|
בית חולים רמב"ם. הסטודנטים פועלים למען בריאות הצוות הרפואי [צילום: פלאש 90]
|
|
|
|
|
לאחרונה הוחל בשיתוף פעולה יוצא דופן בין סטודנטים מהמכללה האקדמית להנדסה אורט בראודה שבכרמיאל, שמטרתו לסייע דווקא לרופאים ולצוות המטפל בבית חולים רמב"ם שבחיפה.
הסטודנטים שלומי אוגניץ ודמיטרי סולומיינסקי, מהמחלקה להנדסת מכונות, שוקדים בימים אלה, בהנחיית מר נצר נבות, על פיתוחים שמטרתם לתמוך בצוות הרפואי של שתי מחלקות בבית החולים רמב"ם: מחלקת גסטרואנטרולוגיה ומחלקת הדמיה גרעינית. הפרויקטים מבוצעים במסגרת הקורס תכן וייצור, שמובילה ד"ר אורית בראון בנימין, מרצה במחלקה ומומחית בתחום השיקום.
פרויקט אחד נולד לאחר שפרופ' ישי לכטר (MD), האחראי מטעם בית החולים על שירותי אולטרה סאונד אנדוסקופי וגסטרואנטרולוגיה, ביטא קושי שאתו מתמודדים הרופאים שמבצעים בדיקת קולונוסקופיה לצורך סריקת המעי הגס ומערכת העיכול, ולעיתים גם להתערבות כירורגית.
הבדיקה מתבצעת על-ידי החדרת צינור גמיש דרך פי הטבעת של המטופל אל תוך המעי הגס. צינור זה, שבקצהו יש סיב אופטי, פנס, שני פתחים להזרקת ויניקת נוזלים, ופתח עבור הציוד הכירורגי, נתון לשליטת הרופא המבצע את הבדיקה.
לפי ד"ר לכטר, תמרון הצינור בגוף הנבדק, לעתים פעמים רבות ביום, דורש מהרופאים מאמץ פיזי ותנועתיות רבה בזרועותיהם, ואלה גורמים לכאבים במרפק, במפרקי האמה ובשורש כף היד, דבר שמקשה עליהם את עבודתם.
במחלקה להנדסת מכונות הרימו את הכפפה ובימים אלה עמלים על תכנון פתרון יעיל ופרקטי למצוקת הרופאים. "לאחר שהתכן הקונספטואלי יאושר יחלו בתכנון מפורט ולאחריו יגיע שלב הייצור בבית המלאכה של המכללה", אומרת ד"ר בראון-בנימין. "סביר להניח שאם הפתרון יימצא נוח לעבודה, הוא יאומץ גם במחלקות דומות של בתי חולים נוספים, שכן מדובר באחת הבדיקות הנפוצות ביותר שנעשות כיום".
ממיטה למיטה
פרויקט אחר נעשה בשיתוף פעולה עם המחלקה להדמיה גרעינית והמחלקה לריפוי בעיסוק, בראשות גב' דבורה זילבר. במקרה זה מדובר בניסיון למצוא פתרון עבור צוות רפואי שצריך להעביר מטופלים ממיטתם בחדר למיטת בדיקה של מכשיר הדמיה.
"לפי בדיקה שעשינו, מבין כל המטופלים שזקוקים לבדיקה, כחמישה ביום מרותקים למיטתם ואינם מסוגלים לעשות את המעבר למכשיר ההדמיה בכוחות עצמם", אומרת ד"ר בראון-בנימין. "העברתם נעשית כיום באמצעות מספר טכנאים, תוך הפעלת כוח רב. מטרתו של פרויקט זה הינה לסייע לאותם טכנאים להתמודד עם העברת המטופלים למיטת הבידוק, תוך שמירה על בריאות גבם התחתון".
בימים אלה נמצא הפרויקט בשלבי תכן סופיים (ראו שרטוט מטה), חלק מהרכיבים הוזמנו, ולפי התכנון, המתקן שאמור לפתור את הבעיה יותקן במחלקת ההדמיה של בית החולים לצורך ניסוי והטמעה.
"שני הפרויקטים שאנו עובדים עליהם בשיתוף בית החולים רמב"ם הם בבחינת צוהר לשיתופי פעולה נוספים בעתיד, אולי אפילו בתחום המחקרי", מסכמת ד"ר בראון-בנימין. "אני מקווה שהצלחתם תמצב את המכללה כמוסד אקדמי מוביל בפיתוח מוצרים בתחום הרפואי-שיקומי ובתחומים נוספים".