חדשות רעות לסובלים משיגדון ונהנים משתיית יין. מחקר חדש מגלה, כי כל סוגי האלכוהול, אפילו יינות שעד-כה נחשבו לבטוחים, עלולים לעורר את ההתקפים של המצב המכאיב.
למרות שהחוקרים, מאוניברסיטת בוסטון, מדגישים כי אינם רוצים לצאת בהכרזה דרמטית הקוראת להפסקת השתייה, הם בהחלט מייעצים לחולים, על בסיס המחקר, להיות מודעים לכך שכל סוג של אלכוהול עלול לעורר את ההתקפים. לא מדובר רק בבירה או במשקאות חריפים, אלא גם ביין.
שיגדון היא צורה קשה של דלקת פרקים הפוגעת במיליוני אנשים ומספר הסובלים ממנה רק עולה.
ממצאי המחקר פורסמו ב-The American Journal of Medicine.
המחלה, המכונה מחלת המלכים, גורמת לנפיחות והאדמה של המפרקים. היא לעיתים קרובות תוקפת בלילה ומכאיבה במיוחד בבהונות, אך לעיתים גם בקרסוליים, בברכיים, בידיים ובפרקי הידיים. הקשר בין משקאות משכרים לשיגדון כבר נחשד מאז ימי קדם.
מחקר פורץ דרך בשנת 2004, שכלל יותר מ-47,000 גברים גילה, כי שתיית בירה ומשקאות חריפים - אך לא יין - מעלים את הסיכון לפתח שיגדון.
יין גם לא נמצא במחקרים אחרים כמשקה שגורם להתקפים באנשים שכבר סובלים משיגדון בדרך בה בירה ומשקאות חריפים גורמים.
עליה משמעותית בסיכון
ולמרות זאת, לדברי החוקרים, ישנם חולים המדווחים על כך שאינם יכולים אפילו לטעום יין מבלי שזה יעורר מייד התקף. כדי לחקור את ההשפעות של כל סוגי האלכוהול על הסיכון להתפרצות שיגדון בטווח הקצר, בדק צוות החוקרים תגובות לסקר מ-724 אנשים שסובלים מהמצב, 78% מהם גברים, מכל ארצות הברית, בין השנים 2012-2003. משתתפי הסקר מילאו שאלונים כל מספר חודשים לגבי התקפי השיגדון שלהם, שימוש בתרופות, פעילות גופנית, שימוש באלכוהול ותזונה.
הסקר הראה, כי ככל ששתו כמות רבה יותר של אלכוהול, כך גבוה יותר היה הסיכון להתקף שיגדון בתוך 24 שעות.
כוס של 0.15 ליטר יין, כוס של 0.35 ליטר בירה או כוס של 0.04 ליטר משקה חריף, הוגדרו כיחידה אחת של משקה. החוקרים השוו את משתתפי המחקר אל עצמם בימים בהם לא צרכו שום כמות של אלכוהול.
כאשר המשתתפים שתו משקה אחד, הסיכון להתקף שיגדון לא השתנה בהרבה. אך כוס משקה או שתיים לאורך 24 שעות, הביאה לעלייה של 36% בסיכון, וארבע כוסות משקה העלו את הסיכון ב-50%.
יין היה אחד מגורמי הגירוי החזקים ביותר, לפחות בקרב גברים. שתייה קבועה של כוס או שתי כוסות יין, העלתה את הסיכויים להתקפים חוזרים ב-138%, ושתייה של כוס עד ארבע כוסות בירה, העלתה את הסיכון ב-75%.
שתייה מתונה, שהיא משקה אחד לנשים ושני משקאות לגברים, לא העלתה בצורה משמעותית את הסיכון לנשים. אך המחקר כלל מספר לא רב של נשים שלקחו בו חלק. תוצאות המחקר הצביעו על כך, שצריכת אלכוהול, ללא קשר לסוג האלכוהול, יכולה להעלות את הסיכון להתקפי שיגדון.
בנוסף, העלאת כמות צריכת האלכוהול מכל סוג שהוא, גם ברמות מתונות, עלולה להעלות את הסיכון להתקפי שיגדון. היין, כתבו החוקרים, לא העלה את הסיכון להתפתחות שיגדון במחקרים קודמים ממספר סיבות. אנשים ששותים יין נוטים בדרך-כלל להיות גם אלו ששומרים על תזונה בריאה ומנהלים סגנון חיים בריא לעומת אנשים ששותים רק בירה לדוגמא. הם בוחרים נכון בהיבט של מזון, מתעמלים יותר ולא מעשנים לעומת אלו המעדיפים בירה ומשקאות חריפים.
החוקרים סבורים, כי רופאים צריכים לייעץ למטופלים שסובלים משיגדון להקטין את צריכת האלכוהול שלהם.