ועדת העבודה והרווחה של הכנסת אישרה (יום ד', 18.7.18) תקנות שהגיש שר העבודה והרווחה
חיים כץ, לפיהן תיאסר העסקת בני נוער בעבודות בניה באתרי בניה. עם זאת, במקרים בהם הנער מועסק במסגרת חניכות או הכשרה מקצועית, תאושר נוכחותו באתרי הבנייה. התקנות ייכנסו לתוקף מיד עם פרסומן.
יו"ר הוועדה, ח"כ
אלי אלאלוף, אמר בדיון: "אני שמח שצעירים פונים לעבוד בענף הבנייה, אך למרות זאת זהו ענף מסוכן, שלצערנו גם גובה חיי אדם. בין היתר, בגלל חוסר הניסיון והתנהגות פזיזה שלעיתים מאפיינת אנשים צעירים. כמובן גם המעסיקים נוהגים ברשלנות. אני קורא לכולם: אנא היזהרו ושמרו על עצמכם".
מנהל תחום בטיחות בעבודה במשרד העבודה והרווחה,
רן כהן: "אלה תקנות מחמירות, אך המצב בישראל מחייב נקיטת צעדים דרסטיים, עד שנשפר את החקיקה, המודעות והאכיפה. בכוונתנו להגביר את האכיפה והביקורת באתרי בנייה בתקופת הקיץ, בפרט באתרים המועדים לפורענות, כמו בבניית תמ"א".
עו"ד חן כהן לאביאן מהלשכה המשפטית של משרד העבודה והרווחה סיפרה כי בין השנים 2015-2017 נהרגו 5 בני נוער באתרי בנייה ונפצעו 75.
ח"כ עבד אל חגים חאג' יחיא (הרשימה המשותפת): "אני מכיר אישית שני בני נוער שנהרגו, בעת שעבדו באתרי בנייה בחופשות. לא הייתה להם שום הכשרה. עם זאת, התקנות גורפות מדי ואוסרות כל עבודות בניה. יש לשקול מה כן ומה לא".
יו"ר האגף לאיגוד מקצועי בנוער העובד והלומד, אורי מתוקי, ציין כי כ-220 אלף בני נוער עובדים במהלך השנה וגם בקיץ, בעיקר בענף המסעדנות. "עוד כ-140 אלף מחפשים עבודה ולא מוצאים, ולכן האיזון חשוב: להחריג עבודה באתרי בנייה, אבל לא עבודות שיפוצים בתוך הבתים", אמר.
עו"ד לירון אשל מהמועצה לשלום הילד: "בתקנות אין ממש כדי להסיר את הסיכונים. יש לאסור באופן גורף עבודות בתחום". מנהלת הקבוצה למאבק בתאונות בניין, הדס תגרי, הצטרפה לדבריה: "התקנות האלה לא ניתנות לאכיפה; הן לא מעשיות. אם לנער מותר לחלק מים באתר בנייה, אין דרך לפקח שלא יעלה על פיגום. לעומת זאת, אנחנו מתירים להם לעסוק בשיפוצים בבתים, שהם לא אחת מסוכנים לא פחות".