|
לצמצם בכמות [צילום: יח"צ]
|
|
|
|
|
|
אנשים שמדווחים על אכילת בשר אדום ובשר מעובד לפני שאובחנו עם סרטן המעי הגס נמצאים בסבירות גבוהה יותר למות במהלך שמונה השנים שלאחר האבחון. אלו הנתונים העולים ממחקר חדש. זוהי, לדברי החוקרים - מהאגודה האמריקנית לסרטן באטלנטה - סיבה נוספת חשובה להקפיד על הקווים המנחים הקוראים להגביל את צריכת הבשר האדום והבשרים המעובדים.
למרות שהמחקר החדש אינו מוכיח כי אכילת בשרים אדומים או מעובדים - כמו בקר ונקניקיות - גורמת למוות מסרטן המעי הגס, מחקרים קודמים גילו כי אכילת בשרים אלו קשורה לעלייה בסיכון לפתח את המחלה. יחד עם זאת, ישנן פחות ראיות לדרך בה התזונה לאחר אבחון סרטן המעי הגס משפיעה על הסיכוי להישרדות.
לצורך המחקר החדש, השתמשו החוקרים בנתונים ממחקר אחר שכלל 184,000 אמריקנים שלא חלו בסרטן המעי הגס בין השנים 1993-1992 ושנשאלו, בכמה נקודות זמן, על הרגלי האכילה שלהם.
להגביל הצריכה
לאחר שהוצאו מן המחקר אנשים שחלו במספר סוגי סרטן, משתתפים שלא היה אבחון רשמי למחלתם או כאלו שהיה חסר מידע עבורם, החוקרים החזיקו בנתונים שכללו 2,315 גברים ונשים שאובחנו עם סרטן המעי הגס או החלחולת מתחילת המחקר ועד לחודש יוני 2009. בסך-הכל, 966 מהם מתו בין תחילת המחקר לחודש דצמבר שנת 2010.
החוקרים לא זיהו כל קשר בין כמות הבשר האדום או המעובד שאדם אכל לאחר האבחון לבין הסיכון למוות, אך כמות הבשר שאכל כל אחד מהמשתתפים לפני האבחון הייתה קשורה לסיכון שלו למוות במהלך תקופת המחקר.
כ-43% מבין 580 המשתתפים שאכלו כ-10 מנות של בשר אדום או מעובד בשבוע בתחילת המחקר מתו במהלך תקופת המעקב - זאת בהשוואה ל-37% מבין 576 המשתתפים שאכלו שתי מנות בשבוע.
החוקרים גילו גם כי אנשים שאכלו בצורה עקבית בשר אדום או מעובד לפני ואחרי אבחון סרטן המעי הגס נטו יותר מאחרים למות מהסרטן במהלך תקופת המעקב של המחקר, בהשוואה לאלו שאכלו את הכמות הקטנה ביותר לפני ואחרי האבחון.
מומחים משערים כי הקשר בין בשרים אדומים ומעובדים לבין סרטן המעי הגס נובע ממרכיבים מחוללי סרטן הנמצאים בבשר מבושל או משומר.
המסר העיקרי העולה מן המחקר הוא אישור לכך שלעלייה בצריכת הבשר האדום או המעובד יכולה להיות השפעה מכרעת על התפתחות סרטן המעי הגס, סוג הסרטן ועל השפעות בריאותיות אחרות על החולים בטווח הארוך.
4-3 מנות של בשר אדום או מעובד בשבוע הן מטרה ראויה עבור אנשים רבים, ולמרות שאין המלצה גורפת להפוך לצמחונים רצוי בהחלט להגביל את צריכת הבשר.