עורכי דין מדריכים לקוחות כיצד להגיש תלונות כזב במסגרת סכסוכים במשפחה - מאשים (יום ה', 23.6.16) עו"ד ששי גז. דבריו זכו לחיזוק מצידו של ראש מדור נפגעי עבירה, סגן-ניצב דב ברקוביץ. סגן נשיאת בית משפט השלום בתל אביב, צחי עוזיאל, הגיב באומרו, כי אם יש ראיות לכך - יש לשלוח את אותו עורך דין למאסר בפועל. השלושה דיברו ביום עיון של לשכת עורכי הדין.
ראש חטיבת התביעות במשטרה, תת-ניצב לילי באומהקר, אמרה, כי אין הנחיה שלא להגיש כתבי אישום על תלונות שווא כאלו. לדבריה, הטיפול במקרים אלו זהה לכל עבירה אחרת, ואין גישה הפוטרת נשים מעמידה לדין על תלונות שכאלו.
ברקוביץ ציין, כי במקרים רבים יש מי ששולח את המתלוננים ומדריך אותם מה לומר, וכי בדיעבד טוענים מתלוננים כאלו שהם הגישו את התלונות בעצת עורכי דינם. "מי שלא מכיר את המציאות הזאת, עוצם את העיניים", קבע. בשל הדרכה זו, הסביר, לא תמיד ניתן לגלות במהירות שמדובר בתלונת שווא. עוד אמר ברקוביץ, כי בחלק מן המקרים - גם תלונת שווא איננה בהכרח הודעת כזב, שכן יש חילוקי דעות על העובדות ועל הרקע, ולכן יש פער בין שווא לבין שקר.
נשים עומדות לדין
"לחוקרי המשפחה לפעמים יש הרגשה שמשהו [פסול] עומד מאחורי התלונה, אבל לרוב קשה לקבוע שמדובר בשקר", הסביר ברקוביץ. "אם תהיה תלונה והנילון יוכיח שהוא בכלל היה בחו"ל, ואנחנו לא נפתח תיק על תלונת כזב - זו תקלה שלנו". עו"ד מורן סמון הגיבה: "אתה יודע כמה תקלות כאלו יש לכם?". ברקוביץ השיב, שהוא מזמין להביא לידיעתו כל מקרה כזה. עוד אמר, כי כמעט כל התיקים וכתבי האישום על הודעות כזב בין בני הזוג - הם נגד נשים, בשיעור גבוה בהרבה מאשר בכלל נושא הודעות הכזב.
גז אמר, כי מעולם לא נתקל בהעמדה לדין על שקרים בבית המשפט, כולל על שקרים בוטים. "האזהרה של בית המשפט לעד, היא סתמית ומס שפתיים. שוטר שמרביץ, מעיפים אותו מהמשטרה; שוטר שבית משפט קובע שהוא שקרן, הדברים הכי חמורים בעולם - מקדמים אותו, כי למשטרה יותר נוח עם שוטרים שמעיזים", האשים. "אני רוצה לראות שוטר אחד שהועמד לדין על עדות שקר".
באומהקר הגיבה, כי שוטרים הועמדו לדין אם נקבע ששיקרו בבית המשפט. לדבריה, בכל מקרה כזה מועבר התיק למחלקה לחקירות שוטרים - אבל מח"ש לא ששה להעמידם לדין, "וזה לא נראה לי". במקרים כאלו, הועמדו השוטרים לדין משמעתי ופוטרו, מסרה.
"הפרקליטות מפחדת להעמיד לדין"
לדברי גז, "הפרקליטות מפחדת להעמיד לדין מתלוננות שמשקרות, כי הן חוששות - אולי בצדק - שלא יהיו מתלוננות בתיק הבא. ברור לי שברוב המקרים לא צריך להעמיד לדין, אבל יש מקרים שאישה לוקחת על עצמה משימה להרחיק את הגבר מהבית, כי המשטרה מוציאה אותו אוטומטית. אין סנקציות נגד הנשים הללו. בואו נראה אותם מעמידים לדין את המתלוננות נגד
אורי דניאל". גז גילה, כי ידוע לו שיש עורכי דין שנותנים ייעוץ כיצד להגיש תלונות שווא והוא היה אף עד לכך. "עורכי דין כאלו - צריך להעיף אותם מהמקצוע", קבע.
עוזיאל אמר, שלשופטים אין הנחת מוצא בטיפול בתיקי אלימות במשפחה. "המשטרה די מסננת תיקים כאשר מדובר בעדות מול עדות ואין ראיות תומכות, ובהליכים המקדמיים יש בהרבה מקרים הסדרי טיעון. אם בכל תיק של אלימות במשפחה תידלק נורית, נחליש את התלונות האמיתיות", הדגיש עוזיאל. עוד אמר, כי יש להעמיד לדין עורך דין שמדריך להגיש תלונת כזב ולשלוח אותו למאסר בפועל.
עוזיאל נשאל מדוע בתי המשפט לא מעבירים לרשויות החקירה את פסקי הדין בהם נקבע שעדים שיקרו. הוא השיב, שבתי המשפט מדברים בפסקי הדין, באולם נמצאים התביעה וההגנה, והם יודעים מה עליהם לעשות.