חברות הנדל"ן תדהר, קנדה-ישראל ואקרו נדל"ן זכו, בחלקים שווים, במכרז ענק של חברת
מיקרוסופט, לבניית הבניין המרכזי החדש של החברה בישראל. הן ישקיעו כמיליארד שקל בבניית מגדל משרדים בן 10-9 קומות, 40,000 מ"ר שטחו, ועוד חניון ל-1,500 כלי רכב, על מגרש בן 10 דונם, בדרום-מערב הרצליה פיתוח.
הבניין יושכר למיקרוסופט בחוזה ל-15 שנה עם אופציה להארכה. דמי השכירות מוערכים בכ-140 שקל למ"ר לחודש, צמוד למדד, כולל חלק יחסי של החניון.
בדרך לזכייה, גברו שלוש החברות על כ-12 יזמים (ואולי יותר) בענף. כמעט כל יזם שיש לו מגרש מתאים השתתף במכרז. לגמר הגיעה גם הצעה משותפת של אמות השקעות וגב-ים, שהציעה לבנות בעבור מיקרוסופט מגדל משרדים על מגרש ברחוב תוצרת הארץ, במזרח תל אביב. נראה, שהצעת תדהר-קנדה-אקרו זכתה בעיקר בגלל דמי השכירות הנמוכים יחסית שדרשה.
שלוש החברות ישקיעו כמיליארד שקל, בהון עצמי ובליווי בנקאי של אחד הבנקים הגדולים. חוזה השכירות לענקית התוכנה יהיה כאמור ל-15 שנה (ללא נקודות יציאה) עם אופציות להארכה ל-5 שנים ועוד 5.
דמי השכירות שתשלם מיקרוסופט הוערכו על-פי ההנחה, שהחברה תקבל בניין בגימור מלא. אם מיקרוסופט תחליט לעשות את הגימור בעצמה, באמצעות קבלני משנה משלה, תקטן ההשקעה ויוזלו דמי השכירות בהתאם.
על-פי הערכה, תקבל מיקרוסופט את הבניין במהלך שנת 2020. היזמים כבר קיבלו היתר לעבודות חפירה ודיפון, והחלו בחפירות, עוד לפני שסיכמו את העסקה עם מיקרוסופט: הם תכננו בכל מקרה לבנות מגדל משרדים להשכרה על המגרש. על-פי הערכה נוספת, תסייע עיריית הרצליה ליזמים, בכך שתוציא בתוך זמן קצר את היתר הבנייה למגדל.
אדריכלי הפרויקט הם משרדי יערי-ישר. הבניין ייבנה בצורה מיוחדת, "לא מלבן רגיל", כפי שאומרים מקורות המקורבים לפרויקט. מסיבה זו, גודלן של הקומות לא יהיה זהה, וכל קומה תהיה שונה מחברתה.
מיקרוסופט יושבת כיום בשכירות בכמה בניינים בהרצליה פיתוח, בשטח כולל מ-40,000 מ"ר. החברה פעילה בישראל יותר מ-20 שנה.
זהו, ככל הידוע, פרויקט משותף ראשון של שלוש החברות בתחום הנכסים המניבים. תדהר נמצאת בשליטת גיל גבע ואריה בכר. קנדה-ישראל נמצאת בשליטת ברק רוזן ואסף טוכמאייר. אקרו נדל"ן נמצאת בשליטת צחי ארביב. שלוש החברות הן מן הגדולות במגורים ונכסים מניביים, בעיקר בתל אביב ובערים סמוכות.
הממשלה מקלה
נראה, שהיזמים יבקשו הצעות מכל הבנקים הגדולים. התנאים למתן הלוואות בנקאיות לענף הנדל"ן הוקלו באחרונה, לאחר שהבנקים מכרו חלק מחוזי המשכנתאות לחברות ביטוח. בנוסף, הממשלה אישרה לבנקים להעביר חלק מערבויות חוק מכר דירות מענף פיננסים לענף שירותים. הדבר מקטין את סך ההלוואות לנדל"ן במאזנו של כל בנק (סך ההלוואות מוגבל על-פי הוראות בנק ישראל), ומקל עליו לתת הלוואות לנדל"ן.