שרת המשפטים
ציפי לבני הודיעה (יום ו', 8.8.14) כי היא הציגה לראש הממשלה
בנימין נתניהו הצעה מדינית חדשה לסיום הלחימה ברצועת עזה תוך התנעה מחדש של שיחות השלום עם הרשות הפלשתינית.
תוכניתה תכלול: הפסקת אש, העברה מיידית של סיוע
הומניטרי לעזה, צעדים שיענו על הדרישות הביטחוניות של ישראל תוך טיפול בצרכים הכלכליים של תושבי רצועת עזה, הכרה בשלטונה של הרשות הפלשתינית בעזה והקמת מערך מוגבל של כוחות מזוינים, הקמת מערכת של הרשות הפלשתינית שתבטיח שכספים וסיוע יגיעו לאזרחי עזה ולא למנהיגי הטרור, פתיחת המעברים עם רצועת עזה והקמה בו-זמנית של מערכת שתמנע העברה של חומרי גלם, כגון בטון, למטרות טרור וחידוש שיחות השלום עם הרשות הפלשתינית.
לבני אמרה כי היא תגיש את ההצעה לאישור הקבינט הביטחוני.
"הצעדים שאנו מציגים אינם דורשים את אישור החמאס. אם חמאס היה רוצה שהמצור הימי המוטל מאז 2006 יוסר, הוא היה עוצר את האלימות, מכיר בההסכמים הקיימים ומכיר בישראל כמדינה יהודית. אם זה היה מתקיים הוא היה הופך לארגון לגיטימי".
"חמאס לא באמת רוצה שהמצור הימי יוסר. הוא רוצה לגיטימציה כארגון טרור השולט בעזה, וישראל לא תסכים לזה", אמר לבני.
לבני ציינה כי ישראל חייבת להמשיך ולפעול מבחינה צבאית כל עוד חמאס יורה על ערי ישראל והיא אף אינה פוסלת הכנסה מחודשת של כוחות הקרקע לרצועת עזה.
"הסכם שלום לא יהיה עם חמאס, אלא יפעל נגדו, ולכן מה שאני מציעה הוא סדר אזורי חדש עם מצרים, עם ישראל, עם הרשות הפלשתינית ועם מדינות אחרות באזור", היא אומרת.
"אנחנו רוצים להגיע להסכם לא עם אלה שיורים עלינו, אלא עם אלה שלא משתמשים באלימות ובטרור", היא הוסיפה.
"רוב חברי הממשלה מבינים שאם החמאס הוא הבעיה - והוא אכן הבעיה - אז מחמוד עבאס ומי שלא משתמש בטרור נגדנו, הוא חלק מהפתרון", היא אומרת.
"במקום להעסיק את עצמנו בברברת הזו של מה לתת לחמאס במטרה להחזיר את השקט, בואו נבחן הזדמנות אחרת, בואו נחשוב מחוץ לקופסה", אמרה לבני.
הפסקת אש זמנית נוספת?
ארצות הברית מעריכה כי ישראל וחמאס יגיעו להפסקת אש חדשה בתוך שעות, יממה לאחר שטרוריסטים פלשתינים הביאו לסיומה את הפסקת האש שהוכרזה 72 שעות קודם לכן, בירי רקטות לעבר ישראל.
"התקווה שלנו היא כי הצדדים יסכימו להארכת הפסקת האש בשעות הקרובות", אמרה דוברת מחלקת המדינה, מארי רף.
הבית הלבן אישר מוקדם יותר הערב כי משלחת אמריקנית אכן שוהה בקהיר ומסייעת למצרים לתווך בין ישראל לפלשתינים.
מקורות במצרים המעורים במגעים להפסקת אש קבועה אמרו כי יש פערים גדולים בין עמדות ישראל והפלשתינים, אך מגעים סותרים דיווחו גם על התקדמות משמעותית. המצרים ביקשו בינתיים מהישראלים שלא להגיב במלוא העוצמה, מתוך רצון לנסות ולהשיג הפסקת אש זמנית נוספת.
חמאס הודיע אמש כי יחדש את הירי לעבר ישראל אם כל דרישותיו לא ייענו, כולל הדרישה להסרת המצור הימי הישראלי ולהקמת נמל פלשתיני עצמאי בעזה ולהקמת שדה תעופה. תנועת פתח הודיעה הערב כי גם היא דורשת את קיומן של דרישות אלה במסגרת המו"מ המתנהל.
הצעה חדשה להורדת חמאס מן העץ
במאמץ להקל את המצור על עזה בלי לפגוע במאמציה של ישראל למנוע מחמאס להתחמש מחדש, הציעו גורמים באירופה לפתוח מסדרון ימי מבוקר בין עזה ללרנקה שבקפריסין.
ספינות הנושאות סחורות לרצועה עזה וממנה יוכלו לפי ההצעה לעשות זאת רק דרך נמל לרנקה, בזמן שמשקיפים אירופים יפקחו על המשלוחים בשני קצות המסדרון, כדי להבטיח שהם לא כוללים חומרים המיועדים לחימוש הקבוצות המיליטנטיות בעזה. לדברי העיתון היומי אל-איאם הפלשתיני, המסדרון יאפשר גם לאנשים להיכנס ולצאת מרצועת עזה.
אירופה מחפשת פתרון מקיף וקבוע לעזה, לפי הדיווח בעיתון, לפחות באופן חלקי, שכן היא מוצאת את עצמה מוציאה סכומי כסף גדולים לשיקום עזה כל שנתיים או שלוש שנים. חלק מהמבנים שהושמדו בסבב הלחימה האחרון נבנו לפני זמן לא רב בכסף של האיחוד האירופי, צוין.
מספר פצועים קל; ירי רקטות נרחב לדרום
שני בני אדם נפצעו קל לאחר סיומה של הפסקת האש מפצמ"ר שפגע במועצת שער הנגב, אחד מהם חייל, ואדם אחד נפצע באורח קל עד בינוני, מנכ"ל מכללת ספיר, ד"ר נחמי פז. הוא נפצע מפגיעת רסיסי רקטה. בסך-הכל, עשרות רבות של רקטות ופצמ"רים נורו לעבר יישובי עוטף עזה מהבוקר.
בערב שבת הסלים חמאס את המערכה המחודשת, וסמוך לשעה 19:00 שיגר מטח רקטות גם לעבר באר שבע. לא דווח על נפגעים או על נזק בירי זה.
פיקוד העורף הורה בשעות הבוקר (יום שישי) לפתוח מחדש את המקלטים בטווח של עד 80 קילומטרים מהרצועה. ראש הממשלה נתניהו הורה לצה"ל להגיב בעוצמה לירי. חיל האוויר הגיב בירי בצפון הרצועה ודיווח על 47 פגיעות ביעדי טרור, כ-3 פעילי חמאס חוסלו. הפלשתינים דיווחו על 5 הרוגים מירי זה עד לשעות הערב - כולם אזרחים.
הפסקת האש הופרה למעשה כארבע שעות לפני תום המועד הרשמי. אזעקה נשמעה מעט אחרי השעה 04:00 לפנות בוקר יום שישי במועצה האזורית אשכול. ככל הנראה פגעו הרקטות בשטחים פתוחים מבלי שגרמו לנפגעי גוף או לנזק. בשעה 08:00 הסתיימו רשמית 72 השעות של הפסקת האש במטחים לעבר היישובים בעוטף עזה ולעבר אשקלון.