ארגון הצדקה הבינלאומי אוקספם (Oxfam) סיכן את בטחונם של ילדים בהאיטי כדי להגן על עצמו. הארגון טייח מקרים בהם עובדים מטעמו ניצלו מינית ילדים במדינה בעת פעולות ההצלה לאחר רעידת האדמה בשנת 2010, וזאת כדי לשמור על המוניטין שלו ולא לאבד תורמים. כך קובע דוח שפרסם (יום ג', 11.6.19) המפקח הבריטי על ארגוני צדקה.
אוקספם הוקם בבריטניה בשנת 1942. מדובר באיגוד של 19 ארגוני-משנה הפועלים ברחבי העולם, בתקציב שנתי של מעל מיליארד אירו. הארגון מתמקד במאבק בעוני ובסיוע לקורבנות של אסונות טבע. הממצאים הנוכחיים הובילו את המפקח להוציא אזהרה לארגון, ולהנחות את מנהליו ליישם את ההמלצות המופיעות בדוח.
הטענות בדבר ניצול מיני בהאיטי עלו לראשונה אשתקד, והמפקח על הצדקה ערך חקירה שאת מסקנותיה פרסם היום. כתוצאה מן הפרסומים, ביטלו 7,000 איש את תרומותיהם לארגון, אשר נאלץ לקצץ את תקציבו ב-18 מיליון אירו כדי להתמודד עם הירידה בהכנסות. אוקספם ערך חקירה פנימית ב-2011, אשר הסתיימה בפיטוריהם של ארבעה עובדים ובהתפטרות של שלושה נוספים בשל האשמות בניצול מיני, בריונות, הטרדות ופורנוגרפיה. ממצאיה של אותה חקירה לא פורסמו, ורק בשנה שעברה חשף אותם העיתון טיימס.
הדוח של המפקח על הצדקה, המשתרע על פני 150 עמודים, מצא, כי בארגון יש תרבות של "סובלנות כלפי התנהגות פסולה" וכי הוא לא עמד בהתחייבויותיו. עוד נקבע, כי אוקספם לא עמד בקני המידה המצופים מארגון כמותו, וכי הוא החמיץ הזדמנויות לעצור את השערורייה בשלבים מוקדמים. המפקח על הצדקה כבר קבע באוקטובר שעבר, כי 600 ילדים נוצלו מינית בהאיטי בידי עובדי צדקה שונים.
כעת מתברר, כי בשנת 2011 נשלחו להנהלת הארגון דיווחים בדוא"ל על כך שעובדים שלו מקיימים יחסי מין עם נשים וילדות, כולל קטינות, אשר סבלו מעוני קשה וגרו במחנות פליטים לאחר שבתיהם נהרסו ברעידת האדמה. הדוח מצטט שני מיילים, מיולי ואוגוסט של אותה שנה, שעל-פי הנטען נשלחו בידי ילדה בת 13 והתייחסו להתעללות בה ובאחותה בת ה-12. החקירה הפנימית, שלא עסקה בנעשה במחנות, הגיעה למסקנה ש"לא ניתן לשלול את האפשרות שחלק מהפרוצות היו קטינות".
הארגון לא ביצע בדיקה מעמיקה יותר ולא דיווח לאיש על החשדות לניצול מיני של ילדות, קובע המפקח על הצדקה. הוא לא לקח ברצינות את הסיכון האפשרי לילדות בהאיטי וטיפל בצורה בלתי עקבית בחשדות אלו, למרות שהיה עליו לקחת ברצינות את הטענות ולנקוט צעדים כדי להגן על הילדות - קובע המפקח הבריטי. עוד נמצא, כי היחס לצוות הבכיר היה מקל יותר מאשר לעובדים זוטרים, וכי אוקספם לא הבחין באזהרות מוקדמות מפני ניצול מיני של ילדות.