אחת מכל שמונה נשים תפתח סרטן שד בשלב מסוים בחייה.
מומחים בתחום יודעים לומר כי לסרטן השד אין סיבה אחת יחידה. סרטן שד נגרם מהשפעה הדדית של גנים איתם אנו נולדים, הסביבה שאנו חיים בה וגורמים הקשורים לאורח החיים שלנו.
הנה מספר דרכים בעזרתן ניתן לנסות להוריד את גורמי הסיכון למחלה:
1. מודעות
חשוב להיות מודעות לשינויים בשדיים: געו בהם - האם אתן חשות משהו יוצא דופן? חפשו אחר שינויים. האם יש שינוי בצורה או במרקם של שד? במידה שכן, גשו לבדיקה אצל הרופא.
2. סיכון גבוה
בעבר היו רופאים שהמליצו על מתן התרופה טמוקסיפן לנשים בסיכון גבוה לסרטן שד כתוצאה מהיסטוריה משפחתית.
נכון להיום, האופציה המניעתית המשמעותית ביותר לנשים אלו היא ניתוח.
3. פעילות גופנית
ידוע מזה זמן רב כי פעילות גופנית מורידה את הסיכון לסרטן השד. מדענים סבורים כי התעמלות מפחיתה את מספר תאי השומן - האחראים לשחרור הורמונים מסוימים כמו אסטרוגן וטסטוסטרון, שמעודדים צמיחת גידולים.
הקפידו על 30 דקות של פעילות גופנית מתונה בכל יום וכך תוכלו להוריד את הסיכון ב-20%.
4. משקל בריא
עודף משקל או השמנה משפיעים על הסיכון לסרטן השד, במיוחד לאחר גיל המעבר. לכן, הורידו במשקל אם צריך ושמרו על משקל ברמה בריאה.
כיום יודעים כי ירידה במשקל יכולה להוריד את רמות האסטרוגן והטסטוסטרון ב-10%-20% ואלו ידועים כהורמונים המעלים את הסיכון לסרטן.
5. עבודה במשמרות
חוקרים דנים גילו כי נשים שעבדו במשמרות לילה לפחות שלוש פעמים בשבוע לאורך שש שנים או יותר מפעמיים, היו בסבירות גבוהה יותר לפתח סרטן שד.
לא ברור אם התנהגות לא בריאה שנובעת מעבודה במשמרות לילה, כמו תזונה לקויה וחוסר פעילות גופנית היא הגורם האחראי לעלייה בסיכון ולא משמרות הלילה עצמן.
6. בדיקות סריקה
אבחון מוקדם יכול להוביל לטיפול יעיל יותר ובדיקות סריקה שגרתיות הן עדיין כלי יעיל ביותר לנשים מעל גיל 50.
7. אכלו פירות וירקות מגוונים
ותרו על מזונות מעובדים העשירים בסוכר ובשומן והעדיפו כמות רבה יותר של פירות, ירקות ודגנים מלאים.
מחקר אירופי גדול שכלל 520,000 איש מעשר מדינות גילה כי נשים שאכלו כמות רבה של פירות היו בסיכון נמוך יותר לסרטן השד.