקר בשם Cardiovascular Health Study - מחקר ממושך שנתמך על-ידי המוסד הלאומי ללב, ריאות ודם.
ירידה משמעותית
משתתפי המחקר הגיעו מקהילות בצפון קרוליינה, קליפורניה, מרילנד ופנסילבניה, וכולם היו בריאים בתחילת המחקר. בתחילת המחקר ובמהלך תקופת המעקב, המשתתפים מסרו דגימות דם, עברו בדיקות גופניות ובדיקות אבחנתיות ונשאלו לגבי מצבם הבריאותי, ההיסטוריה הרפואית שלהם וסגנון החיים אותו ניהלו.
החוקרים ניתחו את היחס הכולל של חומצות שומן אומגה-3, כולל שלוש חומצות ספציפיות בדגימות הדם שנתנו המשתתפים בתחילת המחקר. לאחר שלקחו בחשבון גורמים דמוגרפיים, קרדיוסוקלריים, של סגנון חיים וגורמים תזונתיים, הם גילו כי שלוש חומצות שומן נמצאו קשורות לירידה משמעותית בסיכון למוות.
סיכון נמוך
סוג אחד במיוחד - docosahexaenoic acid, או בקיצור DHA - נמצא קשור במיוחד לסיכון נמוך יותר למוות ממחלת לב כלילית (סיכון נמוך ב-40%), ולמוות כתוצאה משיבוש בקצב הלב (סיכון נמוך ב-45%).
מבין חומצות השומן האחרות שנמדדו - eicosapentaenoic acid, או בקיצור EPA, ו-docosapentaenoic acid, או בקיצור DPA, חומצת שומן DPA נמצאה קשורה במידה משמעותית לסיכון נמוך יותר למוות משבץ, וה-EPA נמצאה קשורה לסיכון נמוך יותר להתקף לב לא קטלני. אף אחת מחומצות שומן אלו לא הייתה קשורה במידה משמעותית לגורמים לא קרדיווסקולריים אחרים למוות.
בסך-הכל, משתתפי המחקר עם הרמות הגבוהות ביותר של כל שלוש חומצות השומן היו בסיכון נמוך ב-27% למוות מכל הגורמים.