בית המשפט המחוזי בתל אביב הגדיל ב-65% את הפיצויים לכמה עשרות מתושבי שכונת גבעת עמל ב' בעיר, אשר פונו מבתיהם לצורך הקמת פרויקט יוקרה של קבוצת
יצחק תשובה. הקבוצה תשלם 42 מיליון שקל, לפי מפתח של 3 מיליון שקל לכל משפחה גרעינית - במקום 25.7 מיליון שקל שפסק בית משפט השלום.
שופט השלום
מנחם קליין קבע, כי קבוצת תשובה הוכיחה שהיא הבעלים של גבעת עמל ב' ושהיא זכאית לפנות את התושבים. לצד זאת הוא פסק מפתח פיצוי - על-פי תוחלת חיים, דמי שכירות ראויים וביצוע היוון - והכפיל אותו במספר יחידות הדיור המזכות כל משפחה בפיצוי. הן התושבים והן קבוצת תשובה ערערו למחוזי.
סגן נשיא בית המשפט,
קובי ורדי, החליט (23.12.19) שיש לחשב את הפיצוי בצורה שונה. לדבריו, מנגנון הפיצוי צריך להביא בחשבון את החלטות הממשלה בנוגע לשכונה ואת ההסכם עם התושבים משנת 1961, ולהביא לסופיות שתאפשר לשים קץ לעשרות שנות ההתדיינות בנושא. כוונתה המקורית של הממשלה, כאשר שלחה את המתיישבים הראשונים לשכונה ב-1949, הייתה להעניק דירה לכל משפחה - וזהו הבסיס הראוי לפיצוי.
ורדי קובע: "אין למתיישבים זכות קניינית בשטח שבו הם מחזיקים בגבעת עמל ב' והם חייבים לפנותו עם קבלת הפיצוי, אך מבחינת הזכאות לפיצוי יש להם זכות לפיצוי בשווי של זכות קניינית של דירת שיכון. לכן, אין רבותא כלל לכל נושא החצרות, מספר המבנים והשטח שבו מחזיקים המתיישבים כיום, שכן, לכל היותר, לטעמי, זכאים המתיישבים לפיצוי בשווי של דירת שיכון וכמובן אינם זכאים לא לחצרות, לא לווילות ולא לעסקים..
"...הכוונה לא הייתה לתת למתיישבים דיור אקוויוולנטי בדירת פאר בבניינים שייבנו בשטח הספציפי לאחר 70-60 שנה (שכנראה לא יכללו גם דירות קטנות כפי שהיו נהוגות בזמנו), אלא כאמור לדירת שיכון שהייתה אז אמורה להיות דירה קטנה באזור שהוא בגבול תל אביב, וכמובן ללא חצרות וללא אפשרות לתת יחידות נוספות לבני משפחה נוספים".
מסקנתו המעשית של ורדי היא, שכל משפחה גרעינית זכאית לפיצוי בשווי של דירה בת 75-67 מ"ר באזור דומה, לפי 45,000-40,000 שקל למ"ר - דהיינו 3 מיליון שקל. לדבריו, אם הייתה מתממשת הכוונה להעניק לתושבים דירת שיכון, זה היה הגודל שלה; ייתכן שהשווי למ"ר הוא נמוך, אך מאידך - התושבים לא חויבו בתשלום דמי שימוש תמורת עשרות שנות מגוריהם בשכונה על קרקע פרטית.
סגן הנשיא
ישעיהו שנלר והשופטת
עינת רביד הסכימו עם ורדי. את קבוצת תשובה ייצגו עוה"ד גד חלד, ליאור גוטויהט, יוסי שכטר,
אלעד שרעבי והדס יוגב; ואת התושבים - עוה"ד גדיאל בלושטיין, שלום פוריס, תמיר ניסני,
שאול קוטלר,
מורן שבו, גיא מזור, יאיר פרלה, אלימלך קורצוויל, דביר סיני ופיני סהר.