שופט בית המשפט העליון,
ניל הנדל, אישר (יום א', 4.3.18) את החלטתו של בית המשפט המחוזי בתל אביב למחוק תביעה בסך 750 מיליון שקל שהגיש
ארקדי גאידמק נגד
לב לבייב. עוד אושררה הקביעה לפיה יעוכב הדיון בתביעה שהגיש גאידמק נגד הרב הראשי של מוסקבה, הרב ברל לאזאר.
בשנת 2001 ביקש גאידמק להסתיר את עסקיו מפני ממשלת צרפת, שניהלה נגדו חקירה בפרשת "אנגולה-גייט", בה נטען שסחר בנשק וביהלומי דמים עם מדינה זו. בין היתר, הוא העביר את עסקי היהלומים שלו במדינה זו - שלטענתו שוויים היה מיליארד דולר - לידי לבייב, בעל השליטה באפריקה-ישראל, לו יש ניסיון רב בתחום היהלומים. גאידמק עצמו זוכה לבסוף מרוב האישומים בפרשה זו, הורשע בעבירות מס, נדון בצרפת לשלוש שנות מאסר ושוחרר לאחר ריצוי מחצית מעונשו.
שני הצדדים היו מעוניינים להסתיר את ההסכם, שכלשונה של השופטת המחוזית אסתר נחליאלי-חיאט: "הורתו, לידתו וחתימתו במחשכים ומטרתו היא אחת - התחמקות מרשויות האכיפה וביצוע עסקים שונים 'מתחת לראדאר'". לפיכך, היה עותק אחד בלבד של ההסכם והוא הופקד בידי הרב לאזאר, שהיה מקובל על גאידמק ועל לבייב. בשנת 2005 הגיש גאידמק תביעה נגד לבייב לבית המשפט בלונדון, בטענה להפרת ההסכם, וכעבור שש שנים הגיעו השניים לפשרה לפיה הם מוותרים על כל תביעותיהם ההדדיות.
בשנת 2013 הגיש גאידמק לבית המשפט בתל אביב תביעה בסך מיליון דולר נגד הרב לאזאר, בטענה שסירובו להציג את ההסכם כאשר ביקש זאת ממנו, גרם לו לנזקים כבדים. מאוחר יותר צירף גאידמק את לבייב כנתבע והעלה את סכום התביעה נגד השניים ל-750 מיליון שקל - בטענה שהם מעוולים ביחד ולחוד.
נחליאלי-חיאט מתחה (באוקטובר 2016) ביקורת קשה על התנהלותו של גאידמק, אשר התעלם מהסכם הפשרה שנחתם בשנת 2011 ואשר קבע במפורש, כי כל מחלוקת בעניינו תידון אך ורק בבית המשפט בלונדון. לדבריה, זהו מקרה ברור של forum shopping, בו מנסה גאידמק להשיג בבית המשפט בישראל את אשר לא השיג בבית המשפט בלונדון - ולכך אין להסכים.
בית המשפט בתל אביב אינו ערכאת ערעור של פסק הדין שניתן בלונדון, וכללי הנימוס הבינלאומיים מחייבים לכבד את תניית השיפוט הכלולה באותה הסכם, קבעה. לדברי נחליאלי-חיאט, צירופו של לבייב לתביעה בא מטעמים טקטיים ותוך ניסיון לעקוף את פסק הדין שניתן בלונדון - אבל דווקא מסיבה זו יש למחוק את התביעה נגדו.
בעניינו של הרב לאזאר, המשיכה נחליאלי-חיאט, הדברים שונים משום שהוא לא היה צד להסכם הפשרה. לפיכך, יש להעביר להכרעתו של בית המשפט בלונדון את השאלה האם תניית השיפוט חלה גם עליו ועל גאידמק להגיש את התביעה בלונדון, או שמא ניתן לנהל אותה בישראל.
הנדל אומר בקיצור נמרץ: "שמענו את באי-כוח הצדדים. נתנו את דעתנו לטענות שנטענו בפנינו ולטענות שנטענו בהליך קמא. מסקנתנו היא כי אין להתערב בממצאים העובדתיים שנקבעו ושלאורם לא נפלה טעות במסקנה המשפטית אליה הגיע בית משפט קמא ביחס לכל אחד מהמערערים". השופטים
אורי שהם ו
ג'ורג' קרא הסכימו עם הנדל. גאידמק חויב בתשלום הוצאות בסך 40,000 שקל. את גאידמק ייצגו עוה"ד אלרן שפירא בר-אור וצביקה מצקין; את הרב לאזאר ייצגו עוה"ד עמית פינס ונועה ברהום; ואת לבייב - עוה"ד
זאב שרף, שרון בן-חיים ובועז בן-אמיתי.