סוכר תמיד היה פינוק, פרס, אך עוגת יום הולדת מיועדת, בדרך כלל, ליום ההולדת - כלומר, לפעם בשנה. כיום, סוכרים מוספים (סוכרים שהוספו בהליכי עיבוד וזיקוק מזון) מצליחים להסתנן אל אספקת המזון שלנו, ולא מדובר רק במשקאות הממותקים. יצרני מזון מחדירים סוכרים מוספים לסוגי מזונות רבים - כולל ל"מוצרי בריאות" - וגורמים לתוצאות בריאותיות הרסניות.
האם סוכר הוא רעל? סוכרים מוספים - לדעת תזונאים ורופאים רבים - בהחלט.
אם כך, היכן מסתתר הסוכר ומה הן תופעות הלוואי שלו?
עובדות: לפחות בארצות הברית, רוב האמריקנים צורכים 13% מצריכת הקלוריות היומית שלהם מסוכרים מוספים, ואלו מצטברים ל-59 קילוגרמים בשנה. ברמה היומית ללא ספק מדובר ברמה גבוהה ביותר - שוות ערך ל-22 כפיות סוכרים מוספים ביום. על-פי איגוד הלב האמריקני נשים צריכות שלא לצרוך כמות העולה על 6 כפיות סוכרים מוספים ביום, וגברים לא יותר מ-9.
עם זאת, אי-אפשר להאשים רק את תעשיית המזון המהיר. סקר שנעשה לאחרונה על-ידי "רשת הסקרים התזונתיים והבריאותיים בארה"ב", מצא כי רוב צריכת הסוכרים המוספים - 67% - נעשית דווקא בבית.
היכן מסתתר הסוכר: טעמם של רטבים לסלט אולי לא מתוק, אך בתעשיית המזון מוסיפים לעתים קרובות סוכר לסוגים הדלים בשומן כדי לגרום להם להיות טעימים יותר. העדיפו חומץ ושמן זית במקום. כשאתם עורכים קניות, חפשו אחר סוגים שאינם מכילים סוכרים מוספים.
"משגע" את המוח
העובדות: אכילה מרובה של סוכרים מוספים מאפשרת לפרוקטוז - הנמצא בסוכר ובסירופ תירס העשיר בפרוקטוז - לגרום לרמות נמוכות ביותר של הורמוני הרעב. המסר ההורמונלי שאמור לעבור למוח ולאותת לו על רעב אינו עובר כראוי וכך המערכת טועה לחשוב שלא אכלתם.
היכן מסתתר הסוכר: באופן מפתיע, בלחם. ולא רק בלחם לבן. לחם מחיטה מלאה ומסוגי דגנים רבים מכיל בדרך כלל 2 גרם של סוכרים מוספים בכל פרוסה.
מאיץ הזדקנות
העובדות: סוכר הוא התורם העיקרי לתהליך ההזדקנות. פרוקטוז, המולקולה המתוקה שבסוכר, היא בעלת השפעה גבוהה פי שבעה מהחלק של הגלוקוז בסוכר והיא יוצרת רדיקלים חופשיים הנוצרים מפירוק חמצן, וכך תורמת לשיעור גבוה יותר של נזק לתאים ולמוות, כמו גם למחלות כרוניות כמו סוכרת מסוג 2 ולמחלות לב.
היכן מסתתר הסוכר: לא תנחשו, אבל סוכרים מוספים מסתתרים ברוב רטבי העגבניות. מאחר שאין גוף כיום שמאשר רישום של הצריכה המקסימלית של סוכר על מוצרי מזון, תעשיית המזון יכולה להכניס כל כמות של סוכר למזונות שאנו צורכים, וללא המלצה על כמות יומית רצויה, קשה לדעת אם צרכתם יותר מדי (צרכתם יותר מדי...).
"משחים" את הרקמות
העובדות: במידה מסוימת אנחנו "מחלידים" כשאנו מזדקנים. לחץ חמצוני הופך את הרקמות שלנו ל"שחומות", תהליך שידוע כ"תגובת מייארד". צריכה כרונית של סוכרים מוספים תאיץ את תהליך "ההשחמה".
היכן מסתתר הסוכר: הוא נמצא ברוב המאכלים המעובדים. מבין 600,000 מוצרי מזון, 80% מכילים סוכרים מוספים. משקאות מוגזים, מיצי פירות וקינוחים מהווים רק מחצית מהם.
גורם לכבד שומני
העובדות: כאשר אתם מעמיסים יותר מדי סוכר על המיטוכונדריה (גופיפים בציטופלסמה המספקים אנרגיה לתא) בכבד, אין לכבד את היכולת אלא להשתמש בעודף הסוכר ולהפוך אותו לשומן. חלק משומן זה לעולם אינו יוצא עוד מהכבד וכך גורם למחלת הכבד השומני. מצב זה מאלץ את הלבלב לייצר כמות נוספת של אינסולין כדי שהכבד הניזוק יוכל לבצע את עבודתו.
הצטברות השומן באיבר אינה בהכרח נראית חיצונית. מחקר שנעשה בשנת 2012 ופורסם ב-Journal of Clinical Nutrition, גילה כי אנשים שצרכו 1,000 קלוריות נוספות של מזונות סוכריים לא רק שהעלו 2% במשקל גופם אלא שנצפתה אצלם עלייה של 27% בשומן בכבד.
היכן מסתתר הסוכר: הקפידו לבדוק את תכולת הסוכר ביוגורט, משום שסוגי יוגורט מסוימים עתירי סוכר, בכמויות שאפשר להשוות לחטיף שוקולד! חפשו אחר יוגורט שרמות הסוכר בו אינן עולות על 10 גרם למנה.
ממכר
העובדות: דופמין הוא הנוירוטרנסמיטר (מעביר עצבי) שגורם לתחושה טובה. אך אכילה מרובה של פרוקטוז מפסיקה את האיתות הבריא של הגוף, כלומר נדרשת כמות רבה יותר ויותר של סוכר כדי לעורר תחושה של הנאה.
היכן מסתתר הסוכר: היזהרו ממיצי פירות ארוזים - חלקם מכילים כמות סוכר גבוהה יותר מזו שבמילקשייק. כדי לשלוט ברמות הסוכר הכינו לכם מיצי פירות בבית.
הורס את העורקים
העובדות: לאורך הזמן, ההרגל של אכילת סוכרים מוספים יגרום לגירוי של תאי האפיתל (שכבה חד-תאית צפופה ביותר של תאים שטוחים, המרפדת חללים פנימיים בגוף). הגלוקוז מצטבר בתאים אלו ופוגע ברגישות שלהם, מה שעלול להשפיע על כמות החמצן הנשלחת אל האיברים השונים.
היכן מסתתר הסוכר? אפילו מוצרי בשר באזור המזונות הקפואים בסופר מכילים סוכרים מוספים. ותרו עליהם ובמקום זאת בשלו כמות מכובדת של מאכלים בסוף השבוע כדי שתוכלו ליהנות מהם לאורך כל השבוע ולהימנע מהסוכרים המוספים.