פסיקה ראשונה מסוגה במחוזי

ביהמ"ש: לא צריך צו כדי לחפש במסרונים

ברלינר קוראת למחוקק להסדיר בצורה ברורה את היחס המשפטי לטלפונים ניידים ● נכון לעכשיו, היא קובעת, ניתן להסתפק בהסכמה מדעת של בעלי המכשיר לחיפוש בתוכנו
איתמר לוין חדשות תגובות
שליפת מסרונים מטלפון נייד בידי חוקרי משטרה אינה מצריכה צו של בית המשפט וניתן להסתפק בהסכמה מדעת של בעלי המכשיר. כך קובע לראשונה (31.3.15) הרכב הערעורים הבכיר של בית המשפט המחוזי בתל אביב בראשות הנשיאה דבורה ברלינר.

ברלינר פותחת את הדיון באומרה, כי היא מוכנה לצאת מתוך הנחה שדינו של טלפון נייד כדין מחשב לעניין החיפוש בו, למרות שהנחה זו אינה נקייה מספקות לנוכח העובדה שבניגוד למחשב - אין צורך בידע טכני מיוחד כדי לשלוף ממנו מידע. אולם העובדה ששליפת מסרונים היא פעולה שיכול לבצע כל ילד - מרחיקה פעולה ספציפית זו מהדרישות הנוגעות לחיפוש במחשב.

לדברי ברלינר, העובדה שהחוק אינו מחייב במפורש צו לצורך שליפת מידע מטלפון נייד, מביאה למסקנה שאכן אין בו צורך. גם העובדה שנוהל המשטרה עצמה מדבר על צו, אינה משנה מסקנה זו, שכן הנוהל אינו יכול להוות כלי לפרשנותו של חוק. עוד מציינת ברלינר, כי אין פסיקה מנחה בנושא, אלא רק דעות סותרות של בתי משפט צבאיים.

ברלינר מתייחסת גם להצעה לתיקון חוק סדר הדין הפלילי, ולפיה חדירה לחומר מחשב תיעשה ללא צו רק אם בעליו הסכים לכך. לדבריה, אין ללמוד מהצעה זו שכיום לא ניתן לבצע מהלך שכזה, וייתכן שהיא רק באה לקבוע את ההסכמה כתחליף לצו בשל העובדה שמחשבים (וטלפונים ניידים) הם חלק מהוויית היום-יום.

לדברי ברלינר, "בהתחשב בנוכחות המאסיבית, השימוש הנרחב במכשירי הטלפון הניידים בחיינו, וההתפתחויות הטכנולוגיות בתחום הסלולר, הדעת נותנת כי המחוקק יאמר את דברו בצורה ברורה ומפורשת, ויגדיר בחוק את מעמדו של מכשיר טלפון נייד לצורכי חיפוש ולצרכים אחרים... הסדר כזה ייתכן שייצור קטגוריות שונות למכשירים שונים, או לחלופין סוגי חיפוש שונים בתוך המכשירים הניידים".

הדברים נאמרו בהחלטתו של בית המשפט המחוזי לדחות את ערעורו של רן משה קורס על הרשעתו בסחיטה באיומים של מי שהתכוון להעיד נגדו בהליך קודם. קורס נדון ל-22 חודשי מאסר והמחוזי לא התערב גם בעונשו. סגן הנשיאה ג'ורג' קרא והשופטת מרים סוקולוב הסכימו עם ברלינר.


ע"פ 61187-06-14, רן קורס נ' מדינת ישראל / פס"ד
ביהמ"ש המחוזי קובע לראשונה: אין צורך בצו חיפוש כדי לחפש במסרונים וניתן להסתפק בהסכמה מדעת של בעלי המכשיר + דחיית ערעורו של מורשע בסחיטה באיומים של מי שהעיד נגדו בהליך קודם
| דבורה ברלינר, ג'ורג' קרא, מרים סוקולוב ● בית המשפט המחוזי בתל אביב
Author
עיתונאי, סופר וחוקר שואה. כתב משפטי באתר ביזפורטל. פרסם 20 ספרים ועשרות מאמרים על השואה.
תאריך: 14/04/2015 | עודכן: 14/04/2015
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
ברחבי הרשת / פרסומת
News1 ׳ž׳—׳œ׳§׳" ׳¨׳׳©׳•׳ ׳" :  ניוז1  |   |  עריסת תינוק ניידת  |  קוצץ ירקות מאסטר סלייסר  |  NEWS1  |  חדשות  |  אקטואליה  |  תחקירים  |  משפט  |  כלכלה  |  בריאות  |  פנאי  |  ספורט  |  הייטק  |  תיירות  |  אנשים  |  נדל"ן  |  ביטוח  |  פרסום  |  רכב  |  דת  |  מסורת  |  תרבות  |  צרכנות  |  אוכל  |  אינטרנט  |  מחשבים  |  חינוך  |  מגזין  |  הודעות לעיתונות  |  חדשות ברשת  |  בלוגרים ברשת  |  הודעות ברשת  |  מועדון +  |  אישים  |  פירמות  |  מגשרים  |  מוסדות  |  אתרים  |  עורכי דין  |  רואי חשבון  |  כסף  |  יועצים  |  אדריכלים  |  שמאים  |  רופאים  |  שופטים  |  זירת המומחים  | 
׳ž׳•"׳œ ׳•׳¢׳•׳¨׳š: ׳™׳•׳׳‘ ׳™׳¦׳—׳§ ֲ© ׳›׳œ ׳”׳–׳›׳•׳™׳•׳× ׳©׳ž׳•׳¨׳•׳×     |    ׳©׳™׳•׳•׳§ ׳•׳₪׳¨׳¡׳•׳ ׳‘ News1     |     RSS
׳›׳×׳•׳‘׳×: ׳“"׳¨ ׳׳œ׳™׳”׳• ׳›׳”׳Ÿ 1 ׳₪׳×׳— ׳×׳§׳•׳” 4976012 ׳˜׳œ: 03-9345666 ׳₪׳§׳¡ ׳ž׳¢׳¨׳›׳×: 03-9345660 ׳“׳•׳׳œ: [email protected]