מנכ"ל המועצה לצרכנות, עו"ד עופר פיינשטיין, פנה אל המפקח על הביטוח, ד"ר
משה ברקת, בתלונה על כך שסוכני ביטוח מפעילים אתרים המתחזים לאתר הר הביטוח, האתר הממשלתי שבו יכולים הצרכנים לקבל את המידע על הביטוחים השייכים להם ללא תשלום.
התלונה הוגשה לאחר שבמועצה לצרכנות הצטברו תלונות של צרכנים, שניסו לאתר במנועי חיפוש נתונים ביטוחים באמצעות שירות "הר הביטוח" המופעל על-ידי משרד האוצר, ורק לאחר שמסרו פרטים אישיים ושילמו עבור השירות, הסתבר להם שלא מדובר במערכת הממשלתית המקוונת אלא בסוכני ביטוח פרטיים.
בדיקה שערכה המועצה לצרכנות בנושא מעלה חשש שמספר סוכני ביטוח - יחידים או תאגידים - מפרסמים תוך תיאור מטעה ושימוש בשם "הר הביטוח" את עצמם במנועי חיפוש, במטרה למשוך צרכנים ולאסוף פרטים אישיים לצורכי פעולות שיווק. האתרים נחזים כאתרים השייכים או מופעלים על-ידי משרד האוצר. במועצה לצרכנות אומרים בפנייה למפקח על הביטוח כי יש בכך הפרה של הוראות סעיף 55 לחוק. המועצה לצרכנות כבר פנתה בנושא זה לרשות שוק ההון, באוקטובר 2019 בבקשה לבדיקה והפעלת סמכויותיה.
לעתים האתרים הפרטיים עולים ראשונים בתוצאות החיפוש, בין אם כמודעה (קישור ממומן) ובין אם כאתר רגיל. מי שלא בקי בהבדלים, שלעתים אינם בולטים, לא תמיד יידע לזהות את האתר הרשמי אל מול האתרים הפרטיים. חלק מהאתרים הפרטיים מוסיפים גילוי נאות, אך חלקם לא רק שלא מציינים את העובדה שמדובר באתר פרטי שאינו שייך למשרד האוצר, אלא שהם משתמשים בנוסח הפרסום או בסמלילים של מדינת ישראל, משרד האוצר או הר הביטוח.
לטענת המועצה לצרכנות, מרבית הדפים לא מציינים את העובדה שהם מופעלים על-ידי סוכן ביטוח, או את שמו של הסוכן, ועל-מנת לאתר את סוכן הביטוח, נדרש חיפוש מעמיק ומקיף בדף. כן אותרו גם דפי אינטרנט אשר כלל לא מופיעים בהם פרטי הסוכן אליו מועברים הפרטים. בין האתרים שציינה המועצה לצרכנות - אתרים שהזכירו את המילים 'הר הביטוח' ואפילו אתרים שכללו את צירוף האותיות GOV המסמל אתר ממשלתי בכותרת האתר.
"בפרסומים יש הפרה לכאורה של חוק הפיקוח על שירותים פיננסיים הקובע כי מבטח או סוכן ביטוח לא יתאר תיאור מטעה עסקת ביטוח המוצגת לפני לקוח פלוני ולא יכלול תיאור מטעה בפרסום לציבור", כתב עו"ד פיינשטיין בפנייתו לד"ר ברקת. עוד ביקש מהמפקח על הביטוח להפעיל את סמכויותיו ולהטיל עיצום כספי על סוכני ביטוח שמפרים את הוראת החוק, ולשקול לבטל לאותם סוכנים את הרישיונות או להתלותם, מאחר שיש בפעולה זו משום פגיעה במהימנותו של סוכן הביטוח.
לדבריו, בשל חומרת התופעה והחשש לפגיעה בציבור גדול של צרכנים, לבדוק את הנושא וככל שהבירור יעלה חשד שנעברה עבירה פלילית, להביא אותו לידיעת היועצת המשפטית לממשלה.