הרגולטורים יתפסו את בנק פירסט ריפבליק

הקריסה השלישית של בנק בארה"ב בתוך פחות משלושה חודשים וושינגטון פוסט: המהלך יבוצע ביממה הקרובה; מספר בנקים מתעניינים ברכישתו

איתמר לוין חדשות משבר הבנקים בארה''ב תגובות
הרגולטורים הפדרליים בארה"ב עומדים לתפוס את בנק פירסט ריפבליק - ההתמוטטות השלישית של בנק במדינה בתוך פחות משלושה חודשים. הצעד צפוי בתוך היממה הקרובה; לרוב תפיסות כאלו נעשות בסופי שבוע, כך שעם חידוש שבוע העבודה (יום ב' בארה"ב) ניתן להמשיך את הפעילות במתכונת החדשה.

וושינגטון פוסט מוסר (29.4.23), כי החברה הפדרלית לביטוח פקדונות (FDIC) היא שתתפוס את הבנק ותעמיד למכירה את הבנק כולו, כדי לכסות ולו חלקית את הפיצוי שתעניק למפקידים בו. החברה כבר קיבלה מספר הצעות לרכישת הבנק, והפוסט אומר שהמובילה בהן היא של הבנק הגדול ביותר בארה"ב - ג'יי.פי מורגן-צ'ייס. למרות קריסתו כעת, הבנק מושך קונים משום שהוא הרוויח בכל השנים מאז הוקם ב-1985 ובבעלותו חטיבה יוקרתית לניהול עושר; הוא גם מוכר כבעל מדיניות זהירה במתן הלוואות, כך שהסיכון ברכישתן הוא נמוך.

תקרת הביטוח הפדרלי היא 250,000 שקל לחשבון, אך בשתי הקריסות הקודמות - של בנק סיליקון ואלי ושל בנק סיגניצ'ר - כיסה הממשל את כל הפקדונות, כדי למנוע פניקה העלולה למוטט בנקים נוספים ולהכניס את המערכת כולה למשבר. בעלי המניות בבנק לא יקבלו פיצוי כלשהו והשקעותיהם יירדו לטמיון.

קריסת פירסט ריפבליק נובעת בעיקרה מן הסיבה שגרמה לקריסת בנק סיליקון ואלי: הוא הלווה סכומים ניכרים בריבית האפסית ששררה בשנים האחרונות במשק האמריקני, וכאשר הריבית המוניטרית עומדת כעת על 4.75% - שווי הלוואות אלו (כנכס לבנק וכבטוחה לגיוסים נוספים) צלל בצורה חדה. מדובר בהפסדים בספרים בעשרות מיליארדי דולרים, שטרם נרשמו בדוחות הבנק.

בסוף 2022 היו לבנק נכסים ב-213 מיליארד דולר, מתוכם 167 מיליארד דולר בהלוואות ו-32 מיליארד דולר באג"ח. המימון שלו בא בעיקר מפקדונות (176 מיליארד דולר) לצד מימון לטווח קצר (7 מיליארד דולר) ומימון לטווח ארוך (9 מיליארד דולר). יש לו גם הון באיכות גבוהה ב-18 מיליארד דולר. בסוף הרבעון הראשון של 2023 הפסיד הבנק 102 מיליארד דולר מן הפקדונות. במקומם הוא לווה 80 מיליארד דולר לטווח קצר ועוד 30 מיליארד דולר הופקדו בו בידי שישה בנקים אחרים כצינור חמצן.

פירסט ריפבליק הלווה כאמור סכומים ניכרים בריבית נמוכה, בדמות משכנתאות זולות; מארק צוקרברג נטל 6 מיליון דולר בריבית שנתית של 1.05%. בעיה נוספת היא שלקוחות בעלי פקדונות שמעל תקרת הביטוח הפדרלי ברחו. במקומם הוא נאלץ ליטול הלוואות מהפדרל ריזרב ומ-Federal Home Loan Banks בריבית השוק – מה שמחק את יכולתו להרוויח.

ברבעון האחרון של 2022 היה לפירסט ריפבליק פער ריביות חיובי (בין הריבית שהוא משלם לריבית שהוא גובה) בסך 2.5%; הוא ירד ל-1.8% ברבעון הראשון השנה. המציאות עלולה להיות גרועה עוד יותר, שכן הרבעון הזה כלל חודשיים לפני קריסת SVB ונראה שפער הריביות לאחר מכן ירד לאפס.

פער הריביות האפסי מונע מפירסט ריפבליק להרוויח. גם מכירת נכסים לא תסייע, שכן היא תמחק את כל הונו בשל הצניחה בערכם. המשקיעים לא נראים להוטים להלוות לו עוד כספים; מניית הבנק קרסה ב-50% השבוע, למחרת פרסום הדוח שלו לשנת 2022, ושווי השוק שלו עומד על 1.2 מיליארד דולר בלבד – התרסקות של 95% מאז ינואר.

