בעלי מקצועות חופשיים מוזמנים להעביר אלינו לפרסום מאמרים, מידע בעל ערך חדשותי, חוות דעת מקצועיות בתחומים משפט, כלכלה, שוק ההון, ממשל, תקשורת ועוד, וכן כתבי טענות בהליכים בבית המשפט.
דוא"ל: vip@news1.co.il
|
|
|
האקלים לא משפיע על צריכת המלח
|
למרות הסברה המקובלת, מחקר באוניברסיטת חיפה הראה, כי אין הבדל בצריכת המלח בין החורף לקיץ בישראל
|
האקלים לא משפיע על הצריכה [צילום: נתי שוחט/פלאש 90]
|
|
|
|
|
אין הבדלים בצריכת המלח בין החורף והקיץ בישראל. כך עולה ממחקר חדש שנערך באוניברסיטת חיפה. הסברה המקובלת כיום הינה, שבמהלך הקיץ ישנה צריכה מוגברת של מלח. במחקרים שנערכו בעבר נמצא, כי אצל אוכלוסיות הגרות במדבר, צריכת המלח גבוהה וזאת ככל הנראה בגלל שהמלח מסייע במניעת התייבשות. כמו-כן, על-פי הסברה המקובלת, ההזעה הגדולה במהלך הקיץ שגורמת לגוף לאבד מלחים, כמו גם השתייה המרובה שמורידה גם היא את אחוז המלח בגוף, מביאה לכך שבמהלך הקיץ נצרוך יותר מלח מאשר בחורף. לדברי החוקר, סברה זו כה מושרשת, עד שבארצות הברית, לדוגמה, ההמלצות הרשמיות לצריכת נתרן בקיץ לוקחות כנתון את העובדה שבקיץ אנחנו צורכים יותר מלח. בפועל, עד היום לא בוצע מחקר אשר בדק את השפעת העונות או אקלים על צריכת המלח. המחקר נערך בקרב מדגם מייצג של 140 סטודנטים. במסגרת המחקר ביקש פרופ' מיכה לשם, ביו-פסיכולוג מהחוג לפסיכולוגיה באוניברסיטת חיפה, לבדוק את ההשפעה של חום הקיץ על צריכת מלח. המחקר נערך בחיפה, כאשר הטמפרטורה בקיץ הייתה גבוהה ב-10 מעלות מהטמפרטורה החורף. הנחקרים נבדקו גם בחורף וגם בקיץ. לצורך הניסוי, התבקשו הנבדקים להימנע מאכילה ומשתיה של משקאות שאינם מים למשך שעתיים לפני הבדיקה. בבדיקה נבדקו אופנים שונים של צריכת מלח, כמו הכמות שמוסיפים הנבדקים למרק, הצריכה הדיאטטית של נתרן, מידת ההמלחה של מזונות שונים, העדפה למתאבנים מלוחים ומבדקים פסיכופיסיים לאמוד את חוש הטעם של מלח. במקביל לבדיקות אלה, נבדקה גם ההעדפה לטעם המתוק כביקורת לוודא ששינויים שימצאו לא יהיו כלליים לחוש הטעם, אלא ייחודיים לטעם המלוח. מנתוני המחקר עולה, כי אין השפעה לעונות השנה על צריכת המלח. עוד נמצא, כי צריכת המים אינה שונה על-פי עונה, וההעדפה למתוק דווקא ירדה בקיץ. "יתכן שהצריכה הדומה של מלח בחורף ובקיץ נובעת מחשיפה מועטה לאקלים האמיתי בגלל נפוצות מיזוג אוויר בסביבתנו", אמר פרופ' לשם. "חשיבות המחקר בהבנה מוגברת לגורמים לצריכת המלח בקרב האוכלוסייה, שהיא סוגיה בריאותית חשובה. מאמצים רבים מושקעים על-ידי משרד הבריאות והרפואה לצמצם את צריכת המלח, כך שככל שנבין טוב יותר את הגורמים לצריכתו, תשתפר יכולתנו לאיזון תזונתי משופר", אמר לשם.
|
|
המחקר פורסם בכתב העת Appetite
|
|
תאריך:
|
02/01/2017
|
|
|
עודכן:
|
02/01/2017
|
|
גלית יצחק-אוגנוב
|
האקלים לא משפיע על צריכת המלח
|
|
התרחשותו של שינוי האקלים אינו עוד בגדר שאלה או סברה; כיום יש ודאות מוחלטת שכדור-הארץ עובר תהליך של התחממות. נציגי מדינות העולם כונסו בוועידת פריז בנושא שינוי האקלים, כדי לדון במה אפשר לעשות כדי לעכב ולמתן את השינויים המתרגשים עלינו. כאשר הם ישבו סביב שולחן הדיונים, היה רצוי שמנהיגינו ייקחו בחשבון את ההשפעות שעלולות להיות לשינוי האקלים על בריאותנו, ואף יותר מכך על בריאות הילדים.
|
|
|
על בסיס מחקר חדש, והאמת שגם על-פי ההגיון הבריא, כשבחוץ חם מאד, אנשים נהנים מסקס בתדירות נמוכה יותר. כעת, כלכלנים מודאגים מכך שעם העלייה בטמפרטורות בעולם, כתוצאה מהתחממות העולמית, המשמעות עלולה להיות - פחות תינוקות, מצב שבהחלט לא תורם לכלכלה, גם אם יעיל לסביבה.
|
|
|
"מים, מזון ואנרגיה - אלה שלושת המשאבים העיקריים שלנו, ובשלושתם נרשם מחסור הולך וגובר כתוצאה מגידול האוכלוסין. האנושות זקוקה לפתרון למשבר הזה, ופתרון כזה מצוי בחקלאות חדשנית המבוססת על הנדסה גנטית."
|
|
|
עקב שינויי האקלים וההתחממות הגלובלית, כלל מדינות המזרח התיכון ניצבות כיום בפני חמישה אתגרים ביטחוניים סביבתיים: ביטחון המים, ביטחון המזון, ביטחון האנרגיה, מדבור והתדרדרות הקרקע. השלכות האתגרים הסביבתיים הללו יחד עם גידול האוכלוסייה העצום באזורנו, העומד על כ-2.7%, ולחצים פוליטיים, כלכליים וחברתיים נוספים, מחריפים סכסוכים וגורמי מתיחות קיימים בתוך ובין מדינות. לפיכך, במהלך העשור האחרון, האתגרים הסביבתיים הללו גרמו להתפרצות אירועים אלימים ואף איימו על הישרדותם של משטרים במדינות האזור.
|
|
|
נטפים, החברה המובילה בעולם בפתרונות להשקייה בטפטוף ובמיקרו-השקייה, מודיעה (יום ב', 27.4.15) כי תשיק את הדור הבא של הטפטפות בספיקות נמוכות בתערוכת אגריטך 2015. הדור החדש של הטפטפות, שמושק בשנה בה מציינת נטפים 50 שנות פעילות תחת הכותרת "50 שנות עיצוב העתיד", נחשב לחוד החנית של טכנולוגיית ההשקיה בטפטוף; הוא מאפשר להגדיל משמעותית את היבול תוך צמצום ההשקעה הכספית של החקלאים במערכות השקייה ובכוח אדם. הטפטפות החדשות הן התוספת האחרונה למגוון פתרונות ההשקיה החכמה של נטפים, והן עתידות לסייע במלחמה במשבר המזון העולמי.
|
|
|
|