במסגרת מחקר קטן, חוקרים מאוניברסיטת סאו פאולו שבברזיל גילו כי משתתפים עם לחץ דם גבוה (יתר לחץ דם), העדיפו לחם שהכיל את הריכוז הגבוה ביותר של מלח יותר מפי שניים מאלו שהיו עם לחץ דם נורמלי. הוספה של תיבולים אחרים ללחם המלוח, העלימה את השוני בהעדפה בין שתי הקבוצות.
ועדיין נותרה השאלה: האם אנשים עם לחץ דם גבוה נמשכים באופן טבעי למזונות מלוחים ולכן נמצאים בסיכון למצב?
לדברי החוקרים, התשובה אינה ברורה, למרות שייתכן שגורם גנטי הקשור לתיאבון למליחות עומד בבסיס התופעה. הם הופתעו מהעובדה שהוספת הרטבים האחרים שינתה את ההעדפות והפחיתה את התיאבון למלוח.
המחקר הוצג בכינוס של האגודה האמריקנית ליתר לחץ דם שהתקיים בסן פרנסיסקו.
קשר לא ברור
בארצות הברית בלבד, כ-67 מיליון אמריקנים - אחד מכל שלושה בערך - סובלים מלחץ דם גבוה. על-פי נתונים של המרכז למניעת מחלות (CDC), כך גם קרוב למיליארד איש בעולם כולו. המצב מעמיד אנשים בסיכון למחלות לב, נזק לכליות, שבץ ואיבוד ראייה, בין יתר בעיות הבריאות.
צוות החוקרים כלל במחקר 44 קשישים בני 73 בממוצע, כולל 16 עם נתוני לחץ דם נורמליים. כולם קיבלו בתחילת המחקר שלוש חתיכות של לחם צרפתי עם כמויות שונות של מלח. במסגרת הניסוי, 68% מהמשתתפים עם לחץ דם גבוה העדיפו את הלחם עם הריכוז הגבוה ביותר של המלח, בהשוואה ל-31% מאלו שהיו עם לחץ דם נורמלי.
15 ימים מאוחר יותר, עברו המשתתפים ניסוי נוסף, אך הפעם רטבים ותיבולים שונים הוספו ללחם המלוח. במקרה זה, רק 14% מהמשתתפים עם לחץ הדם הגבוה ואף אחד מאלו עם לחץ דם נורמלי העדיפו את הלחם עם ריכוז המלח הגבוה ביותר.
מומחים שהגיבו לממצאים ציינו כי מדובר במחקר שכלל מעט מדי משתתפים, ולכן אין להסיק ממנו מסקנות נחרצות.