Author
עיתונאי, סופר וחוקר שואה. כתב משפטי ובעל טור ב-News1. פרסם 20 ספרים ועשרות מאמרים על השואה
תאריך: 29/04/2023 | עודכן: 29/04/2023
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
כ-200 אלף מפגינים הגיעו (שבת, 29.4.23) להפגנה נגד המשך חקיקת הרפורמה המשפטית, המתקיימת ברחוב קפלן בתל אביב. רבבות נוספים מפגינים במוקדי הפגנות אחרים ברחבי הארץ.

פולין פתחה מחדש את שדה התעופה המשופץ של ראדום (Radomׂׂ), שנסגר עקב מחסור בנוסעים. השדה נמצא כ-100 ק"מ מדרום לבירה וורשה וייקרא מעתה ורשה-ראדום. בשדה התעופה המחודש הוקמו טרמינל ומסלויל המראה חדשים, והוא מתעתד לטפל בכשלושה מיליון נוסעים.
29/04/2023 | מירב ארד | חדשות

מתקן לאחסון דלק עלה (יום שבת, 29.4.23) באש בעיר הנמל סבסטופול שבחצי האי בקרים. סוכנות הידיעות רויטרס דיווחה כי המושל הרוסי, מיכאיל רזבוז'ייב, כתב באפליקציית ההודעות טלגרם: "על-פי מידע ראשוני, השריפה נגרמה מפגיעת מל"ט". לדבריו, שטח של 1,000 מ"ר (כמעט 11,000 רגל רבוע) עלה בלהבות. רזבוז'ייב הוסיף כי איש לא נפגע בשריפה. "המצב נמצא בשליטה של ​​הכבאים שלנו והשירותים המבצעיים. מכיוון שמדובר במיכל דלק גדול, ייקח זמן להשתלט על האש", אמר.
29/04/2023 | מירב ארד | חדשות

פיגוע ירי כושל סמוך לצומת אביתר. ישראלית דיווחה (יום ו', 28.4.23) על ירי פלשתיני שבוצע לעברה. למרבה המזל, היא לא נפגעה ודיווחה על כך לכוחות הביטחון.
28/04/2023 | עידן יוסף | חדשות

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' פרסם (יום ו', 28.4.23) צו להפחתה של מס הדלק ב-32 אגורות, במקום הצו הקיים שעומד לפוג ביום ראשון שעומד על הפחתה של 43 אגורות. זאת, בשל התנגדות בכירים במשרד האוצר בעקבות הירידה בהכנסות ממיסים. ביום ראשון משרד האנרגיה יפרסם את המחיר הסופי של הדלק.
28/04/2023 | עידן יוסף | חדשות
+ כיתבו בפורומים של News1 + חדשות נוספות ברשת | + הודעות נוספות ברשת | + בלוגרים ברשת
News1 ׳ž׳—׳œ׳§׳" ׳¨׳׳©׳•׳ ׳" :  ניוז1  |   |  עריסת תינוק ניידת  |  קוצץ ירקות מאסטר סלייסר  |  NEWS1  |  חדשות  |  אקטואליה  |  תחקירים  |  משפט  |  כלכלה  |  בריאות  |  פנאי  |  ספורט  |  הייטק  |  תיירות  |  אנשים  |  נדל"ן  |  ביטוח  |  פרסום  |  רכב  |  דת  |  מסורת  |  תרבות  |  צרכנות  |  אוכל  |  אינטרנט  |  מחשבים  |  חינוך  |  מגזין  |  הודעות לעיתונות  |  חדשות ברשת  |  בלוגרים ברשת  |  הודעות ברשת  |  מועדון +  |  אישים  |  פירמות  |  מגשרים  |  מוסדות  |  אתרים  |  עורכי דין  |  רואי חשבון  |  כסף  |  יועצים  |  אדריכלים  |  שמאים  |  רופאים  |  שופטים  |  זירת המומחים  | 
׳ž׳•"׳œ ׳•׳¢׳•׳¨׳š: ׳™׳•׳׳‘ ׳™׳¦׳—׳§ ֲ© ׳›׳œ ׳”׳–׳›׳•׳™׳•׳× ׳©׳ž׳•׳¨׳•׳×     |    ׳©׳™׳•׳•׳§ ׳•׳₪׳¨׳¡׳•׳ ׳‘ News1     |     RSS
׳›׳×׳•׳‘׳×: ׳“"׳¨ ׳׳œ׳™׳”׳• ׳›׳”׳Ÿ 1 ׳₪׳×׳— ׳×׳§׳•׳” 4976012 ׳˜׳œ: 03-9345666 ׳₪׳§׳¡ ׳ž׳¢׳¨׳›׳×: 03-9345660 ׳“׳•׳׳œ: New@News1.co.il