גלולות ויטמין E, אחד מתוספי המזון הפופולריים ביותר בשוק, הינן חסרות טעם, תרתי משמע, כך על-פי מחקר חדש.
מהמחקר עולה, כי בכדי שהויטמין יחדור לגוף באופן יעיל, הוא חייב להוות חלק מהמזון.
מתנדבים אשר השתתפו במחקר, אכלו ארוחת בוקר שהורכבה מדגנים בהם קיים ויטמין E, הויטמין נספג במחזור הדם שלהם באופן יעיל.
לעומת זאת, לא נמצא יתרון בבליעת גלולות של הויטמין עם כוס חלב. כשהמתנדבים אכלו את הדגנים, ונטלו ויטמין E בנפרד, התוצאות לא היו עקביות.
תוצאות המחקר מבליטות את החשיבות במציאת דרכים טבעיות נוספות לצריכת ויטמין E, הידוע ככלי מצויין למניעת מחלות לב וסרטן.
תשובה אחת, לדברי המדענים, נמצאת בדרך לחזק את נוכחותו של ויטמין E במזון אותו אנו אוכלים.
ויטמין E הוא אחד מתוספי המזון השכיחים ביותר בעולם, והוא כלול למעשה בכל גלולה של מולטי-ויטמין.
באופן טבעי ניתן למצוא אותו בשמן צמחי, אגוזים, זרעים, פולי סויה, דגנים וירקות ירוקים.
בכל אופן, הדיאטה הממוצעת להפחתת שומנים מספקת רק כ-5 עד 8 יחידות בינלאומיות (ui) של ויטמין E - הרבה פחות מהצריכה היומית המומלצת של 30 יחידות.
צוות המחקר, מהמוסד 'לינוס פאולין' באוניברסיטת אורגון שבקורבליס, בחן 4 סוגים שונים של ארוחות בוקר בקרב קבוצה של מתנדבים.
ארוחה אחת הורכבה מ-400 יחידות בינלאומיות (ui) של הויטמין ונלקחה על-ידי המתנדבים כגלולה, יחד עם כוס חלב דל שומן. 2 ארוחות נוספות כללו מנות של דגנים המועשרים ב-30ui של ויטמין E ו-400ui.
בארוחת הבוקר הרביעית אכלו המתנדבים מנה של דגנים ונטלו גלולה של 400ui ויטמין E, אך בנפרד מן הארוחה.
בתאוריה, 400 היחידות של הויטמין שנלקחו עם כוס חלב בלבד היו אמורות לספק פי 13 מהכמות המומלצת לצריכה יומית של ויטמין E. אך למרות זאת, גילו החוקרים כי רמת החומר במחזור הדם עלתה רק ב-3%.
דגנים מועשרים, לעומת זאת, נותנים 'דחיפה' רצינית לרמות הוויטמין. הדגנים שהיו מועשרים ב-30ui של ויטמין E העלו את רמתם בדם ל-15%, והדגנים המועשרים ב-400ui ויטמין E העלו את הרמה ל-90%.
כשהמתנדבים נטלו גם גלולות של הויטמין (400ul) ואכלו דגנים, אך בנפרד, אצל חלק מהם נראו, באופן משמעותי, רמות גבוהות של הויטמין בדם, בעוד שאצל אחרים לא.
לדברי פרופ' מארט טראבר, שהוביל את המחקר, "אם אנשים מקבלים את כל הויטמין E שלו הם זקוקים בדרך של דיאטה בריאה ומאוזנת זה נהדר. אך אנו באמת לא רוצים לומר לאנשים לאכול יותר שומן, ושם בדרך כלל נמצא ויטמין E. זו הסיבה בגללה מבקשים למצוא דרך יעילה יותר של צריכת חומרים מזינים כמו ויטמין E במזון דל שומן".
המדענים, שממצאי מחקרם פורסמו בעיתון האמריקני לתזונה קלינית, אמרו כי אנשים הנוטלים תוספי מזון של ויטמין E רק עם נוזלים ועל בטן ריקה, "אינם משיגים דבר".
פרופ' טרבר הוסיף ואמר, כי "כעת ברור כי ויטמין E חייב להלקח בדרך מסוימת בכדי להיות יעיל, או במזון המכיל אותו או בתוספי מזון הקשורים היטב למזון. כך שכל אחד החוקר את נושא ויטמין E מסיבות רפואיות, חייב להיות בטוח כי הוא משתמש בו בשיטה יעילה".
לדברי המדענים, תוצאות מחקר זה מסבירות מדוע מחקרים קודמים בנושא ויטמין E לא העלו ממצאים עקביים. הם הסתמכו על הדרך בה אנשים נטלו את הויטמין והסטייה הביולוגית ביכולתם לספוג אותו.